Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţetele de mămăligă sunt numeroase şi variază de la o regiune la alta în funcţie de ingredientele de care dispui şi de imaginaţie.

Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză (brânză sărată, brânză de oaie). În trecut, mămăliga înlocuia pâinea, care era considerată un adevărat lux în casele de ţărani. Mămăliga este făcută întotdeauna proaspăt pentru fiecare masă şi mâncată caldă.

Astăzi, vă propunem o reţetă de ”mămăligă boierească” a profesorului Nicolae Curelea, un maestru al bucătăriei moldoveneşti, care din pasiune pentru gastronomie, încurajează şi promovează reţetele autentice româneşti.

Ce ne trebuie?
• 3 ceşti lapte dulce;
• 1 linguriţă sare;
• 1 lingură unt;
• 1 ½ ceaşcă mălai ( Cantitatea poate varia în funcţie de calitatea mălaiului şi dacă este măcinat grosier sau mediu );
• 200 g brânză telemea;
• 1 ceaşcă smântână.
Porţii = 6
Timp de pregătire = 15 minute
Timp de fierbere = 15 minute
1 ceaşcă = 240 ml.

Cum se face?

Într-un ceaun sau oală, încălziţi laptele, sarea şi 1 linguriţă de unt până începe să fiarbă. Presăraţi 1 lingură de mălai în lapte. De îndată ce laptele începe să fiarbă din nou, turnaţi tot restul mălaiului dintr-o dată şi amestecaţi puternic cu un melesteu sau lingură de lemn aproximativ 1 minut. Apoi adăugaţi brânza şi restul de unt. Daţi focul mic si continuaţi să amestecaţi cu temei, mereu în aceeaşi direcţie. Veţi vedea mămăliga îngroşându-se şi desprinzându-se de pe marginile ceaunului. Mămăliga ar trebui sa fie gata in 10-15 minute.

Scuturaţi ceaunul şi imediat răsturnaţi pe un platou cald. Tăiaţi în felii şi serviţi fierbinte. Serviţi mămăliga cu un preparat secundar pe bază de carne, peşte sau ouă, sau cu smântână.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite