Cum au ajuns primarii vasluieni eroi de cascadorii râsului: Şi-au dat datele de pe carduri unor escroci care se pretindeau a fi procurori DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ciupial (primarul Huşi), Marin Bunea (primar Bârlad), Gheorghe Poede (primar Poeneşti)
Ioan Ciupial (primarul Huşi), Marin Bunea (primar Bârlad), Gheorghe Poede (primar Poeneşti)

Mai mulţi primari din judeţul Vaslui au ajuns ţinta escrocilor, care pretinzându-se a fi procurori DIICOT, le-au cerut telefonic datele de identificare ale cardurilor, invocând că există suspiciuni că ar fi vizaţi de infractori care le-au clonat cardurile.

 Până în prezent au fost identificaţi şase primari care au devenit ţinta escrocilor, însă poliţiştii vasluieni au suspiciuni că numărul victimelor este şi mai mare, declanşând o anchetă în întreg judeţul. Toţi primarii identificaţi până în prezent au fost sunaţi în aceeaşi zi, pe 24 martie, după amiaza, pe telefonul fix al primăriei. Persoana care se prezenta ca fiind procuror DIICOT în cadrul Biroului Teritorial Vaslui avea o voce foarte fermă şi o atitudine poliţienească, povestesc edilii. Şi cum au auzit că au de -a face cu un procuror de la Crimă Organizată, primarii nu au stat pe gânduri oferind datele solicitate, în speţă numărul de card şi codul de siguranţă (folosite pentru tranzacţii online).

"La mine a fost un concurs de împrejurări, care m-a determinat, în primă fază, să cred că e reală situaţia prezentată la telefon. Am fost căutat pe telefonul fix şi cum în biroul respectiv era gălăgie nu prea înţelegeam ce doreşte aşa că mi-a cerut să îi dau numărul de mobil că mă va suna în câteva minute, ceea ce s-a întâmplat. M-a întrebat câte carduri am, i-am răspuns că unui, iar atunci persoana care s-a prezentat a fi procuror mi-a spus că este posibil să fie clonat, că face cercetări într-un dosar de clonare de carduri. Eu, cu scurt timp înainte, fusesem la un supermachet în Huşi şi plătisem cu cardul. M-am gândit că chiar o fi clonat şi eu nu ştiam", povesteşte primarul comunei Lunca Banului, Corneliu Oanea.  

corneliu oanea

Acesta a oferit numărul cardului şi codul de siguranţă, susţinând că a luat în calcul că imediat după ce termina convorbirea cu aşa zisul procuror să sune la bancă pentru a-l bloca. Ghinionul primarului a fâcut ca tocmai în acel moment primăria să aibă o pană de curent şi, fără internet, spune el nu a reuşit să afle numărul de telefon al agenţiei bancare care a emis cardul, motiv pentru care a plecat cu maşina la Huşi.
Cardul, ale cărui date le divulgase, avea disponibil în cont 7.400 lei, iar suma, reprezenta de fapt o descoperire de card. În momentul în care a verificat la bancomat, primarul a constatat că îi lipsesc 4.100 lei. Cât s-a deplasat de afară până în interiorul băncii i- au mai dispărut 1.900 de lei. După ce a cerut funcţionarilor să-i închidă urgent cardul, ultima sumă a fost recuperată imediat, tranzacţia fiind anulată, iar prima a fost blocată, fiind declanşată procedura antifraudă. Primarul Corneliu Oanea susţine că escrocul l-a indus în eroare, cu limbajul folosit, fermitatea cu care se exprima.

"Folosea termeni juridici, o dicţie perfectă, părea un tip cult şi foarte ferm, de aceea m-am gândit că e chiar procuror", se scuză edilul de la Lunca Banului.

Un alt primar vizat de escroci este proaspătul edil al municipiului Bârlad, Marin Bunea. Şi el a fost sunat pe 24 martie de un individ care s-a pretins a fi procuror DIICOT de la Vaslui, invocând acelaşi motiv că face cercetări într-un dosar cu fraude online. Posesor a două carduri bancare, primarul le-a dat datele la amândouă. "Avea un ton poliţienesc persoana care m-a sunat, folosea un limbaj juridic foarte bine chiar m-am gândit că este procuror", afirmă Bunea.

După ce a terminat convorbirea cu presupusul procuror, edilul a luat legătura cu băncile la care avea cardurile. Norocul său a fost că unul dintre ele, pe care ţinea economiile pentru nepoţi, era expirat. De pe celălalt card în schimb, escrocii au încercat să-i scoată 4.100 lei, însă tranzacţia a fost blocată.
În aceeaşi manieră, au fost abordat şi edilul municipiului Huşi, dar şi primarii comunelor Ivăneşti, Dăneşti şi Poeneşti. Ba primarul de Poeneşti, neavând niciun ban pe card, a alimentat contul cu 3.600 de lei, să nu pară sărac în faţa procurorilor. Când şi-a dat seama că a fost escrocat, primarul a invocat că de fapt şi-a dat seama că este ţinta unui infractor şi încerca el să prindă hoţul. Primarul de la Huşi susţine că a dat datele de pe card pentru că hoţii nu aveau se să îi fure, conturile respective fiind goale.

"La mine, n-au avut noroc. Am două carduri, amândouă cu descoperire, trebuie să pun bani pe ele. Pe unul singur aveam disponibil 100 de lei", a invocat Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huşi.
Poliţiştii vasluieni, dar şi procurorii Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT au declanşat o anchetă în acest caz.

"Poliţiştii vasluieni efectuează în prezent verificări la nivelul întregului judeţ pentru a se stabili câte persoane au fost contactate telefonic în ziua de 24 martie şi dacă au fost furnizate datele solicitate, cele referitoare la cardurile bancare. Practic, se cer relaţii de la toate primăriile din judeţ.", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, comisar Mihaela Ştraub.

Procuror DIICOT: Niciodată nu se solicită informaţii telefonic

"La nivelul Biroului Teritorial Vaslui s-au înregistrat mai multe sesizări din partea unor persoane care afirmă că le-au fost solicitate telefonic datele de card bancar de către o persoană care a pretins a fi procuror DIICOT. Oamenii trebuie să ştie că nu există o astfel de procedură în cazul procurorilor DIICOT. Niciodată nu se solicită informaţii telefonic. Totul se face potrivit procedurilor penale, cu încuviinţarea instanţei", a declarat pentru Adevărul, procurorul Mihaela Iosipescu, şeful Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT.

image

Având în vedere că în cazurile semnalate, escrocii au efectuat tranzacţii online folosindu-se de datele bancare ale altor persoane, procurorii fac cercetări nu doar pentru înşelăciune, ci şi pentru efectuarea de operaţiuni financiar bancar în mod fraudulos, infracţiune care este tocmai de competenţa procurorilor DIICOT, ceea ce se pretindeau escrocii.

Mai puteţi citi: 

O nouă ţeapă românească în străinătate. Cum au ajuns interlopii vasluieni studenţi la Londra, deşi n-au terminat nici liceul

O nouă metodă de înşelăciune în judeţul Vaslui: falşii inspectori care cer sponsorizări

Metoda "accidentul" continuă să facă ravagii în judeţul Vaslui: 25 de persoane înşelate în ultimele săptămâni

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite