Contre între ex-prefectul de Vaslui şi şeful Cancelariei premierului. Popica, acuzat că a demisionat din cauza eşecului PSD în alegeri: „O dezinformare!“

Contre între ex-prefectul de Vaslui şi şeful Cancelariei premierului. Popica, acuzat că a demisionat din cauza eşecului PSD în alegeri: „O dezinformare!“

Eduard Popica şi Ionel Dancă

Şeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a afirmat miercuri, 13 noiembrie, la breafingul susţinut după şedinţa de Guvern că fostul prefect de Vaslui, Eduard Popica, a demisionat din funcţie, ”probabil în urma rezultatelor proaste obţinute în judeţul Vaslui pentru candidatul PSD”. În realitate, Popica a demisionat din funcţie pe 5 noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ionel Dancă a prezentat în cazul breafingului de astăzi, actele normative adoptate în cadrul şedinţei de guvern, printre acestea şi hotărârea ce viza eliberarea din funcţie, la cerere, a fostului prefect de Vaslui. 

Eduard Popica îşi înaintase demisia din funcţie a doua zi după instalarea Guvernului Orban. A declarat atunci că retragerea sa din funcţie este un act de normalitate, afirmând că a considerat că este firesc să se retragă câtă vreme a fost numit un alt Guvern. ”Aceste funcţii sunt vremelnice, aşa este în democraţie, lăsăm ca noul guvern să-şi numească un nou prefect”, declara prefectul de Vaslui în ziua demisiei.

Eliberarea din funcţie a lui Eduard Popica a fost amânată însă până după primul tur al alegerilor, fiind solicitat să coordoneze desfăşurarea procesului electoral în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Popica fusese nominalizat şi în cadrul videoconferinţei premergătoare alegerilor de către noul ministrul al Internelui, Marcel Vela: ”Am auzit numai lucruri bune si frumoase despre dumneavoastră, aici, la minister. Vă rog să vă ocupaţi de coordonarea în cele mai bune conditii a primului tur al alegerilor prezidentiale, în judetul Vaslui”.

Astăzi, în schimb, şeful Cancelariei primului-ministru a declarat în cadrul breafingului: ”A fost adoptată hotărârea de guvern privind eliberarea din funcţie, la cerere, a prefectului din judeţul Vaslui, probabil în urma rezultatelor proaste obţinute pentru candidatul PSD Dăncilă  în judeţul Vaslui. Este o eliberare la cererere şi este o constatare pur personală: în judeţul Vaslui rezultatele la alegerile prezidenţiale din primul tur este pentru prima dată când câştigă candidatul dreptei, candidatul PNL, Klaus Iohannis”.

Ironia lui Ionel Dancă a fost criticată de către fostul prefect de Vaslui, care printr-o postare pe Facebook, cataloghează afirmaţiile şefului Cancelariei premierului o atingere la adresa Instituţiei Prefectului şi a administraţiei publice.

”Sunt oripilat văzând breafingul de presă, de după şedinţa de Guvern de astăzi, susţinut de acest individ, care reprezintă Guvernul României. În această calitate, acest individ de o slabă pregătire profesională nu cunoaşte atribuţiile prefectului, instituţie cu care, prin raport de serviciu, acesta are un contact direct, şi nici datele care stau la baza emiterii unei Hotarari de Guvern.

În primul rând, demisia mea a fost transmisă către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în data de 5 noiembrie, iar primul tur de scrutin, după cum se cunoaşte, a avut loc pe data de 10 noiembrie.

În al doilea rând, un lucru elementar, dar de o gravitatea extraordinară, este acela că actualul Şef al Cancelariei Prim-Ministrului nu cunoaşte articolul din Codul Administrativ, unde sunt prevăzute atribuţiile prefectului. În acest sens, prefectul are calitatea de a organiza alegerile şi nu de a face campanie vreunui candidat sau de a susţine vreunul dintre competitorii electorali. Observ că actualul şef al Cancelariei Premierului politizează Instituţia Prefectului, aducând atingeri grave, atât instituţiei, cât şi administraţiei publice.

În al treilea rând, dar nu ultimul, în videoconferinţa de joi, 7 noiembrie, actualul ministru MAI mi-a mulţumit pentru că, deşi mi-am înaintat demisia, am rămas pe funcţie şi m-a rugat să mă ocup de organizarea alegerilor prezidenţiale.

Aceste aspecte au fost observate şi de jurnaliştii prezenţi la breafing, însă şeful Cancelariei dezinformează cu nonşalanţă opinia publică”, a transmis Eduard Popica pe pagina de Facebook.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: