FOTO VIDEO Chevron a reînceput lucrările la Pungeşti. 1.000 de jandarmi prezenţi. Protestatarii audiaţi s-au ales cu dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Chevron au anunţat, luni dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje.

UPDATE 13.50 Spiritele s-au încins încă o dată la Pungeşti, jandarmii intervenind pentru a face loc unui alt utilaj Chevron. Între timp, au ajuns şi cele şapte persoane duse dimineaţă la audieri. Toate persoanele s-au ales cu dosare penale pentru blocarea unui drum public, iar una dintre ele are dosar penal şi pentru distrugere. Este vorba despre Zina Dominţean, o activistă cunoscută, care spune că într-adevăr a spart un geam al unei dube de jandarmi, dar că totul s-a întâmplat în încercarea ei de a scăpa din mâinile jandarmilor. „Dimineaţă nu erau aici decât câteva zeci de persoane, iar pentru noi a fost clar că intervenţia jandarmilor a fost comandată. Altfel, nu-mi explic de ce s-au năpustit asupra noastră cu cagule, când putea foarte bine să discute. Pe mine personal m-au luat de picioare, m-au târât şi m-au aruncat în dubă ca pe un infractor“, a declarat Zîna Domintean, pentru adevarul.ro. 

UPDATE 12.15 Unul dintre cei doi protestatari transportaţi la spital, fostul primar Costică Spiridon, s-a ales cu coastă stângă ruptă, în timp ce celălalt pacient este în afara oricărui pericol. Fostul primar al Pungeştiului a povestit reporterilor „Adevărul“ că a trecut prin momente de groază în această dimineaţă: „când am văzut că lucrurile au început să se anime, ne-am legat cu lanţurile de mâini. În acel moment, jandarmii au venit peste noi, ne-au tăiat lanţurile şi ne-au călcat în picioare. Au fost bătuţi chiar şi oameni nevinovaţi care se ducea probabil la serviciu. Nu le-a scăpat nimic“, a declarat Spiridon.

Localnicii din Pungeşti s-au îmbrâncit cu jandarmii

UPDATE 11.55 Şeful Jandarmeriei Române a făcut o declaraţie de presă referitoare la incidentele petrecute astăzi la Pungeşti. Acesta susţine că jandarmii n-au folosit forţa şi că nu există oameni internaţi în spitale ca urmare a agresiunilor forţelor de ordine.

„Trebuie să reamintim că, încă din data de 16 noiembrie, un grup de cetăţeni din comuna Pungeşti a obstrucţionat compania Chevron în nenumărate rânduri prin blocarea drumului public. Aceeaşi situaţie s-a repetat şi în cursul dimineţii de astăzi. 100 de cetăţeni au blocat drumul public obstrucţionând accesul Chevron spre un teren care le aparţine. Cei 100 de cetăţeni au fost somaţi legal. Parte dintre ei au acceptat, parte nu. Pentru aceştia s-a luat măsură ridicării de pe carosabil şi transportării la Poliţia Vaslui pentru legitimare, amprentare şi aplicarea măsurilor legale. Nu există persoane internate prin spital. Fostul primar din Pungeşti, Costică Spiridon, a blocat calea de comunicaţie cu vehiculul personal. Acesta a fost îndepărtat de pe calea de comunicaţie. În acest moment, este internat la spital pentru că, după cum se ştie, are un istoric cardiac. Nu s-a folosit forţa şi nu s-au folosit materialele din dotare. Un jandarm este lovit la picior, iar o maşină a Jandarmeriei are luneta spartă. Măsurile de sancţionare s-au aplicat pentru şapte persoane. Pentru 6 dintre ei s-au întocmit actele de sesizare sub aspectul savârşirii faptei de blocare a unei căi de comunicaţii. Pentru unul dintre cei 6 s-au întocmit actele de constatare sub aspectul săvârşirii faptei de distrugere, iar cel de al 7-lea a fost amendat cu 500 lei pentru participare la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine. Faptele de natură penală vor fi înaintate spre soluţionare organelor responsabile teritoriale", a declarat generalul Mircea Olaru, şeful Jandarmeriei Române într-o declaraţie de presă susţinută la Bucureşti în urmă cu puţin timp.

image

Muncitorii lucrează la împrejmuirea terenului cu un gard FOTO: b-o.ro

UPDATE 11:30 În jur de 25 de persoane s-ar afla la această oră, potrivit unor informaţii neoficiale, la sediul Poliţiei Vaslui. Oamenii susţin că au fost amprentaţi, legitimaţi şi băgaţi într-o cameră din sediul Poliţiei. Li s-a transmis, fără alte explicaţii, că vor rămâne acolo timp de 24 de ore.

UPDATE 10:30 La faţa locului se află, în acest moment, circa 1.000 de jandarmi, aceştia fiind aduşi din mai multe judeţe ale ţării cu patru autocare şi cu şase autospeciale ale Jandarmeriei. Aceştia au interzis accesul către bucata de teren unde Chevron urmează să monteze prima sondă de explorare a gazelor de şist. La un un kilometru de o parte şi de cealaltă a drumului judeţean, oamenii au început să strige: „Hoţii, hoţii!“ şi „Jandarmeria, apără hoţia!“. Mai mult, o parte dintre protestatari susţin că au fost chiar bătuţi în propriile curţi.

Utilajele Chevron au ajuns în zonă cu ajutorul Jandarmeriei, câteva zeci de localnici încercând să împiedice accesul utilajelor.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.

UPDATE 08:39 Până la această oră, două persoane au fost transportate la spital. Este vorba de Costică Spiridon, fostul primar al comunei Pungeşti până în anul 2004, cel care a acuzat o stare de lipotimie, şi de un bărbat de 42 de ani care a acuzat o lovitură toracică. Potrivit conducerii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a mai existat o a treia persoană din rândul protestatarilor care a refuzat internarea, deşi i se făcuse rău din cauza unei stări avansate de ebrietate. „Noi avem trimise în zonă două echipaje, din care unul cu medic, care sunt oricând gata să intervină“, ne-a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui. 

UPDATE 08:25 „Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea, din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţi despre proiectele sale“, se arată într-un comunicat de presă al companiei americane.

UPDATE 08:10 Reprezentanţii Chevron au anunţat, luni dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje.

Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al Chevron România, a declarat corespondentului Mediafax că la ora 07:00 compania a reluat lucrările în zona Siliştea şi că pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrările de amenajare a platformei unde ar urma să fie amplasată pima sondă de explorare a gazelor de şist.

UPDATE 08:00 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Radu, citat de Mediafax, spune că "misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti" şi că în timpul deplasării jandarmilor în zonă aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, şapte dintre acestea fiind ridicate şi duse la Poliţie.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Radu, a declarat, luni dimineaţă, că pe timpul deplasării jandarmilor către Pungeşti, peste 100 de persoane au blocat drumul judeţen.

„Jandarmii au acţionat pentru deblocarea căii de acces. Şapte persoane au fost duse la Poliţia Vaslui. Este normal ca jandarmii să acţioneze pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fiind o zonă specială", a afirmat Irina Radu.

De asemenea, mai multe persoane au fost urcate în dube, iar jandarmii au montat garduri pe drumul judeţean din zonă, fiind împiedicat accesul la corturile protestatarilor.

În zonă nu este permis nici accesul jurnaliştilor, cărora li s-a spus că măsura este luată pentru "siguranţa" lor, iar până în prezent nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor privind situaţia de la Pungeşti


La ora transmiterii acestei ştiri, drumul judeţean Vaslui-Gârceni este blocat în totalitate de Jandarmerie cu garduri metalice, la ieşirea din localitatea Siliştea, unde Chevron are concesionat terenul pe care ar urma să îşi aplaseze sonda de explorare a gazelor de şist, astfel că nu se poate ajunge la tabăra de corturi în care stau protestatarii, informează Mediafax.

Localnicii care stau în tabără susţin că luni dimineaţă, în jurul orei 04:30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe unii dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane.

Ulterior, în zonă au ajuns zeci de localnici, chemaţi de oamenii din tabără, care susţin că jandarmii au continuat să intervină în forţă, obligându-i să părăsească zona.

O parte dintre protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine, iar în acest timp în zonă ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Rămâi pe adevărul.ro pentru cele mai recente informaţii.

Citeşte şi:

Patru localnici din Pungeşti s-au ales cu dosare penale în urma protestelor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite