Cum a fost scăpat la tribunal prinţişorul interlopilor din Moldova. A „zburat“ cu BMW-ul prin localitate şi a fost amendat de două ori în câţiva kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceeaşi zi în care unui ambulanţier aflat în misiune i s-a suspendat permisul de conducere pentru o depăşire neregulamentară, Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză unui cunoscut interlop din zona Moldovei, fiul lui Cosmos Tănase, prins ciculând cu peste 100 km/h în localitate.

Decizia în cazul interlopului Aleodor Tănase a fost luată de un alt complet de judecată, faţă cel care a judecat dosarul ambulanţierului, şi vine după ce instanţa de fond, Judecătoria Vaslui, i-a respins plângerea şi a menţinut procesul verbal de contavenţie întocmit de agenţii de la Poliţia Rutieră Vaslui. 

Aleodor Tănase, supranumit ”prinţişorul ţiganilor” din zona Moldovei, este fiul lui Cosmos Tănase, unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din România. Pe 7 iulie 2017, Aleodor Tănase a fost surprins de un echipaj al Poliţiei Rutiere Vaslui în timp ce conducea un autoturism BMV pe DN 24, în judeţul Vaslui, cu mult peste viteza legală, maximum fiind atins la 114/km/h. 

Echipajul rutier a plecat în urmărirea interlopului care gonea spre din direcţia Vaslui către Iaşi. Fiind surprins depăşind viteza legală pe raza a două localităţi, agenţii i-au întocmit două procese verbale de contravenţie, unul pentru depăşirea vitezei pe raza localităţii Satu Nou, unde a rulat cu 114 km/h, şi altul pentru depăşirea vitezei pe raza localităţii Moara Domnească (107 km/h), cu amendă în cuantum de 1.305 lei şi măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile. Interlopul a contestat ambele procesele verbale, însă judecătoria Vaslui i-a respins ambele plângeri, una dintre decizii rămânând definitivă, pe 5 iunie. 

Două amenzi pentru viteză excesivă în două localităţi

Cum cele două plângeri împotriva proceselor verbale de contravenţie au fost judecate de completuri de judecată diferite, parcursul în cele două cauze a fost diferit, plângerea în cazul depăşirii vitezei pe raza localităţii Satu Nou, fiind soluţionată mai rapid. 

În cel de-al doilea dosar, vizând contravenţia săvârşită pe raza localităţii Moara Domnească, Judecătoria Vaslui s-a pronunţat pe 22 martie 2018, în sensul respingerii plângerii. Judecătorii instanţei de fond au constatat legalitatea şi temeinicia procesului de contravenţie, arătând că ”verificând  legalitatea procesului-verbal de contravenţie, instanţa a constatat că acesta respectă dispoziţiile imperative ale legii, nefiind incidentă nici una dintre cauzele de nulitate absolută”. De asemenea, judecătorii instanţei de fond, au subliniat că ”din probele administrate nu a rezultat o altă situaţie de fapt decât cea consemnată”, iar ”fapta petentului întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzute şi pedepsite de art.102 alin.3 lit.e din O.U.G. nr.195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice”.

Apărarea interlopului: ”Contravenţie în formă continuată”

Aleodor Tănase, prin intermediul avocaţilor, a atacat hotărârea instanţei de fond arătând în motivarea  cererii sale că ”atât agentul constatator cât şi i n stanţele de fond care au analizat această situaţie au greşit, deoarece este mai mult decât evident că în speţa de faţă sunt incidente dispoziţiile legale referitoare la contravenţia continua, impunându-se anularea pe motiv de nelegalitate a unuia din cele două procese - verbale întocmite pe numele meu”.

Interlopul a invocat că, în data de 07.08.2017, în timp ce se deplasa cu un autoturism înspre Iaşi, pe raza localităţii Moara Domnească a fost depăşit de către un autoturism neinscripţionat, imediat acesta oprind iar un poliţist i-a făcut semn de oprire. După ce i-a solicitat actele personale şi pe cele ale maşinii, a fost înştiinţat despre faptul că i v or întocmi două procese verbale de contravenţie pentru depăşirea limitei de viteză cu mai mult de 50 km/h (107 km/h) în localitatea Satu Nou şi pentru că a circulat cu viteza de 114 km/h în interiorul localităţii Moara Domnească.  

Înregistrările realizate de agenţii rutier surprind cum în localitatea Satu Nou autoturismul condus de către Aleodor Tănase depăşeşte autospeciala de poliţie, având viteză de peste 100 km/h. 

Poliţiştii au pleacat în urmărirea sa însă, au pierdut teren, deoarece din sensul opus veneau alte vehicule. În tot acest timp, apartul radar prinde o multitudine de abateri la regimul vitezei, comise de Aleodor Tănase: viteza de 101 km/h, 97 km/h, 95 km/h, 98 km/h. 99 km/h, 102 km/h, 103 km/h, 107 km/h 109 km/h, 113 km/h. Poliţiştii au întocmit două procese verbale pentru limitele maxime atinse pe raza celor două localităţi.

La Judecătorie, proces pierdut. La Tribunal, proces câştigat

Avocaţii interlopului au invocat în faţa instanţei că faptele lui Aleodor Tănase reprezintă contravenţii în formă continuată şi ar trebui sancţionat o singură dată. Judecătoria Vaslui nu şi-a însuşit această apărare. Completul Tribunalului Vaslui, care a judecat ce-a dea doua plângere, a dat câştig de cauză interlopului. 

”Având în vedere definiţia contravenţiei continue, tribunalul constată ca apelantul a desfăşurat acţiunea de circulaţie cu o viteză peste limita legală în baza aceleiaşi rezoluţii contravenţionale.
În aceste condiţii, prin aplicarea mai multor sancţiuni contravenţionale principale unei singure contravenţii, comise în formă continuă, a fost înfrânt principiul non bis in idem consacrat de art. 5, alin 7 din OG nr 2/2011 modificată, ceea ce atrage nelegalitatea procesului-verbal de contravenţie”, au motivat judecătorii Tribunalului Vaslui decizia prin care au admis plângerea lui Aleodor Tănase şi au dispus nulitatea totală a procesului verbal întocmit de poliţiştii rutieri.

Scandalul din mall

Fiul interlopului Cosmos Tănase a fost implicat, în decembrie anul trecut, într-o bătaie care scandalizat opinia publică. Împreună cu alţi doi tineri, au snopit în bătaie un client care aştepta să ridice banii de la o casă de schimb valutar din incinta unui mall din Iaşi. Interlopul a fost ofensat pentru că nu i s-a permis să treacă direct în faţă la ghişeu, în timp ce alţii clienţi stăpteau la rând.

Arestat preventiv, Aleodor Tănase nu s stat mult după gratii, fiind plasat în arest la domiciliu şi, ulterior, sub control judiciar. Acuzat de tulburarea liniştii şi ordinii publice, procesul s-a încheiat rapid, în luna mai, anul curent, după ce victima şi-a retras plângerea. În final, Aleodor Tănase a fost condamnat doar cu o amendă penală în cuantum de 4.110 lei (137 zile amendă x 30 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii si liniştii publice.

Cosmos Tănase, cunoscut în lumea interlopă drept ”prinţul Moldovei” a părăsit şi el închisoare anul trecut, după ce şi-a ispăşit pedeapsa într-un dosar de trafic de droguri de mare risc (cocaină).

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite