Cum a ajuns coronavirusul într-un sat izolat din Vaslui: muncitori din Suceava chemaţi să lucreze la o casă de adunare a unui cult religios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Vaslui au declanşat o amplă anchetă epidemiologică în cazul pacientei de 40 de ani, care se află în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă fiind diagnosticată cu COVID-19. Câteva zeci de persoane, în frunte cu viceprimarul şi poliţiştii din comună au fost izolaţi la domiciliu.

”Oriunde m-aş fi aşteptat să apară coronavirusul în mediul rural din judeţul Vaslui, dar nu în Racoviţa, nu în satul acesta care este atât de izolat”, afirmă primarul comunei Gârceni Sorin Scutelnicul după ce o femeie de 40 de ani din satul indicat de edil a fost infectată cu noul coronavirus.

Pacienta este internată în Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui în stare critică.

Este cel mai grav caz înregistrat în judeţul Vaslui, în actualul context epidemiologic evoluţia stării de sănătate a pacientei, o femeie robustă, fără patologie medicală, fiind una fulminantă.

 Cazul Gârceni este nu doar despre violenţa noului coronavirus care a îngrozit întreg mapamondul, ci şi despre iresponsabilitate, lipsă de educaţie şi un sistem medical care îşi împinge angajaţii pe marginea prăpastiei. 

Femeia de 40 de ani, din satul Racoviţa, judeţul Vaslui, a sunat în seara de sâmbătă, 28 martie, la 112, anunţând că femeia se simte rău, cu febră ridicată. Interogat de dispecerii de la 112, respectiv Ambulanţă, soţul femeii şi-a pierdut cumpătul, jignind şi reproşând cadrelor medicale că se comportă ca nişte poliţişti, în loc să se deplaseze mai repede pentru a-i transporta soţia la spital. Bărbatul era deranjat de faptul că era întrebat de dispeceri dacă au în familie persoane întoarse din străinătate, dacă au avut contact cu persoane din zone afectate de COVID-19. Atât pacienta, cât şi soţul au negat acest lucru. 

La locul solicitării a fost trimis un echipaj al Ambulanţei fără a purta echipament de protecţie. Mănuşile şi masca medicinală au fost singura apărare a asistentei medicale şi a ambulanţierului, care au transportat pacienta în Unitata de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Abia începând cu 1 aprilie, urmare a ordinului emis de de ministrul Sănătăţii pe 31 martie, echipajele de la Ambulanţă intervin cu echipamente de protecţie la toate cazurile care prezintă simptomatologie specifică infecţiilor respiratorii. Până la sfârşitul lunii martie, echipamentele de protecţie erau folosite de echipaje doar în cazul suspiciunilor de COVID-19.

La câteva ore după ce au lăsat pacienta la Unitatea de Primiri Urgenţe, acelaşi echipaj a transportat pacientala Secţia Boli Infecţioase, aflată în clădirea spitalului vechi din Vaslui, situat în cealaltă parte a oraşului. Femeia a fost testată pentru COVID-19, iar rezultatele au confirmat, ulterior, că este infectată cu virusul SARS-COV2. Evoluţia stării femeii de 40 de ani, care credea că a tras curent la tăiat în vie a fost una fulminantă. De ieri, ea este intubată în Secţia ATI a spitalului din Vaslui.

Adunări religioase pe ascuns, zeci de persoane izolate la domiciliu

Vestea îmbolnăvirii cu noul coronavirus a unul localnic dintr-un sat uitat printre dealurile Gârceniului a produs rumoare printre săteni. Autorităţile sanitare au declanşat o anchetă epidemiologică, iar principala pistă pe care merg este că noul coronavirus ar fi fost adus în sat de un grup de muncitori din Suceava care au ajutat la lucrările de construcţie la o casă de rugăciune a unui cult religios.

Potrivit autorităţilor locale, muncitorii suceveni au fost în satul Racoviţa în perioada 19-20 martie. Ulterior, în perioada 24-27 martie, membrii cultului religios din satul Racoviţa au organizat adunări de rugăciune. Acestea aveau loc la domiciliile membrilor cultului, fără ştirea autorităţilor. Acum, pe lângă familia pacientei de 40 de ani, toţi membrii cultului din Racoviţa, în total 40 de persoane, sunt izolaţi la domiciliu.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi cazul viceprimarului comunei, dar şi a celor doi poliţişti din comună. Pe 23 martie, soţul femeii de 40 de ani a participat, alături de alţi beneficiari ai Legii 416, la lucrări de igiienizare a drumurilor din comună. Izolat la domiciliul este şi echipajul de la Serviciul de Ambulanţă Vaslui care a intervenit la caz. Aşteaptă se fie testaţi de către DSP, instituţie copleşită de volumul uriaş de muncă din această perioadă. 

Până în prezent, în judeţul Vaslui au fost confirmate oficial nouă cazuri de COVID-19. Alte opt persoane sunt internate în spital cu suspiciune de infectare cu noul coronavirus. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite