Copil din Pungeşti: Ne-au spus că, dacă mai protestăm, nu mai vine Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un video realizat de activiştii anti-gazele de şist redă mărturia unui băiat de 6 ani, care spune că a fost ameninţat de oameni în uniforme că nu mai vine Moş Crăciun dacă mai ţipă vreodată la poarta primarului.

Mai mulţi copii din Pungeşti le-au povestit părinţilor că au fost abordaţi la şcoală de oameni în uniformă care i-au ameninţat cu scenarii traumatizante. Mărturia unui copil de 6 ani a fost chiar surprinsă pe o înregistrare video de către unul dintre activiştii care au luat parte la protestul de la Pungeşti din data de 7 decembrie. Băiatul, aflat în clasa pregătitoare, spune că un poliţist a intrat în timpul orelor şi i-a întrebat pe toţi copiii, pe un ton răstit: „Care a ţipat la poarta primarului?“. 

„Toată şcoala a spus că «nu ştim!». După aceea, ne-a spus că, dacă mai ţipăm, ne duce la Protecţia Copiilor. Ne-a spus că, dacă ne mai prinde pe acolo pe la primar, nu mai vine Moş Crăciun“, povesteşte Ştefan, băieţelul de 6 ani.

Într-o altă înregistrare postată pe YouTube, o mamă le povesteşte activiştilor că fetiţei ei îi este frică să se mai ducă la şcoală după ce ar fi fost abordată pe stradă de jandarmi. „E jale ce se întâmplă. Pe fetiţa mea o duc plângând la şcoală. Nu mai vrea să meargă la şcoală. Jandarmii au ameninţat copiii pe stradă şi le-au spus că-i vor lua şi-i vor da la Protecţia Copilului dacă părinţii lor mai ies la miting“, se plânge femeia.

Şi directoarea şcolii din Pungeşti, Anişoara Răuţă, s-a plâns în urmă cu câteva zile către şefii de la Vaslui de faptul că cei mici au rămas cu sechele în urma violenţelor înregistrate la protestele anti-Chevron: „Copiii erau foarte stresaţi, începeau să plângă în clasă, în timpul orelor. Când îi întrebam de ce, spuneau că le este frică de ceea ce se întâmplă în comună, de Chevron, de jandarmi, de poliţie“.

Un copil din Pungeşti povesteşte cum au venit Jandarmii la şcoală


Protecţia Copilului s-a autosesizat

În urma relatărilor din presă referitoare la presupusele abuzuri îndreptate împotriva copiilor din Pungeşti, şefii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui s-au autosesizat şi au declarat că vor începe o anchetă. „O echipă de la noi se va deplasa în zonă în perioada următoare. Trebuie să vedem dacă se tem cu adevărat sau dacă nu cumva e o născocire. Dacă se vor confirma cele arătate în mass-media, noi nu putem face altceva decât să le asigurăm copiilor consiliere psihologică în centrele noastre şi să anunţăm instituţiile statului. Dacă, într-adevăr, s-au întâmplat abuzuri, vom sesiza «Avocatul Copilului»“, a declarat Ionel Ştefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui. 

De asemenea, o echipă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui merge la Pungeşti de câteva zile. „Din discuţiile avute în şedinţa cu părinţii, nimeni nu s-a plâns de acest aspect. Dacă au existat astfel de ameninţări, ele nu s-au petrecut în şcoală. Din ce am văzut personal la faţa locului, copiii s-au comportat normal. Erau foarte receptivi în timpul orelor“, a declarat Gabriela Plăcintă, şefa IŞJ Vaslui. 

Oficialii Jandarmeriei resping acuzaţiile. „Au fost cadre ale Jandarmeriei, dar doar înainte de 2 decembrie, care au efectuat activităţi preventiv-educative în instituţiile şcolare din acea zonă. Jandarmii le-au explicat celor mici care este rolul în societate, despre activitatea unui jandarm, despre şcolile ce le pot urma ca să devină jandarmi. Cine are probleme şi consideră că a fost bătut sau abuzat poate merge să facă plângere la instituţiile abilitate ale statului“, a precizat Marius Ţăranu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bacău.

„Poliţiştii vasluieni au efectuat mai multe activităţi preventiv-educative la toate unităţile de învăţământ de pe raza comunei Pungeşti. Aceştia le-au explicat copiilor ce trebuie să facă pentru a nu deveni infractori,  victime ale violenţei şi câteva din regulile de bază ale Codului Rutier“, a declarat şi Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Incidente cu repetiţie

Imediat după protestele din octombrie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut un control la şcoala din Pungeşti, după ce a primit informaţii că se fac presiuni asupra conducerii şcolii. Atunci, directoarea se plângea că este agasată de persoane care-i solicitau să oprească orele pentru a le permite elevilor şi dascălilor să participe la proteste.



Citeşte şi:

Primul interviu cu primarul fugar din Pungeşti: „Abia aştept să văd flacăra arzând şi să prospere comuna“

FOTO VIDEO Adevărul despre Pungeşti. Americanii, gazele şi răzeşii din Siliştea

Judecătoria Vaslui în dosarul Pungeşti: „Dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor pe teritoriul României este relativ“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite