Conducerea Penitenciarului din Vaslui, „decapitată” în urma scandalului cu pontaje fictive. O femeie ofiţer, delegată director

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a luat primele măsuri în urma controalelor efectuate la Penitenciarul Vaslui, unde sindicaliştii au adus grave acuzaţii conducerii: de la relaţii neprincipiale, la deturnări de fonduri, pontaje fictive şi sporuri acordate discreţionar.

Cu o singură excepţie, întreaga conducere a Penitenciarului Vaslui a fost schimbată, la comanda instituţiei fiind numită o femeie: ofiţerul psiholog Marcela Simon. 

Schimbările din funcţii vind în urma controlului de fond declanşat la Penitenciarul Vaslui de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Fostul director al unităţii, comisarul Vasile Doroftei nu a mai aşteptat concluziile superiorilor, solicitând ieşirea la pensie, având în vedere că destituirea sa era iminentă.

Urmare a controlului ANP a fost schimbat din funcţie directorul adjunct, responsabil cu siguranţa şi regim penitenciar. Dan Maloş a fost înlocuit cu Sorin Bărbuţă, care a mai ocupat funcţia de director adjunct în timpul mandatului fostului director Eusebio Brânză. 

În funcţia de director adjunct responsabil cu educaţia şi asistenţa psihosocială a fost numit comisarul Mihaela Podoleanu.

Singurul rămas în funcţie, din vechea echipă managerială, este directorul economic Marius Cernat. cel pe care sindicaliştii l-au acuzat că a fost numit în funcţie fără a îndeplini condiţiile legale şi că a încasat bani în baza unor pontaje fictive.

Surse din cadrul Penitenciarului Vaslui au afirmat că Marius Cernat s-ar fi apărat în faţa echipelor de control invocând că nu el a întocmit pontajele. Astfel, a fost chemat în faţa comisiei de disciplină pentru explicaţii ofiţerul care a întocmit pontajele. După izbucnirea scandalului, adjunctul Cernat a renunţat decontarea chiriei. Sindicaliştii l-au acuzat că avea încheiat contract de închiriere cu fosta soţie, de care era divorţat fictiv şi cu care locuia în fapt.

Concluziile controlului de fond, efectuat de ANP pe mai multe paliere, nu au fost încă finalizate. 

La jumătatea lunii septembrie, sindicaliştii au reacţionat public prin intermediul unei scrisori deschise atrăgând atenţia asupra abuzurilor şi a faptelor de corupţie care s-ar petrece în instituţie, sub protecţia şefior.

Reacţia sindicaliştilor a venit pe fondul nemulţumirilor că, deşi au semnalat organelor ierarhice superioare neregulile de mai multă vreme, nu s-au luat măsuri. Nici măcar după verificările efectuate de Corpul de Control al Ministerului Justiţiei din luna februarie.

Pe scurt, angajaţii Penitenciarului Vaslui, membri ai sindicatului Megas, au reclamat aspecte ce, susţin ei, au transformat închisoarea din Vaslui într-un ”cuib al corupţiei”: cu relaţii neprincipiale între şefi şi subordonaţi, cu angajaţi protejaţi premiaţi discreţionar cu sporuri de 50% pentru misiuni şi lucrări speciale, pontaje fictive în cazul privilegiaţilor incluşi într-un proiect derulat de autorităţile norvegiene la Penitenciarului Vaslui, conflicte de interese, deconturi fictive a transportului la şi de la serviciu sau folosirea angajaţilor la anumite lucrări la locuinţa directorului închisorii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite