Cine este recidivistul care a violat un bătrân de 80 de ani. A urmat peste 100 de programe educative şi religioase, dar a fost sancţionat pentru legături dubioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul bătrânului de 80 de ani, din judeţul Vaslui, violat de un recidivist, scoate la iveală hibele sistemului de penitenciar: cât de eficiente sunt cursurile pentru reintegrarea socială şi cât formalism se ascunde în spatele lor.

Dănuţ Ungureanu (54 de ani) a fost arestat luni, 15 ianuarie, de Judecătoria Vaslui, sub acuzaţia de viol, victima sa fiind un bătrân de 80 de ani, din comuna Soleşti. Agresiunea sexuală a avut loc în noaptea de 12 ianuarie, însă bătrânului i-a fost ruşine să alerteze Poliţia, acesta povestind fiicelor sale ce i s-a întâmplat. Femeile au anunţat cele care au anunţat Poliţia şi Ambulanţa, bătrânul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Octogenarul a recunoscut că il invitase pe consăteanul său la un pahar cu vin, iar discuţiile au degenerat, iar la un moment dat bărbatul de 54 de ani i-a cerut să întreţină relaţii sexuale. În ciuda împotrivirilor, bătrânul a fost batjocorit şi umilit.

Agresorul, Dănuţ Ungureanu este cunoscut în comunitatea locală ca fiind o persoană reclacitrantă. De altfel, ieşise din puşcărie în octombrie, anul trecut. În 2009, Ungureanu şi-a ucis cumnatul, iar un an mai târziu a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Vaslui. 8 ani de închisoare. Pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Condamnarea a fost menţinută şi la instanţa superioară, Curtea de Apel Iaşi, deşi procurorii au solicitat majorarea pedepsei. 

În spatele gratiilor, Ungureanu nu a fost nici pe departe un deţinut model. A fost sancţionat de trei ori pentru atitudine necuviincioasă faţă de cadrele penitenciarului şi pentru stabilirea de legături nepermise. De şapte ori a solicitat Ungureanu eliberarea condiţionată, însă cererile i-au fost respinse de judecători care au apreciat că timpul petrecut de condamnat după gratii nu este suficient pentru a se reabilita. 

Peste 100 de programe educative, religioase a urmat Ungureanu în închisoare, teoretic, pentru a-l ajuta să se reintegreze în societate după punerea în libertate. Nu beneficiat însă de asistenţă pishologică. ”Din motive neimputabile lui”, menţionează judecătorii. 

Premiat pentru activităţile de reintegrare socială

Pe 17 octombrie 2017, cu câteva zile înainte de executarea integrală a pedepsei de 8 ani, Dănuţ Ungureanu a fost eliberat de Judecătoria Vaslui. 

”S-a reţinut că persoana condamnată, aflată la a şaptea analiză în comisie, a executat fracţia legală din pedeapsă, în prima parte de executare a pedepsei a avut un comportament neadecvat cerinţelor mediului carceral. A încălcat regulile de ordine interioară, drept pentru care a fost sancţionat disciplinar de 3 ori ( de 2 ori pentru atitudine necuviincioasă faţă de cadre şi o dată pentru stabilire de alte legături). Ulterior, a înţeles necesitatea menţinerii comportamentului său în limite adaptative, fiind astfel recompensat de 3 ori cu ridicarea unor măsuri disciplinare. Nu a fost selecţionat şi implicat în activităţi lucrative şi nu a obţinut zile considerate câştig, din considerente medicale. Faţă de programele şi activităţile destinate reintegrării sociale care i-au fost recomandate, a dovedit interes crescut şi implicare consecventă şi asumată”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Vaslui, prin care s-a dispus eliberarea condiţionată.

În hotărâre se mai menţionează că Ungureanu a finalizat, cu rezultate bune şi foarte bune, 102 programe şi activităţi educaţionale 9 predominant cu caracter religios), dar şi programul obligatoriu de pregătire pentru liberare. ”Nu a beneficiat de asistenţă psihologică, din motive neimputabile acestuia. Pentru implicarea sa în programe şi activităţi specifice domeniului reintegrare socială a beneficiat de 165 credite. Se află la a şaptea analiză în cadrul comisiei de propuneri pentru liberare condiţionată. De la ultima sa analiză, respectiv de la data de 02.05.2017, a mai participat la 18 activităţi educaţionale, cu caracter religios, dezbateri dar şi concursuri tematice”, se mai menţionează în hotărârea instanţei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite