Cum a încercat fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui să scape de acuzaţii dând foc actelor din arhivă: motivele condamnării

Cum a încercat fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui să scape de acuzaţii dând foc actelor din arhivă: motivele condamnării

Laurenţiu Turbatu FOTO SIMONA VOICU

Laurenţiu Turbatu, fost şef al Poliţiei Locale Vaslui, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat că a delapidat cu 200.000 de lei instituţia pe care a condus-o vreme de 14 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Laurenţiu Turbatu, fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui, a fost condamnat pentru săvârşirea a patru infracţiuni: patru ani de închisoare pentru delapidare, doi ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la instigare la fals intelectual, un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, 20.000 lei amendă penală - echivalentul a 200 de zile - pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. În urma contopirii pedepselor, judecătorii au stabilit ca fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui să execute 5 ani de detenţie.

În motivarea condamnării, magistraţii arată că modul în care a acţionat Laurenţiu Turbatu ani la rând, cât a condus Poliţia Locală Vaslui, şi felul în care a încercat să-şi acopere urmele, incendiind documentele instituţiei, după ce aflat că procurorii au declanşat o anchetă împotriva sa, sunt fapte deosebit de grave, motiv pentru care se impune aplicarea unei pedepse privative de libertate

Ancheta în acest caz a început în anul 2011, după ce poliţiştii din cadrul Serviciului de Combaterea a Criminalităţii Organizate Vaslui s-au autosesizat în legătură cu ilegalităţile care se întâmplau sub comanda şefului Poliţiei Locale de la acea vreme. Ulterior dosarul a fost declinat succesiv la DNA, respectiv la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Misiunea anchetatorilor a fost una dificilă, având în vedere că documentele care ar fi trebuit să probeze starea de fapt nu au mai fost de găsit. Agenţii de poliţie au declarat procurorilor că Laurenţiu Turbatu, după ce a aflat că se află în vizorul DNA, a adunat mai multe documente din arhiva Poliţiei Locale şi le-a dat foc, pentru a nu fi descoperite ilegalităţile.

Comportament de „stăpân“

Toţi poliţiştii locali audiaţi au recunoscut în faţa procurorilor situaţia de fapt şi au relatat despre faptul că Laurenţiu Turbatu se comporta ca un veritabil „stăpân“ la Poliţia Locală Vaslui, bucurându-se de susţinerea autorităţilor locale şi judeţene.

Fostul şef al Poliţiei Locale a fost acuzat că şi-ar fi însuşit suma de 207.000 lei, reprezentând contravaloarea a 53.802 litri benzină trecuţi în plus în foile de parcurs faţă de consumul real de combustibil înregistrat la bordul maşinilor de poliţie. În faţa judecătorilor, cei 30 de poliţişti locali au declarat că erau obligaţi să patruleze mai mult pe jos, pentru că rezervoarele maşinilor erau tot timpul aproape goale, agenţii primind câte un bon, maxim două, în valoare de 50 de lei fiecare, restul fiind însuşite de şef.

La finalul fiecărei luni, poliţiştii primeau de la gestionarul Poliţiei Locale formulare de foi de parcurs, pe colţul cărora acesta consemna cu creionul numărul de kilometri pe care trebuia să îl scrie fiecare agent în parte astfel încât să aibă justificare documente suma care figura ca fiind cheltuită.

„La un moment dat, când unii dintre poliţiştii locali au început să discute între ei despre faptul că li se impune să justifice pe foile de parcurs un kilometraj mult mai mare decât cel pe care ştiau că îl efectuau în realitate, inculpatul Turbatu Laurenţiu i-a adunat pe toţi şi le-a spus să nu-şi facă probleme, căci, dacă va fi să răspundă cineva, el va răspunde. Tot din declaraţiile poliţiştilor locali mai rezultă că în unele cazuri, datorită faptului că au atras atenţia asupra modului de completare a foilor de parcurs cu un kilometraj nereal, li s-a interzis să mai folosească autoturismele de serviciu”, se arată în hotărârea judecătorilor.

Şase ani de zile, în perioada 2005-2011, fostul şef al Poliţiei Locale Vaslui şi-a însuşit peste 5.000 de bonuri de combustibil. După ce a demisionat de la Poliţia Locală, conducerea Consiliului Judeţean Vaslui l-a angajat pe Laurenţiu Turbatu în cadrul Asociaţia pentru Dezvoltarea Intracomunitară a Judeţului Vaslui, asociaţie din care fac parte toate unităţile administrativ teritoriale ale judeţului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: