Cum a ajuns un tânăr român de 23 de ani să fie condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru o ţigară cu cannabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 23 de ani fost condamnat la închisoare după ce a vândut mai puţin de jumătate de gram de cannabis unui consumator.

Tribunalul Vaslui a pronunţat una dintre cele mai aspre pedepse într-un dosar de trafic de droguri, raportat la cantitatea de substanţă interzisă reţinută în sarcina inculpatului.

 Vlad Dan Radu, un tânăr de 23 de ani din municipiul Bârlad a fost condamnat la trei ani de închisoare, în regim de detenţie şi interzicerea drepturilor civile timp de trei ani după executarea pedepsei, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri. 

Concret, tânărul de 23 de ani a fost trimis în judecată fiind acuzat că ar fi vândut mai puţin de jumătate de gram de cannabis unui consumator din oraş. Totul a ieşit la iveală absolut întâmplător, în noiembrie 2017, când consumatorul a fost prins de un echipaj de poliţie ”după ce a tras două fumuri” în scara blocului. Tânărul, împreună cu alţi doi amici, au pus împreună bani (45 de lei) şi au mers în zona fabricii de rulmenţi din Bârlad, unde s-au întâlnit cu Vlad Dan Radu, de la care au cumpărat o cantitate mică canabis. Din respectiva cantitate şi-au confecţionat o ţigară, iar restul l-au pus într-un grinder (aparat de mărunţit) pentru a-l consuma mai târziu. 

Din ţigara confecţionată, tinerii au fumat pe jumătate, restul ţigării fiind luată de unul dintre ei, acasă. La intrarea în blocul în care locuieşte, tânărul a aprins din nou ţigara, din care a tras două fumuri, apoi a stins-o. Chiar în acel moment, în scara blocului au intrat doi poliţişti, care se deplasau la un alt caz, pentru cercetări. 

”Din actele dosarului rezultă că la data de 11.11.2017, în timp ce doi lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Bârlad efectuau cercetări într-un dosar penal au pătruns într-un bloc din municipiul Bârlad, unde l-au identificat pe S.F.I.. Lucrătorii de poliţie au efectuat un control corporal asupra acestuia, descoperind în buzunarul stâng al hainei un grinder metalic în care se afla substanţă vegetală uscată de culoare verde cu un miros puternic înţepător şi un rest de ţigaretă confecţionată artizanal. Lucrătorii de poliţie au procedat la ridicarea de la acesta a substanţei vegetale aflate în grinder (0,03 grame) şi a restului de ţigaretă”, se menţionează în hotărârea instanţei.

În urma expertizei efectuate la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor Iaşi, s-a stabilit că fragmentul de ţigară şi substanţele vegetale ridicate de la S.F.I. conţin cannabis. 

În timpul urmăririi penale, Vlad Dan Radu a recunoscut săvârşirea infracţiunii, declarând că în luna octombrie sau noiembrie 2017 s-a întâlnit cu S.F.I. căruia i-a dat o cantitate mica de marijuana, mai puţin de jumătate de gram, dar că nu mai ţine minte dacă i-a dat sau nu bani pentru acele droguri şi că în anul 2017 nu i-a mai vândut şi nici nu i-a mai oferit droguri respectivului tânăr. 

”Din probele administrate se poate constata că Vlad Dan Radu a oferit o singură dată droguri lui S.F.I., respectiv la data de 11.11.2017, neexistând probe privind alte împrejurări în care să fi oferit acestuia droguri”, se menţionează şi în sentinţa Tribunalului.

Pedeapsă aspră pentru a renunţa la comiterea de fapte similare

În ciuda cantităţii mici de droguri şi a faptului că a uzat de procedura simplificată a acordului de recunoaştere, traficantul a primit o pedeapsă în regim de detenţie, spre deosebire de speţe similare, în care inculpaţii au primit pedepse cu mult mai blânde.  

Judecătorii Tribunalului Vaslui au detaliat în hotărârea pronunţată şi motivele pentru care în cazul de faţă o pedeapsă cu suspendarea nu şi-ar atinge scopul, ci doar executarea efectivă îl vor determina pe tânăr ”renunţe pe viitor la comiterea unor infracţiuni similare”.

La stabilirea pedepsei, instanţa a avut în vedere gradul de pericol abstract al infracţiunii de trafic de droguri de risc, ”consecinţele pe care le au asupra sănătăţii publice prin distribuirea şi comercializarea unor asemenea substanţe”, dar şi circumstanţele personale ale inculpatului care este cercetat în cadrul altui dosar penal pentru infracţiuni similare. Vlad Radu Valentin a fost vizat şi de o anchetă a procurorilor DIICOT Galaţi, fiind trimis în judecată într-un alt dosar la Tribunalul Galaţi, alături de alţi trei tineri. În respectiva speţă, tânărul din Bârlad a fost prins în flagrant cu 100 de grame de cannabis asupra sa. 

”În concret, inculpatului i se va aplica o pedeapsă de 3 ani închisoare fără aplicarea suspendarii sub supraveghere a executării pedepsei deoarece acesta nu prezintă suficiente garanţii de respectare a măsurilor de supraveghere şi al obligaţiilor specifice în condiţiile în care este trimis în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de trafic de droguri de risc în formă continuată în cadrul dosarului penal numărul 1680/121/2018 al Tribunalului Galaţi. Or, posibila desfăşurare de către inculpat a unor activităţi repetate de trafic de droguri de risc pe raza judeţului Galaţi şi Vaslui formează convingerea instanţei că comercializarea către martorul S.F.I. a unei ţigări cu tetrahidrocannabinol nu constituie o întâmplare izolată şi este justifică executarea pedepsei în regim efectiv de detenţie fără aplicarea beneficiului suspendării executării. Urmează ca situaţia juridică a inculpatului să fie reglementată în mod unitar prin luarea în considerare a întregii activităţi infracţionale de pe raza judeţelor Vaslui şi Galaţi prin pronunţarea unei hotărâri care să soluţioneze pluralitatea infracţională pentru infracţiunile din cadrul prezentului dosar penal şi cea din cadrul dosarului 1680/121/2018 al Tribunalului Galaţi”, au motivat judecătorii Tribunalului Vaslui decizia de condamnare.

Sentinţa a fost, însă, contestată de inculpat, dosarul fiind înaintat Curţii de Apel Iaşi, unde se va judeca apelul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite