Culisele scandalului din Penitenciarul Vaslui: „Angajaţi bătuţi, relaţii sexuale ale directorului cu unele doamne şi mai ales cu proaspăta absolventă...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Penitenciarului Vaslui, Vasile Doroftei, este acuzat de o serie de abuzuri şi de folosirea funcţiei în scop personal, aspecte ce au făcut obiectul verificărilor Corpului de Control al Ministrului Justiţiei.

O scrisoare publică explozivă transmisă zilele trecute presei locale din Vaslui aducea la cunoştinţa opiniei publice lucrurile grave care s-ar petrece în cadrul Penitenciarului Vaslui. 

Scrisoarea, dublată de nota de raport care a stat la baza audierii angajaţilor de către inspectorii Corpului de Control, a apărut în spaţiul public la doar câteva zile de la finalizarea controlului. Semnatarii scrisorii, care pretind că sunt reprezentanţi ai sindicatului, aduc în atenţie o serie de abuzuri care, afirmă ei, se petrec în penitenciar: de la deturnări de fonduri şi tratamente preferenţiale pentru unii angajaţi şi deţinuţii VIP, la sex cu subalternele în birourile închisorii. Cel care este acuzat că şi-ar folosi funcţia în scop sexual este directorul penitenciarului, comisarul şef Vasile Doroftei.

Mutat de la Penitenciarul Iaşi la comanda Penitenciarului Vaslui în toamna anului 2017, Vasile Doroftei este acuzat că ar avea un comportament abuziv în relaţie cu subalternii.

”Vă alăturăm nota de raport în baza căreia au fost audiaţi salariaţii penitenciarului de către inspectorii Corpului de Control şi în baza căreia salariaţii au dat note explicative. Temele principale au fost agresiuni verbale ale directorului împotriva ofiţerilor din unitate, o serie de angajaţi bătuţi (...), relaţii sexuale ale directorului cu unele doamne şi mai ales cu proaspăta absolventă (...)”, se menţionează în scrisoarea publică, cu precizarea inclusiv a numelor angajaţilor care ar fi fost agresaţi sau a angajatelor care au avut relaţii nepotrivite cu directorul.

În nota de raport a Corpului de Control a ministrului Justiţiei, consultată de Adevărul, sunt menţionate trei puncte esenţiale, pe care angajaţii care au dat notele explicative trebuiau să le detalieze, precizând toate aspectele pe care le cunosc raportat la situaţia dată.

Astfel, inspectorii Corpului de Control au solicitat angajaţilor să precizeze tot ceea ce ştiu despre acordarea sporului de 50%, modul în care se acorda, motivarea, cum se realiza evaluarea propunerilor şi dacă beneficiarii îndeplineau condiţiile legale.

De asemenea, angajaţilor li s-a solicitat să relateze o serie de aspecte legate de magazinul care funcţionează în cadrul Penitenciarului Vaslui: dacă există legături de rudenie sau de altă natură între administratorul acestuia şi angajaţi ai unităţii, inclusiv cu personalul de conducere.

„Interogatoriul“ Corpului de Control

Cel mai amplu punct al notei de raport vizează conduita directorului Penitenciarului Vaslui, Vasile Doroftei. Angajaţilor li s-a solicitat să relateze împrejurări despre: ”agresiuni verbale, agresiuni fizice, relaţii de natură sexuală la locul de muncă, favorizarea unor angajaţi ai unităţii, prin numiri în funcţii într-un mod discreţionar şi fără a fi îndeplinite condiţiile legale (Ciobanu, Troacă, Cernat), sprijinirea unor activităţi ecnomice la magazinul din incinta unităţii, cu încălcarea legii, angajarea rudelor unor subordonaţi, decontarea nelegală a unor cheltuieli, dispoziţii nelegale, urmate de executarea acestora de către personalul din cadrul popotei unităţii (agent Caliniuc), relativ la furnizareaunor porţii de alimente muncitorilorcare au desfăşurat activităţi lucrative în interesul directorului unităţii, toate acestea în schimbul unor servicii de natură patrimonială/nepatrimonială oferite de persoanele favorizate şi în legătură cu serviciul”.

În ciuda acuzaţiilor grave, directorul Penitenciarului Vaslui nu a dorit să răspundă acuzaţiilor, aşteptând finalizarea raportului de control şi comunicarea concluziilor de către Corpul de Control al Ministerului Justiţiei. 

Între timp, însă, angajaţii Penitenciarului Vaslui sunt împărţiţi în două tabere: o parte care susţin că în spatele scandalului s-ar afla o dispută pentru şefia închisorii, alţii, care susţin că sub comanda comisarului Vasile Doroftei s-au fi perpetuat cutuma moştenită de la predecesorii săi în privinţa tratamentelor discreţionare faţă de angajaţi şi deţinuţi, deopotrivă. 

Concurs pentru ofiţeri anulat la trei ani după ce candidatul de pe locul trei a fost urcat pe doi

De precizat că verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului Justiţiei s-au efectuat la scurt timp după ce Curtea de Apel Iaşi a anulat, printr-o decizie definitivă, un concurs organizat de Penitenciarul Vaslui, în urmă cu trei ani, pentru ocuparea a două posturi de ofiţeri. 

Atunci, în urma contestaţiilor, candidatul de pe locul trei a fost declarat câştigător, în defavoarea candidatului de pe locul secund (o persoană din afara penitenciarului). După trei ani în instanţă, procesul-verbal privind declararea candidaţilor câştigători, după contestaţii, a fost anulat, însă situaţia de fapt nu este nici în prezent lămurită, singura certitudine fiind că agentul care a câştigat titlul de ofiţer, după contestaţii, a fost trecut din nou în rândul agenţilor.

Reprezentanţii Adminstraţiei Naţionale a Penitenciarelor au avut o atitudine rezervată faţă de scandalul de la Vaslui. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Mihaela Enache, a precizat că, dată fiind situaţia de la Penitenciarul Vaslui, un punct de vedere oficial va fi comunicat după ce Corpul de Control al ministrului Justiţiei va finaliza raportul de control.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite