Cum este afectată sănătatea femeilor de folosirea tampoanelor interne - şocul toxic, cel mai mare pericol. Sfaturile medicilor privind alegerea absorbantelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi industria de producere a tampoanelor şi absorbantelor a evoluat foarte mult continuă să existe controverse legate de acestea. Sindromul şocului toxic este cel mai grav “incident” care poate să apară în cazul femeilor care folosesc tampoane.

Tampoanele sunt asociate de femei cu igiena şi confortul în perioada menstruaţiei iar absorbantele tind să piardă tren în faţa acestora. Cu sau fără aplicator, din mătase ori din bumbac, sunt concepute anume pentru a conferi siguranţă femeilor.

Principalul avantaj e că permit folosirea oricărui tip de lenjerie intimă chiar şi în perioada mentruală, nu îngrădesc cu nimic alegerea ţinutei. Mai mult, permit practicarea înotului sau a altor activităţi, lucruri imposibil de făcut fără acestea în perioada menstruaţiei.

Avantajele enumerate sunt acceptate şi de specialişti, însă, consideră că femeile care le folosesc trebuie să cunoască şi dezavantajele.

“Sângele din perioada menstruaţiei trebuie eliminat, clar. Acesta nu trebuie să fie reţinut într-un loc pentru că este un foarte bun mediu de cultură, mai ales vara, când e cald. Recomand utilizarea tampoanelor interne ocazional. De exemplu, în vacanţă, când mergem la plajă ori când alegem anumite ţinute. În orice caz, nu trebuie exagerat şi nu ar trebui să fie folosite noaptea în timpul somnului. Eu zic că ar trebui alternate”, a spus, pentru “Adevărul, dr. Adina Boca, medic primar în obstetrică ginecologie.

Tampoanele şi sindromul şocului toxic

Sindrumul şocului toxic (SST) este una din problemele majore generate de folosirea tampoanelor interne. Este o complicaţie foarte rar întâlnită (1% din totalul femeilor care îl utilizează), sindrom care uneori este mortal. SST este produs de Staphylococcus Aureus, stafilococ care în mod normal se găseşte în alte zone ale corpului (gât, piele etc), nu în vagin. Prezenţa SST este în directă legătură cu absenţa anticorpilor responsabili de protecţia împotriva acestei tulpini.

“E foarte importantă igiena mâinilor înainte de aplicarea tampoanelor, dacă totuşi le folosim. 

Ideal ar fi să nu atingem deloc tamponul cu degetele, lucru care se poate realiza chiar dacă acestea nu au aplicator. Riscul de şoc toxic poate apărea la persoanele imuno-deprimate. Tampoanele trebuie schimbate la cel mult patru ore, chiar mai des, indiferent de cantitatea de lichid pierdută. Se mai pot face vaginite sau leziuni. De asemenea, igiena intimă este foarte importantă. Nu e suficient spălatul seara şi dimineaţa, ci ori de câte ori schimbăm tamponul. Dacă nu avem posibilităţi, putem recurge la şerveţele intime. Dar şi acestea trebuie folosite doar când nu avem acces la apă şi săpun”, a precizat medicul ginecolog Adina Boca (foto dreapta).

dr adina boca

Simptomele sindromului şocului toxic sunt asemănătoare cu cele ale gripei şi apar la interval de câteva ore după introducerea tamponului. Indiciile care ar trebui să alerteze sunt: febră mare, stare vomă, diaree, iritaţii asemănătoare cu arsurile solare, dureri musculare, stări de leşin. Dacă apar asemenea stări, tamponul trebuie îndepărtat imediat şi trebuie consultat de urgenţă un medic.

Chiar dacă nu se ajunge la SST, ci doar apar stări de disconfort ori iritaţii, trebuie să renunţaţi la folosirea tampoanelor în favoarea altor produse.

Substanţe cancerigene în tampoane

Există mituri potrivit cărora în interiorul tampoanelor se găsesc substanţe toxice precum azbestul şi dioxina folosite pentru albirea materialului din care sunt confecţionate. Din această cauză, de-a lungul anilor, au fost scandaluri în mai multe state ale lumii, inclusiv în America şi Japonia, ţări în care anumite mărci au fost interzise. Producătorii şi-au luat marje de siguranţă şi au îmbunătăţit semnificativ tehnicile de fabricare a acestora, dar şi a materialelor folosite.

În afară de riscurile amintite pot apărea probleme şi din cauza nerespectării intrucţiunilor de folosire, cum ar fi introducerea incorectă lucru care duce la stare de inconfort şi rănirea vaginului.

Absorbantele au riscurile lor

Şi în cazul absorbantelor industria de profil a evoluat foarte mult, unele fiind îmbunătăţite cu un gel care să reţină lichidul absorbit, au forme şi dimensiuni care se pliază mai bine sau au aplicaţie din bumbac.

Nici în cazul absorbantelor riscurile nu lipsesc cu desăvârşire. “Sunt paciente care au intoleranţă la anumit tip de absorbat, cum ar fi cele care sunt prevăzute cu gel de reţinere a lichidului eliminat. Recomand abrsorbantele cu strat de bumbac. Se pare că cele mai multe femei tolerează cel mai bine”, a conchis medicul citat de “Adevărul”.


Citeşte şi:

Chiloţii tanga. Cum le îmbolnăveşte pe femei cea mai sexi lenjerie. Medicii explică de ce trebuie purtaţi foarte rar Preferaţi de femei, admiraţi de bărbaţi, chiloţii tanga ascund în spatele “şnuruleţului” pericole reale pentru sănătatea intimă a femeilor. Chiloţii din dantelă sunt la fel de nesănătoşi

Epilată complet sau „tufiş”? Cum le îmbolnăveşte pe femei epilarea totală din zona pubiană - sfaturile medicilor
Într-o societate plină de covenţii, epilarea firelor de păr nedorite de pe corp a ajuns o normalitate pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru cea mai intimă zonă a femeilor, înlăturarea totală a firelor de păr poate cauza probleme de sănătate extrem de grave, după cum susţin specialiştii

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite