Cum a fost declarat mort un vasluian care trăia de 19 ani în Turcia. În urma sa, soţia şi-a refăcut viaţa invocând în instanţă că soţul a murit în urma cutremurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 63 de ani din Bârlad, judeţul Vaslui, care trăia de mai mulţi ani în Turcia, a fost declarat mort de instanţele de judecată din România. Soţia a solicitat declararea judecătorească a morţii arătând că bărbatul nu a mai dat niciun semn de 17 ani.

Constantin Reliu (63 de ani) a plecat la muncă în Turcia în anii 90. Ultima data şi-a vizitat familia în anul 1999. Din iulie 1999, când a intrat pe teritoriul Turciei, nici soţia şi nici fiica sa nu au reuşit să mai ia legătura cu el. 

În ianuarie anul curent, după ce a fost prins de autorităţile turce având documentele de şedere expirate, vasluianul a fost expulzat în România. La intrarea în ţară, autorităţile aveau să-i aducă la cunoştinţă bărbatului că el figurează ca fiind mort. Iniţial, a crezut că este vorba de o glumă, povesteşte vasluianul, însă în momentul în care autorităţile i-au prezentat datele prin care figura ca fiind mort din 31 decembrie 2003, Constantin Reliu a pus la dispoziţia autorităţilor toate actele de identitate în original arătându-le că este cât se poate de viu. 

”Autorităţile vamale m-au chestionat mai bine de şase ore, până şi-au dat seama că nu este vorba despre o farsă. Am fost lăsat să merg acasă, iar aici am constatat că familia a împărţit tot ce aveam în comun”, povesteşte Constantin Reliu.

Bărbatul s-a adresat Poliţiei, de unde a aflat că în lipsa sa, familia a solicitat în 2013 să-i fie declarat decesul, având în vedere că nu a mai dat niciun semn de viaţă. A fost indrumat către instanţa care a pronunţat hotărârea judecătorească. S-a adresat Judecătoriei Bârlad unde a intrat în posesia hotărârii pronunţate în luna mai 2016. A declarat apel sentinţei, însă având în vedere că această cale de atac trebuia exercitată în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, bărbatul va trebui să formuleze o altă cerere în instanţă pentru a-i fi anulat decesul.

image

Reporterii ”Adevărul” au consultat hotărârea prin care Judecătoria Bârlad a declarat decesul lui Constantin Reliu, deşi acesta trăia. În motivarea hotărârii se menţionează că prin cererea înregistrată la data de 26.08.2013  soţia bărbatului a solicitat să se declare moartea lui Constantin Reliu, născut la data de 14.02.1955.

Soţia a invocat că a murit în urma marelui cutremur din Turcia

În motivarea acţiunii, femeia arăta că soţul ei a plecat în anul 1992 în Turcia iar de la data de 24.07.1999 nu a mai dat nici un semn de viaţă, cu toate că înainte venea periodic în ţară şi ţinea legătura cu familia sa.

”Numitul Constantin Reliu a dispărut în urma cu 17 ani şi există indicii că această persoană nu ar mai fi în viaţă. În luna iunie a anului 1999 numitul Constantin Reliu a fost ultima dată în ţară. Din luna iulie 1999 după ce a intrat pe teritoriul Turciei nu s-a mai ştiut nimic despre această persoană. Acesta nu avea nici un motiv să nu ia legătura cu membrii familiei sale. În august 1999 a avut loc un cutremur mare în Turcia în urma căruia a rezultat decesul multor persoane şi există posibilitatea ca numitul Constantin Reliu să fi dispărut cu acea ocazie”, a declarat avocatul soţiei în sala de judecată.

Judecătoria Bârlad a solicitat relaţii de la Poliţia municipiului Bucureşti şi de la Ministerul Justiţiei din Turcia şi au fost audiaţi doi martori: fratele şi cel mai bun prieten al bărbatului.  

Un martor din Turcia a transmis autorităţilor că bărbatul trăia

Martorii au relatat judecătorilor că Reliu lucra în Turcia ca bucătar şi ultima oară a fost văzut acasă în anul 1999 şi de atunci nu a mai ţinut legătura cu familia şi nici nu a mai trimis bani acasă.

”Din relaţiile primite de la Prefectura Istanbul (fila 92 dosar) rezultă că pârâtul Constantin Reliu nu este înregistrat în evidenţele acesteia şi că acesta a intrat ultima oară în Turcia la data de 08.07.1999. Este adevărat că numitul Şemsettin Sarac director de operaţiuni la o agenţie de turism a arătat, în faţa autorităţilor turce că în anul 2001 când Agenţia a preluat hotelul, intimatul Constantin Reliu lucra încă acolo, însă această împrejurare nu este de natură să ducă la respingerea acţiunii având în vedere că de atunci au trecut 15 ani. Durata lungă de timp în care pârâtul nu a mai luat legătura cu familia sa dar şi împrejurarea că acesta figurează ca intrat ultima oară în Turcia la data de 08.07.1999 fac credibilă susţinerea din acţiune în sensul că intimatul Constantin Reliu a decedat în împrejurări necunoscute”, se arată în motivarea Judecătoriei Bârlad.

Constantin Reliu afirmă că soţia sa a solicitat declararea decesului pentru a-şi reface viaţa alături de un alt bărbat. Potrivit acestuia, în prezent femeia este recăsătorită în Italia.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite