CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) solicită atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Parchetului General să verifice legalitatea procedurilor şi a deciziei pronunţate în cazul elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri, aceştia fiind cercetaţi mai întâi în stare de arest preventiv, apoi în arest la domiciliu şi, ulterior, în urma unei decizii a magistraţilor vasluieni, plasaţi sub control judiciar.

Reacţia AID vine după ce magistraţii judecătoriei Vaslui au dispus vineri, 19 iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat ore în şir o elevă navetistă, până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa.

”AID respectă instituţia judecătorului şi a procurorului, dar consideră inadmisibilă şi revoltătoare decizia magistraţilor Judecătoriei Vaslui care au dispus săptămâna trecută înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri din Văleni, judeţul Vaslui, care au violat ore în şir o elevă, până ce fata şi-a pierdut cunoştinţa. Reprezentanţii asociaţiei consideră, totodată, inexplicabilă reacţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui (de precizat că Ministerul Public în acest dosar este reprezentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui n.r.), care nu a contestat decizia sau nu a propus măsura arestului preventiv, lăsând să se petreacă o situaţie fără precedent în justiţia românească a anului 2015. AID solicită Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Parchetului General să se autosesizeze cu privire la acest caz, să se aplece asupra procedurilor şi a deciziei pronunţate şi să verifice legalitatea acestora.”, precizează un comunicat de presă remis marţi de AID.

Decizia magistraţilor vasluieni a fost luată invocându-se hotărârea Curţii Constituţionale prin care s-a declarat neconstituţional arestul la domiciliu în cazul persoanelor trimise în judecată, pentru că nu este reglementată durata maximă pentru care poate fi dispusă în procedura de cameră preliminară şi de judecată, neasigurându-se un just echilibru între interesul public şi cel individual. 

”Oare s-a asigurat astfel un echilibru just între siguranţa socială şi adevăratul pericol social prin judecarea acestor 'băieţi buni' în libertate?”, întreabă reprezentanţii AID.

În ziua de 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19,00, victima s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, cu care se cunoştea şi care s-au oferit să o conducă acasă cu maşina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, unde şi-au mai chemat alţi cinci prieteni care au întreţinut raporturi sexuale cu victima împotriva voinţei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forţat victima să întreţină raporturi sexuale.

În jurul orei 22.30, tinerii au condus victima la domiciliul său au ameninţat-o să nu povestească despre cele întâmplate. Ajunsă acasă, fata a relatat părinţilor, care au sesizat poliţiştii prin apel la numărul de urgenţă 112. De asemenea, a fost solicitată şi o ambulanţă, victima fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru îngrijiri medicale.

Adolescenta a relatat anchetatorilor că în timpul agresiunii sexuale a leşinat, însă tinerii au stropit-o cu alcool să îşi revină, ulterior continuând să o violeze.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, cei care reprezintă Ministerul Public în dosar, nu au contestat nici hotărârea de eliberare din arestul preventiv, nici pe cea de înlocuire a arestului la domiciliu cu controlul judiciar. 

Reprezentanţii PJ Vaslui au precizat că  în urma unei discuţii cu conducerea Parchetului s-a decis să nu mai fie făcută contestaţie la instanţa superioară cu privire la înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea de cercetare în libertatate sub control judiciar, ”dat fiind stadiul avansat al procesului”. 

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Sentinţă-şoc la Vaslui. Judecătorii au decis eliberarea din arest a trei dintre cei şapte indivizi care au violat ore în şir o elevă, până la leşin

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite