Cum sunt înlăturaţi funcţionarii publici incomozi. Cazul primarului care a evaluat în mod abuziv un subaltern cu nota 1,20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un secretar de comună cu o experienţă de 35 de ani în administraţie a fost concediat de primar în urma unei evaluări scandaloase. Abuzul primarului a fost confirmat de judecători, care au dispus anularea raportului de evaluare.

Cazul primarului comunei Lunca Banului din judeţul Vaslui demonstrează maniera discreţionară se aplică în instituţiile publice din România, pentru a se înlătura funcţionarii incomozi. În cazul de faţă, secretarul comunei Lunca Banului, Anişoara Silitră, a intrat în dizgraţia primarului Dănuţ Tofan (PSD), după ce la ultimele alegeri locale a cândidat şi ea, ca independent, pentru postul de primar.

Disputele politice de pe uliţele satului au fost transferate în incinta primăriei. Astfel, la evaluarea din 2018, secretarul comunei a primit nota 1,20 şi calificativul nesatisfăcător, în condiţiile în care în cei 35 de ani de activitate a primit calificativul maxim. În baza raportului de evaluare, primarul a dispus desfacerea contractului de muncă, pe motive de incompetenţă.

Funcţionara s-a adresat instanţelor de judecată, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză. După un an de procese, Tribunalul Vaslui a dispus anularea raportului de evaluare şi a deciziei prin care s-a dispus desfacerea contractului de muncă. În motivarea hotărârii, judecătorii arată de evaluarea secretarului nu s-a făcut obiectiv, aplicarea punctajelor ”nu ţine cont de realitatea factuală”.

În faţa instanţei, secretarul comunei a arătat că relaţia cu primarul s-a acutizat pe fondul faptului că a refuzat să îşi pună semnătura pe documente care erau în contradicţie cu normele legale.

Secretarul a refuzat să semneze documentele întocmite ”după ureche”

”Dincolo de reminiscenţele luptei politice, disputa dintre reclamantă şi evaluator a fost generată de refuzul reclamantei de a da curs unor cereri ale primarului de acordare a vizei de legalitate în situaţii care erau în conflict evident cu legea. Exemplificăm cu situaţia vânzării de către evaluator, î n calita te de primar, a unei suprafeţe de peste 2800 mp teren construcţii din domeniul privat al comunei doamnei A. A., care a început construcţia unei vile (cu acordul tacit al primarului) înainte de a se adopta proiectul de hotărâre şi de a se emite autorizaţia de construire. Deşi proiectul de hotărâre trebuia iniţiat de către primar , acesta a refuzat, încercând să transfere responsabilitatea situaţiei pe umerii reclamantei, iar ulterior pe cei ai viceprimarului. Un abuz evident a fost şi proiectul de hotărâre prin care evaluatorul a stabilit salarizarea personalului din Primăria comunei Lunca Banului, efectiv, după ureche, fără respectarea legislaţiei în materie. Faptul ca reclamanta, în calitate de secretar nu a acordat viza de legalitate pentru HCL nr. 37/31.07.2017 privind stabilirea salariilor, cât şi pentru alte hotărâri la care iniţiatorul proiectului a fost evaluatorul, l-a determinat pe acesta să manifeste o conduită inadecvată faţă de reclamantă , culminând cu acordarea calificativului de nesatisfăcător”, a invocat avocatul funcţionarei în sala de judecată. 

Secretarul comunei Lunca Banului a invocat în faţa instanţei că dispune de toate probele pentru a dovedi că , din iulie 2016, când a fost validat evaluatorul (primarul Dănuţ Tofan n.r.) în funcţia de primar, la nivelul Primăriei comuna Lunca Banului s-au petrecut zilnic abuzuri la care ”nu a dorit să participe prin punerea vizei de legalitate pe orice document pe care i-l punea în faţă primarul”.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Primăriei Lunca Banului au ivocat că evaluarea să făcut în baza criteriilor prevăzute de lege. Însă, în urma analizei raportului de evaluare şi a audierii martorilor, judecătorii au stabilit că în cazul de faţă maniera de evaluare a fost una discreţionară, iar aprecierile consemnate de către evaluator nu corespund realităţii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite