FOTO VIDEO Copiii care se luptă cu mistreţii pentru a ajunge la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii navetişti din Coroieşti FOTO Sabina Ghiorghe
Copiii navetişti din Coroieşti FOTO Sabina Ghiorghe

Situaţie disperată pentru 86 de copii din localitatea vasluiană Coroieşti. Micuţii sunt nevoiţi să înfunte turmele de mistreţi prin pădure şi să mergă zilnic pe jos câte 16 kilometri pentru a avea acces la educaţia primară. ISJ Vaslui a solicitat Ministerului Educaţiei să repartizeze 36 de microbuze şcolare pentru a acoperi nevoile copilaşilor din satele mărginaşe.

Zeci de copii navetişti din cel mai sărac judeţ al ţării, Vaslui, sunt nevoiţi să aibă condiţie fizică demnă de sportivii de performanţă pentru a ajunge la şcoală. Singura vină pe care o poartă este că s-au născut în locul nepotrivit, în cătune izolate.

Nu au hăinuţe de firmă, nu se laudă cu gadget-uri. Unii sunt atât de mici încât nu au pucat să înveţe Abecedarul. Pentru ei, laptele şi cornul oferit de stat reprezintă stimulentul care îi îndeamnă să nu abandoneze şcoala.

copii navetisti coroiesti vaslui

Copiii pleacă împreună de la şcoală FOTO Sabina Ghiorghe

La Şcoala gimnazială „George C. Dragu” din comuna Coroieşti sunt înscrişi în jur de 300 de copii. Aproape o treime dintre ei sunt navetişti: 86 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani. Micuţii din vin din satele arondate comunei (Păcurăreşti, Movileni, Coroieştii de Sus) alţii vin dintr-un sat din judeţul Bacău, Putredeni, fiind cea mai apropiată instituţie de învăţământ. Parte din ei merg 8 kilometri pe jos până la şcoală, alţii sunt nevoiţi să meargă „doar” 4 km. După orele de curs se aşteptă unii pe alţii pentru a se întoarce acasă împreună. Este singura protecţie de care au parte împotriva fiarelor sălbatice care le ies în cale, a frigului, a nămeţilor în care se afundă etc.

„Îi doare la bască de copii”

cristi lungu primar coroiesti vaslui

Cristian Lungu, primarul de Coroieşti FOTO Sabina Ghiorghe

Situaţia elevilor navetişti din Coroieşti e cunoscută de atorităţile locale şi judeţene. Fiecare factor de decizie implicat e acoperit de hârtii, mai puţin de fapte.

În comună a fost un microbuz şcolar repartizat de ISJ în 2007. A fost folosit doar câţiva ani pentru că erau prea mari costurile pentru reparaţii. Ulterior, copiii navetişti au fost aduşi la şcoală cu maşinile SC Coroitrans SRL, firma Consiliului Local Coroieşti. Din cele 3 microbuze diponibile a rămas doar unul şi acela nefuncţional. Celelalte două maşini au fost luate înapoi de firma de la care au fost achiziţionate din cauza neplăţii ratelor.

valerica teletin

Foto: Valerica Teletin, directorul şcolii Corieşti, judeţul Vaslui

„Am depus o adresă la ISJ Vaslui pe 13 februarie 2014. Nu am primit nici un răspuns. Nici Primăria nu ne-a dat o soluţie. Copiii vin pe jos pe ploaie, pe vânt. Ajung uneori uzi până la piele, cu picioarele degerate. Dacă întârzie laptele şi cornul, când drumurile sunt înfundate, ne bat la uşa cancelariei şi ne cer mâncare”, a spus, pentru „Adevărul”, Valerica Teletin, directorul şcolii.

Cristian Lungu, primarul PSD al comunei, a ridicat din umeri: „Ce să le răspund? Facem ping-pong de hârtii? Eu am înştiinţat şcoala că nu mai pot asigura transportul. Nimănui nu-i pasă! Doar copiii merg pe jos, pe partid îl doare la bască”.

Fugăriţi de mistreţi

Copiii navetişti sunt căliţi de la vârsta preşcolară. Se trezesc cel târziu la ora 6.00 dimineaţa. Iarna pleacă de acasă pe întuneric. Cei mici, de la grădiniţă, sunt ajutaţi de fraţii mai mari sau de ceilalţi copii. Când nămeţii depăşesc un metru înălţime, părinţii le fac cărare. Vara, când drumurile sunt uscate, ajung la şcoală într-o oră. Preşcolarii termină cursurile mai repede şi stau pe băncuţele din faţa şcolii şi îi aşteaptă pe copiii mai mari câte o oră, chiar şi mai bine. Ajung acasă în jurul orei 15.00, obosiţi şi flămânzi. În ciuda efortului depus, nu chiulesc de la şcoală şi îşi fac temele conştiincios.
„Când trecem prin pădure ne ies fiarele sălbatice în cale. Am fost atacaţi de o turmă de porci mistreţi. Am luat-o la fugă. Am scăpat cu bine, dar ne-am speriat tare”, a povestit Darius, un elev de clasa a V-a care locuieşte la 8 km de şcoală.

copii navetisti coroiesti vaslui

Un băieţel de grădiniţă care merge zilnic câte 16 kilometri alături de copiii mai mari este prea ruşinos să spună dacă îi este greu sau nu să ajungă la cursuri. A dat doar din cap în semn de aprobare: „Mă dor picioarele. E departe grădiniţa”.

Sate fără microbuze

ISJ Vaslui este asaltat din teritoriu de solicitări pentru repartizarea de microbuze şcolare. Comuna Coroieşti este pe lista priorităţilor şi va primi un mijloc de transport în comun imediat ce ministerul de resort va face noi achiziţii. Tot pe lista priorităţilor se află şi localităţile Tutova, Ghergheşti, Bogdăniţa, Bălteni, Negreşti, Roşieşti, Poieneşti şi Bogdana. În total, e nevoie de 36 microbuze. În 2012 au fost ultimele maşini de transport şcolar distribuite judeţului Vaslui, 5 la număr. Acestea s-au stricat deja din cauza drumurilor proaste. „Coroieştiul are loc prioritar pe lista înaintată la minister. Sunt comune care nu au avut niciodată microbuz şcolar, altele au avut dar au cedat şi costul reparaţiilor este uriaş. Am solicitat 36 microbuze, niciodată nu am primit atât de multe. Licitaţiile de achiziţii sunt demarate şi e posibil să primim microbuze în cursul lunii iunie”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriela Plăcintă, inspector general al ISJ Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite