Cine este vinovat de moartea lui Dănuţ, premiantul intrat primul pe listă la liceu. Culisele unei tragedii petrecute sub nasul autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănuţ Creţu a murit înecat după ce a alunecat în zona adâncă a ştrandului
Dănuţ Creţu a murit înecat după ce a alunecat în zona adâncă a ştrandului

Cazul băiatului de 14 ani înecat în ştrandul din Vaslui a fost soluţionat într-o primă instanţă, vinovat fiind găsit şeful unei direcţii din cadrul Primăriei Vaslui. Hotărârea judecătorească scoate la iveală un lanţ de nereguli care au condus la această tragedie.

Sentinţa Judecătoriei Vaslui, prin care s-a dispus condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a directorului Direcţiei Administrare Pieţe, Târguri şi Oboare (DAPTO) Vaslui, Cristinel Nechita, vine la aproape şase ani de la producerea tragediei care a cutremurat comunitatea locală. 

Nechita se consideră însă nevinovat, de altfel avocatul său a solicitat instanţei pronunţarea unei soluţii de achitare, deoarece, afirmă acesta, nu el a decis deschiderea ştrandului, ci primarul municipiului Vaslui, în cadrul unei şedinţe cu şefii direcţiilor din cadrul Primăriei Vaslui. 

În plus, susţine că adusese la cunoştinţa celor doi viceprimari că ştrandul nu are salvatori acvatici. Astfel de posturi nici măcar nu erau prevăzute în organigrama DAPTO Vaslui. 

Dosarul urmează a fi înaintat Curţii de Apel Iaşi, instanţă ce va pronunţa sentinţa definitivă după judecarea căii de atac. 

Firul tragediei

Dănuţ Creţu avea 14 ani când a murit înghiţit de apele ştrandului municipal din Vaslui, fără ca nimeni să îi vină în ajutor timp de mai bine de două ore. În vara anului 2014, absolvise gimnaziul şi fusese admis primul pe listă la Colegiul „Anghel Rugină”, la matematică-informatică. Un copil bun, care nu ieşea niciodată din vorba părinţilor, îl descriau toţi cei care l-au cunoscut. În preziua tragediei, a cerut voie tatălui să meargă la ştrand, alături de prieteni, însă părintele s-a opus categoric, pentru că fiul său nu ştia să înoate. După rugăminţi şi asigurări că totul va fi bine, tatăl a cedat şi i-a încuviinţat ieşirea cu prietenii.

Se întâmpla pe 3 august 2014. O duminică toridă în care zeci de persoane erau ieşite să se răcorească la ştrandul municipal din Vaslui. Locaţia fusese modernizată cu câţiva ani înainte şi vară de vară reprezenta principala atracţie pentru tinerii din Vaslui. Funcţiona în ilegalitate, fără a avea angajat vreun salvator acvatic, însă cu girul autorităţilor. Autorităţi care, până la moartea lui Dănuţ, au crezut că doi ”muncitori necalificaţi”, angajaţi ca îngrijitori, pot substitui activitatea de ”salvamar”. 

Dănuţ a ajuns la ştrand în jurul orei 13:00, împreună cu trei prieteni. Cei patru au intrat în bazinul mare al ştrandului, în zona unde adâncimea apei era de 1,5 m (adâncimea apei în bazin începe de la 1,5 m crescând până la 5 m în partea opusă).

În timp ce prietenii săi au mai părăsit bazinul, revenind pe pătura unde şi-au lăsat hainele, Dănuţ a rămas doar în bazin, efectuând sărituri în apă, în apropierea zonei în care apa atinge a adâncimea de 1,5 m - 1,6 m, el având înălţimea de 1,82 cm.

Găsit pe fundul bazinului după aproape trei ore

La un moment dat, în timp ce se aflau pe pătură, prietenii lui Dănuţ nu l-au mai văzut în apă, astfel că au plecat în căutarea lui, uitându- se atât în bazin, cât şi pe uscat, în incinta bazei de agrement. În momentul în care au văzut că nu îl găsesc, s-au deplasat la intrarea în baza de agrement la o persoană ce purta un tricou cu inscripţia “administraţia ştrandului”, înştiinţând despre acest lucru şi despre faptul că ultima dată când l-au văzut, era în apa bazinului mare.

În continuare, prietenii au plecat din nou în căutarea  lui Dănuţ, revenind în zona de intrare unde, de această dată se mai afla şi o altă persoană care se îmbrăca cu un tricou cu inscripţia “ salvamar ” . Cu toţii s-au îndreptat către bazinul mare, unde cei doi minori i-au indicat persoanei care purta tricoul cu inscripţia salvamar, zona unde l-au văzut ultima dată pe prietenul lor în apă, respectiv în zona adâncimii de 1,6 m, pe zona în care adâncimea apei este în creştere. ”Salvamarul” a intrat în apă în căutarea băiatului, însă a ieşit la scurt timp, spunând că nu l-a găsit.

La faţa locului, în jurul orelor 16.00-16.30, au sosit părinţii lui Dănuţ, care au fost anunţati telefonic de către un poliţist comunitar din incinta ştrandului că fiul lor nu este de găsit. Tatăl băiatului a declarat anchetatorilor că în momentul în care a ajuns la ştrand nu i s-a dat impresia că s-ar fi întâmplat ceva deoarece în bazin se aflau foarte mulţi oameni. La fel şi pe plajă. De cum a ajuns, a început să îl caute pe băiat în zona ştrandului iar între timp a sosit un echipaj al ISU, ambulanţa şi pompierii (cărora li s-a cerut ajutorul prin 112). 

Scafandri de la ISU l-au găsit pe Dănuţ pe fundul bazinului, în zona unde ştrandul avea adâncimea, din zona de 5 metri. Cadrele medicale au fost efectuate manevre de resuscitare, însă fără succes. În urma necropsiei, medicii legişti au stabilit că moartea băiatului a avut drept cauză o asfixie mecanică prin înec. La examenul necroptic au fost evidenţiate leziuni traumatice minore, de tipul escoriaţiei care au putut fi produse prin loviri cu sau de corpuri dure, ”care singure nu pot susţine diagnosticul de heteroagresiune”. La scurt timp după producerea tragediei, a fost lansată ipoteza că Dănuţ ar fi fost împins în apă de către o altă persoană. Ipoteza însă nu a putut fi probată.

După moartea tragică a lui Dănuţ a fost deschisă o anchetă penală pentru ucidere din culpă. Ştrandul a fost închis. De atunci nu a mai funcţionat niciodată. 

Ordine verbale şi funcţionarea ilegală

Ştrandul municipal se află în administrarea Primăriei Vaslui, sub directa coordonare şi administrare a Direcţiei Administrare Pieţe, Târguri şi Oboare, serviciu public condus la acea dată de Cristinel Nechita.  

În cursul urmăririi penale şi mai ales în cursul judecăţii, acesta s-a apărat susţinând că decizia deschiderii Ştrandului municipal pentru anul 2014 nu i-a aparţinut ci i-a fost trasată obligaţia deschiderii de către primarul localităţii într-o şedinţă ce a avut loc la sediul primăriei cu toţi conducătorii de direcţii, compartimente ale autorităţii locale. Apărarea nu a fost însă însuşită de judecători, care au apreciat că şi în cazul în care primarul l-ar fi obligat să deschidă ştrandul, el, în calitate de director, avea obligaţia de a respecta legea. 

„Chiar şi în ipoteza prezentată de către inculpat în sensul că a existat o dispoziţie verbală din partea primarului de a se deschide ştrandul, inculpatul în calitate de director al compartimentului responsabil de organizarea activităţii ştrandului trebuia să verifice dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru deschiderea acestui obiectiv iar în caz contrar să nu autorizeze demersul de deschidere, indiferent de indicaţiile verbale primite. Se observă că inculpatul nu a invocat o dispoziţie scrisă a primarului prin care ar fi fost obligat să procedeze la deschiderea ştrandului. Prin urmare, o dispoziţie verbală în cadrul unei şedinţe, în care s-au discutat probleme ale compartimentelor din primărie precum şi obiective urmărite în activitatea unităţ ii administrativ-teritoriale, nu poate reprezenta o cauză justificativă pentru inculpat”, se precizează în motivarea hotărârii, redactată la finalul săptămânii trecute de judecători.

Probele administrate în timpul cercetării judecătoreşti au stabilit, fără dubii, că ştrandul municipal nu îndeplinea condiţii legale, respectiv  obiectivul funcţiona fără a avea angajaţi sau colaboratori calificaţi ca salvatori acvatici.

Cristinel Nechita a cunoscut această deficienţă în organizarea activităţii ştrandului, însă s-a apărat menţionând că a adus la cunoştinţa viceprimarilor localităţii de la acea dată că la nivelul ştrandului nu este angajată o persoană cu calificarea de salvamar dar i s-a transmis că, baza de agrement trebuie deschisă, situaţia fiind de notorietate la nivelul primăriei. În plus, a precizat că nu avea competenţa de a efectua angajări ale unor persoane în cadrul compartimentului întrucât organigrama, numărul de posturi şi statul de funcţii nu erau în subordinea sa iar la data producerii  evenimentului patrimoniul DAPTO nu era încă în administrarea direcţiei pentru a încheia contracte de prestării servicii.

Nici această apărare nu a fost însuşită de judecători, care au apreciat că directorul DAPTO era obligat să sesizeze prin referat, primarul sau consiliul local pentru a fi dispuse măsuri privind completarea organigramei cu un astfel de post sau pentru a dispune măsuri în acest sens. 

Ştrand amendat pentru lipsa salvamarilor cu două săptămâni înainte de tragedie

În vara anului 2014, două persoane au aveau rolul de aşa-zişi salvamari ai strandului municipal din Vaslui, fără însă a avea această calitate în mod propriu-zis. Cei doi angajaţi figurau pe posturi de muncitori necalificaţi, având drept atribuţii menţinerea apei de la ştrand curată, nisipul din jurul ştrandului, să urmărească să nu se apropie copiii de apă. Unul dintre ei, îşi înaintase demisia cu câteva zile înainte de tragedie. A declarat anchetatorilor că era nemulţumit de faptul că avea de îndeplinit mai multe sarcini, neputând să supravegheze permanent bazinul, cu câteva zile înainte de moartea elevului şi-a dat demisia.

Cu nici două săptămâni înaintre de moartea lui Dănuţ, ştrandul municipal din Vaslui fusese verificat de o echipă de control a Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui care au constatat că activitatea postului de salvare acvatică nu este efectuată de persoane calificate, că nu se asigură pe perioada funcţionării ştrandului o echipă formată din minimum doi salvamari calificaţi, precum şi faptul că nu s-a făcut dovada participării salvatorilor acvatici la cursuri de pregătire profesională. Administraţia ştrandului a fost amendată, însă obiectivul a continuat să funcţioneze în ilegalitate.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite