Criza vaccinurilor pentru copii, la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de jumătate de an în care imunizarea bebeluşilor s-a făcut parţial sau deloc, părinţii pot sta liniştiţi. Şefii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui speră ca vaccinurile împotriva rujeolei şi hepatitei să ajungă la Vaslui în cel mult 20 de zile.

În spitalele vasluiene lipsesc anumite vaccinuri, absolut necesare pentru nou-născuţi, cel mai important fiind cel împotriva tuberculozei BCG, a cărui producţie a fost sistată.

Niciunul dintre miile de copii născuţi în ultimele luni nu a fost imunizat, ceea ce a provocat o psihoză în rândul părinţilor, care refuză adesea să-şi lase copiii în colectivitate. Aceştia încearcă să-i protejeze cât mai mult de contactul cu alte persoane. Este soarta celor peste 1.200 de bebeluşi care s-au născut după dispariţia imunizatorului.

Vaccinurile au dispărut în lanţ din spitale

„Înainte, copiii primeau stricul necesar de vaccinuri, acum trebuie să stai la rând“,  a declarat Maria B., o proaspătă mămică.

După dispariţia vaccinului BCG din spitale, lista vaccinurilor dispărute din stocurile unităţilor medicale a crescut îngrijorător. „În ceea ce priveşte celelalte vaccinuri, nu avem nici pe cele împotriva rujeolei, hepatitei, difteriei şi antipolio“, a explicat medicul Luminiţa Costache din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Dozele de vaccin DTP şi antipolio s-au terminat în luna februarie şi sunt 1.000 de nou-născuţi nevaccinaţi. Pentru antihepatic (HB), DSP-ul a găsit o soluţie de compromis.

Astfel, bebeluşilor li se administrează doar primul  vaccin, care se face în primele două ore de la naştere, urmând ca pe celelalte să le facă după ce spitalul va depăşi criza.

Ei mai spun că nou-născuţii trebuie vaccinaţi cu HB în primele 24 de ore de viaţă şi apoi la 2 luni şi la 6 luni. „Vaccinăm toţi bebeluşii, dar numai în primele 24 de ore, apoi sunt puşi pe liste de aşteptare pentru celelalte două vaccinuri care trebuie făcute“, a precizat Andrei Barbău, director DSP Vaslui. Pentru a-i linişti pe părinţi, oficialul a menţionat că amânarea vaccinării nu dăunează sănătăţii bebeluşilor. „Nu e recomandabil să se întârzie vaccinarea, dar, în situaţii deosebite, câteva luni nu sunt periculoase. De exemplu, vaccinul BCG, se poate recupera până la zece luni“, a conchis reprezentantul DSP Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite