Cum alegem jucăriile astfel încât să ajute la dezvoltarea vederii copiilor. Obiectele potrivite în funcţie de categoria de vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copii jucarii 1

Dincolo de bucuria distracţiei, jucăriile au un rol esenţial în dezvoltarea copiilor, le stimulează creativitatea şi le îmbunătăţeşte perspicacitatea şi inteligenţa.

Alegerea potrivită a jucăriilor a fost mereu o problemă pentru copii şi părinţi, deopotrivă. Acestea trebuie alese cu grijă, în funcţie de categoria de vârstă. Medicii subliniază că jucăriile au un rol esenţial încă din primele zile de viaţă, ajutând la dezoltarea simţurilor. 

Medicul oftalmolog Roxana Cozubaş îi învaţă pe părinţi cum să aleagă jucăriile care să ajute la dezoltarea vederii copiilor. 

Din momentul naşterii, copilul învaţă să vadă. La naştere, vederea este înceţoşată, cu lumini şi umbre, însă aceasta se dezvoltă continuu, până la vârsta şcolară (7-8 ani). Jocurile şi diversele activităţi ajută să stimuleze acest proces aflat în plină desfăşurare. De aceea, o examinare oculară între 6 luni şi 2 ani, asigură dezvoltarea unei vederi sănătoase.

Până la 6 luni, jucăriile sunt făcute să stimuleze dezvoltarea percepţiei luminii – carusel (pentru pătuţ), locuri de joacă (pentru stat pe spate), jucării mari, luminoase şi care fac zgomot. Mai târziu, până spre 1,5 ani, se recomandă jucării pentru dentiţie (fie de material, care se pot spăla, fie de plastic). De asemenea, jucăriile de baie sunt recomandate tot de la această vârstă. Luaţi în considerare şi materialele din care sunt făcute, vopselurile folosite, să nu fie toxice; în această perioadă, bebeluşul învaţă totul prin băgarea obiectelor în gură.
La vârstele mai mari, se urmăreşte îmbunătăţirea coordonării mână – ochi, precum şi dezvoltarea continuă a percepţiei spaţiale (vederea tridimensională). Memoria vizuală şi capacitatea de a vizualiza lucruri abstracte sunt şi ele dezvoltate de jucăriile potrivite.

Jucăriile recomandate după 1,5-2 ani sunt cele cu forme şi figurine de potrivit în diverse locuri, jucării de împins, obiecte pentru aruncat etc.

După vârsta de 3 ani, copiii deja încep să deseneze, să perceapă mai multe nuanţe de culori, unii chiar să scrie. Tot de la acesta vârstă, sunt recomandate şi puzzle-urile de diverse forme. Nu uitaţi nici de joaca în aer liber, foarte importantă pentru dezvoltarea unei vederi sănătoase. Pentru activităţile din exterior, puteţi lua în considerare triciclete, trotinete sau role.


Cel mai important criteriu de alegerea jucăriilor: siguranţa

Primul aspect de care trebuie să ţineţi cont, este siguranţa copilului atunci când utilizează acea jucărie. Nimeni nu cumpără jucării cu intenţia de a face rău, dar unele pot fi cu adevarat periculoase. Aproximativ jumătate dintre aceste accidente se întâmplă în zona capului şi a feţei, iar 10% dintre ele sunt din cauza jucăriilor.
De departe cele mai periculoase sunt jucăriile care “împuşcă” sau “trag”: pistoale cu bile sau cu vopsea, ţinte, săgeţi. Toate acestea pot produce eroziuni corneene, cataractă traumatică şi chiar pierderea permanentă a vederii.
Aceste accidente pot fi prevenite foarte uşor, urmând câteva sfaturi:
• Evitaţi jucăriile ascuţite sau cu părţi care pot ieşi cu uşurinţă
• Mare atenţie la jucăriile cu laser, o parte dintre acestea pot răni iremediabil retina, dacă sunt proiectate direct în ochi
• În unele cazuri, se impune, pe lângă echipamentul sportiv, şi purtarea unor ochelari de protecţie, cu lentile speciale din policarbonat
• Întotdeauna verificaţi vârsta recomandată şi respectaţi-o
• Dacă aveţi copii de vârste diferite, nu le amestecaţi jucăriile
• Dacă micuţul păţeşte un accident, mergeţi imediat la medic

Medicul Roxana Cozubaş activează în cadrul Policlinicii Dorobanţi a Spitalului Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Specialist în Oftalmologie, Roxana Cozubaş îşi dedică timpul liber activităţilor educative şi de prevenţie în sănătate. Sfaturile acesteia pot fi găsite şi pe blogul personal, acolo unde îi învaţă pe pacienţi cum să îşi menţină ochii sănătoşi şi să acţioneze atunci când apare o problemă oftalmologică.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite