Cum i-a vrăjit pe judecători o ghicitoare judecată pentru trafic cu mercur: „O eroare de fapt“, îl folosea la descântece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinarca Brătianu Foto: Evenimentul Regional al Moldovei
Dinarca Brătianu Foto: Evenimentul Regional al Moldovei

O cunoscută practicantă a magiei albe din Bârlad, ghicitoarea Dinarca, a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de trafic de substanţe toxice, după ce la locuinţa ei poliţiştii au descoperit o cantitate importantă de mercur.

Dinarca Brătianu (60 ani) o cunoscută ghicitoare din Bârlad, sora bulibaşei din localitate, a ajuns în vizorul poliţiştilor de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Vaslui, în urma unei percheziţii ce viza o altă cauză penală. 

Cu ocazia descinderilor, la locuinţa Dinarcăi Brătianu poliţiştii au descoperit un recipient cu 1,6 kilograme de mercur, substanţă foarte toxică, a cărei deţinere este interzisă de lege. 

Audiată de către procurori, femeia a declarat că mercurul reprezenta o moştenire de la părinţii ei şi îl folosea la descântece pentru copii şi adulţi. Dianarca Brătianu a recunoscut public că practică magia albă, ba a susţinut public iniţiativa impozitării acestei activităţi. Ea s-a autoproclamat ca fiind o vrăjitoare cu har, moştenit din familie. Nu vrăjitoria a adus-o în faţa instanţei, ci ”argintul viu”.

Trimisă în judecată, ghicitoarea Dinarca s-a apărat susţinând că nu ştia că este interzisă deţinerea unei astfel de substanţe şi că tatăl ei îl folosea pe vremuri la făcutul cazanelor. 

Apărarea ghicitoarei a reuşit să îi convingă pe magistraţii Judecătoriei Bârlad, care au decis că inculpata nu este vinovată, motiv pentru care au dispus achitarea acesteia. 

”Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, din ambele faze ale procesului penal, instanţa constată că se impune achitarea inculpatei, deoarece există o cauză de neimputabilitate, respectiv cea prevăzută de art. 30 Cod penal - „eroarea”. Conform art. 30 C. penal nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei. Eroarea de fapt este definită, în general, ca fiind reprezentarea greşită de către cel ce săvârşeşte o faptă prevăzută de legea penală a realităţii din momentul săvârşirii faptei, reprezentare determinată de necunoaşterea sau cunoaşterea greşită a unor date ale realităţii”, se menţionează în hotărârea pronunţată de Judecătoria Bârlad. 

Instanţa a apreciat că din analiza probelor administrate în faza de urmărire penală şi în timpul cercetării judecătoreşti nu a rezultat cu certitudine faptul că Dinarca Brătianu avea cunoştinţă despre caracterul penal al faptei de deţinere a mercurului în locuinţa sa.

”Chiar dacă această substanţă ar fi fost folosită la descântece sau la alte ritualuri pe care le-ar fi desfăşurat inculpata, instanţa reţine faptul că nu acesta face obiectul trimiterii în judecată. A nu cunoaşte ceva înseamnă a nu şti, adică a ignora ceva; a cunoaşte ceva în mod greşit înseamnă a fi în eroare, deci prin urmare eroarea nu este decât o ignoranţă parţiala iar ignoranţa apare a fi sursa primordială a erorii. Instanţa reţine că potrivit dispoziţiilor legale privitoare la eroare, aceasta este o cauză care înlătură imputabilitatea, fapta nemaifiind infracţiune”, a invocat judecătorul investit să soluţioneze dosarul.  

Soluţia de achitare a fost contestată de către procurorii Parchetului de pe lângă judecătoria Bârlad, care solicită condamnarea ghicitoarei. Dosarul va fi înaintat Curţii de Apel Iaşi, instanţa ce va pronunţa sentinţa definitivă în acest caz. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite