Cum încearcă un primar să îşi apere comuna de hoţi. Asistaţii sociali, obligaţi să patruleze pe uliţe noapte de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul de Cozmeşti (foto stânga)  va folosi asistaţii sociali la patrulare, iar cei care refuză vor pierde ajutoarele sociale
Primarul de Cozmeşti (foto stânga)  va folosi asistaţii sociali la patrulare, iar cei care refuză vor pierde ajutoarele sociale

Un primar din Vaslui a găsit o soluţie inedită pentru a asigura paza comunei, după ce şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie a atras atenţia că furturile din mediul rural sunt în continuă creştere, iar una dintre cauze ar fi lipsa pazei în aproape 80% din comune.

Primarul comunei vasluiene Cozmeşti, Hristache Sima, reînvie patrulele comunale pentru a-şi proteja consătenii de hoţi. Cum bugetul local nu permite angajarea de personal calificat, edilul găsit soluţia pentru a realiza paza comunală cu costuri minime: obligarea asistaţilor sociali să asigure paza, în mod organizat.

Astfel, va fi instituit un corp de pază comunal, alcătuit, în perioada verii, din 20 de persoane, care vor lucra 8 ore pe timp de noapte şi care  vor patrula pe toate uliţele comunei. Odată cu venirea sezonului rece, paza va fi asigurată în două schimburi, pentru descurajarea hoţilor care actionează de obicei la adăpostul întunericulului. În plus, primarul anunţă că va construi chioşcuri de pază în zonele de risc.

 Asistaţii sociali cooptaţi în patrule care vor refuza să efectueze serviciile de pază vor pierde dreptul de a mai beneficia de ajutoare sociale, avertizează primarul de Cozmeşti. „În comună sunt mulţi bătrâni şi persoane singure, care sunt cei mai expuşi la furturi sau alte infracţiuni. Pentru a face economii la buget şi a rezolva, astfel, alte probleme la fel de stringente, am considerat că-i putem folosi pe beneficiarii Legii 416, care oricum trebuie să presteze un număr de ore în folosul comunităţii. În acest scop, vom proceda la o selecţie a celor pe care-i considerăm potriviţi pentru a le aloca o asemenea responsabilitate, protecţia bunurilor concetăţenilor lor. Din cei 180 de beneficiari ai venitului minim garantat înregistraţi la nivelul comunei Cozmeşti, vom găsi în mod sigur persoane care, prin rotaţie, să facă serviciu de pază comunală. Cei care vor refuza, fără a prezenta motive obiective, vor rămane fără acest ajutor financiar“, a declarat Hristache Sima, primarul comunei Cozmesti. În plus, edilul afirmă că în comună vor fi montate şi 30 de camere de supraveghere, acestea fiind aplasate în zonele considerate de risc.

Aproape 80% din comune nu au pază asigurată

Decizia primarului de Cozmeşti vine după ce, recent, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui a avertizat că infracţionalitatea contra patrimoniului este în creştere în satele vasluiene, în contextul în care, la nivel global, infracţionalitatea judeţului este în scădere, iar cauza ar fi lipsa pazei în mediul rural.

”Având în vedere evoluţia fenomenului infracţional din mediul rural în perioada analizată, rezultă faptul că specifice sunt infracţiunile contra patrimoniului, care generează în continuare o stare de nesiguranţă în rândul locuitorilor. Această situaţie poate fi şi rezultanta faptului că paza în mediul rural nu este organizată în mod corespunzător pe raza tuturor comunelor”, a explicat inspectorul-şef Doru Gabriel Panţiru în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Potrivit conducerii IPJ Vaslui, doar 22 de comune, din totalul de 81, au asigurată pază comunală, iar 59 dintre primari nu au intreprins niciun demersur necesar organizării si functionării pazei comunale, fiind invocată lipsa fondurilor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite