Cum a ajuns o angajată la Penitenciarul Vaslui ţap ispăşitor pentru aglomeraţia din închisoare. Superiorii ştiau că deţinuţii dorm câte doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
proteste penitenciar vaslui

O angajată a Penitenciarului Vaslui a dat în judecată instituţia, precum şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), după ce a fost sancţionată pe motiv că nu ar fi gestionat potrivit procedurilor situaţia ocupării paturilor din unitate. În primă instanţă, femeia a câştigat procesul scoţând iveală ”managmentul defectuos” de la nivelul ANP.

Ramona Gabără este subcomisar de penitenciare în cadrul Penitenciarului Vaslui şi îşi desfăşoară activitatea ca şef secţie deţinere interioară a închisorii. În octombrie 2017, printr-o decizie emisă de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a fost sancţionată cu mustrare scrisă  pentru săvârşirea unor abateri disciplinare. Concret, în urma unui control tematic efectuat la Penitenciarului Vaslui, acesteia i s-a reproşat că nu a gestionat corespunzător situaţia paturilor pentru deţinuţi. 

La momentul controlului, Penitenciarul Vaslui custodia un număr de 954 de deţinuţi, repartizaţi pe şase secţii de deţinere , având instalate un număr de 1.029 paturi.

În urma inspectării fiecărui spaţiu de deţinere şi a verificării datelor înscrise în documentele operative de la nivelul sediilor de deţinere au fost identificate 22 de situaţii în care deţinuţilor nu le era asigurat pat individual, constatându-se, totodată, că , la nivelul penitenciarului, există un număr de 75 de paturi neocupate. Din totalul celor 75 de paturi, 55 dintre acestea erau neocupate, fiind grevate de necesitatea asigurării patului pentru deţinuţi: arestaţi preventiv, tranzit, carantină, refuz hrană etc. Un număr de 20 de paturi erau neocupate în cadrul secţiilor de deţinere, pentru acestea neexistând motive justificate de a nu fi ocupate de către deţinuţii care nu beneficiau de pat individual. În plus erau mai multe încăperi în interiorul secţiilor de deţinere cu diferite destinaţii ce nu erau date în folosinţă .
 

Acuzaţii de rele tratamente aplicate deţinuţilor, pe motiv că deţinuţii dorm cât doi în pat

Astfel, în urma controlului efectuat de ANP la Penitenciarul Vaslui, s-a concluzionat că „ administraţia locului de de ţinere,  deşi dispune de resurse logistice as igurării patului individual pentru fiecare deţinut, cu bună ştiinţă continuă în a aplica rele tratamente unor persoane custodiate, în înţelesul art.3 din Convenţia pentru Apararea Drepturilor Omului”.

Astfel, faţă de aceste nereguli s-au dispus mai multe masuri printre care sesizarea comisiei de disciplină a cărei activitate s-a soldat cu sancţionarea subcomisarului Ramona Gabără, cât şi  s esizarea in rem a Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui pentru neglijenţă în serviciu.

În decizia de sancţionare, Ramonei Gabără i s-a reţinut că „ în calitate de sef de secţie, nu a depus diligentele necesare asigurării patului individual fiecărui deţinut şi nu a dispus masuri necesare de asigurare a patului individual fiecărui deţinut din unitate nici după efectuarea controlului, aducerea la cunoştinţa a situaţiei, precum şi a soluţiilor aplicabile”.  

ANP înştiinţat sistematic despre situaţia aglomeraţiei de la Vaslui

În faţa judecătorilor, angajata sancţionată a arătat că ”situaţia deţinuţilor fără pat individual este o problemă de sistem, care se regăseşti la nivelul tuturor penitenciarelor din Romania, dar în mod deosebit la Penitenciarul Vaslui întreţinută printre alţi factori şi de managementul defectuos existent la nivelul co nducerii ANP care, fie nu aprobă cererile de transferare a deţinuţilor din regim deschis , fie o face cu întârzieri foarte mari, potenţând fenomenul de supraaglomerare. 

”Din cauza acestui management defectuos, în data de 12.07.2017, când s-a efectuat controlul, în Penitenciarul Vaslui exista un număr efectiv de 138 deţinuţi în regimul deschis în loc de aproximativ 40”, a precizat avocatul subcomisarului Ramona Gabără în sala de judecată. 

Aceasta a precizat că potrivit procedurilor în situaţia în care capacitatea legală a penitenciarului este depăşită, Penitenciarul are obligativitatea de a informa directorul general al ANP în vederea transferării persoanelor condamnate în alte penitenciare. Directorul ANP este cel care stabileşte daca transferul se impune, cu precizarea penitenciarului în care se transfeă a persoanele condamnate. 

În cazul de faţă, Penitenciarul Vaslui, anterior controlului efectuat, înaintase adrese către conducerea ANP prin care a solicitat ANP transferul unui număr de 40 deţinuţi din regimul deschis. Au fost aprobate doar 9 solicitări.

”În mod sistematic s-au întocmit note de informare către ANP (cel puţin 20 de astfel de note pe care reclamanta le ataşează prezentei acţiuni) în care s-a prezentat situaţia supraaglomerării din penitenciar, atrăgând atenta asupra faptului că Penitenciarul Vaslui se afla în situaţia de a nu mai putea asigura fiecărui deţinut pat individual. Răspunsurile nu au continut nicio dispoziţie sau măsură pentru înlăturarea acestui fenomen generalizat, Penitenciarul Vaslui nefiind un caz izolat dar fiind cu cei mai mare grad de supraaglomerare din tara”, a precizat în faţa judecătorilor Tribunalului Vaslui apărătorul angajatei sancţionate.    

Judecătorii Tribunalului Vaslui au dat câştig de cauză angajatei sancţionate, dispunând anularea sancţiunii. În motivarea hotărârii instanţa arată că disfuncţionalităţile constatate la Penitenciarul Vaslui nu îi sunt imputabile. În plus, plângerea penală înaintată de ANP Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a fost soluţionată cu clasare.

ANP a contestat decizia Tribunalului Vaslui, dosarul fiind înaintat pentru soluţionarea căii de atac Curţii de Apel Iaşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite