Cine este „prima-doamnă“ a Cataloniei, românca numită „regina independenţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcela Topor, alături de Carles Puigdemont FOTO El Periodico
Marcela Topor, alături de Carles Puigdemont FOTO El Periodico

Soţia liderul separatist Carles Puigdemont, şeful Executivului Cataloniei, este o fostă jurnalistă română. Ea pledează pentru separarea acestei regiuni autonome de Spania. Numită de presa catalană „Regina Independenţei“, Marcela Topor are 41 de ani şi este originară din Vaslui.

Marcela Topor şi Carles Puigdemont sunt împreună din 1998 şi au împreună două fetiţe. S-au cunoscut pe când Marcela era studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” şi juca în trupa Teatrului Ludic de la Iaşi.

Fiica unei familii modeste din Vaslui, Marcela Topor a absolvit Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui în anul 1994. Foştii colegi şi profesori şi-o amintesc drept o elevă discretă, silitoare şi pasionată de limbi străine. De altfel, după absolvirea liceului, a fost admisă la Facultatea de Litere de la Iaşi, la profilul engleză-franceză, a doua pe listă. 

În timpul facultăţii a cochetat cu teatrul, făcând parte din trupa de amatori a Teatrului Ludic, alături de care a străbătut lumea, participând la numeroase festivaluri internaţionale de teatru. Astfel, în 1996, pe când era în anul al doilea de facultate, avea să-l cunoască pe Carles Puigdemont.

Marcela Topor FOTO Facebook

marcela topor fb

Aflată cu trupa Teatrului Ludic la un festival ce se desfăşura în oraşul catalan Girona, Marcela l-a întâlnit Carles Puigdemont, care era directorul căminului cultural unde avea loc festivalul. Au păstrat legătura, iar doi ani mai târziu, după ce ea a absolvit facultatea, aveau să se căsătorească. După oficierea relaţiei la Girona, cei doi s-au căsătorit după ritul ortodox la Iaşi şi au împreună două fetiţe, una de 8 ani şi alta de 10 ani, botezate ortodox în Parohia Ortodoxă Română Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sf. Ierarh Grigore Palama din Girona.
Rudele Marcelei povestesc că liderul catalan, împreună cu soţia sa vin aproape în fiecare an în vizită la Vaslui.

“Este un om extraordinar, o iubeste foarte mult pe Marcela. Este popular, provine dintr-o familie de cofetari, cu opt copii, el fiind al doilea născut. Vin în fiecare vară aici la Vaslui, el găteşte foarte mult, îi place şi se relaxează la bucătărie. A făcut paella, dar îi place foarte mult de la noi, ciorba, sărmăluţele şi mămăliga”, a povestit mama Marcelei Topor.

În prezent, Marcela Topor este jurnalistă la ziarul „Catalonia Today“, publicaţie fondată de Carles Puigdemont. Conduce un program prin care realizează interviuri online, în limba engleză, cu străini stabiliţi în Catalonia.

Marcela îşi susţine soţul în activitatea sa politică. La sfârşitul anului trecut, jurnalista a publicat un editorial în care a prezentat „victoria blocului pro-independenţă în Parlamentul catalan“ drept unul dintre momentele-cheie ale anului. De asemenea, ea a sărbătorit „rezoluţia de suveranitate pentru lansarea procesului de creare a unui stat catalan“, iniţiată în ciuda opoziţiei vehemente a guvernului de la Madrid.

Marcela Topor, felicitându-l Carles Puigdemont la investire, în 2016 FOTO El Periodico

marcela topor si Carles Puigdemont foto el periodico

Marcela Topor a fost prezentă la inaugurarea în funcţie a soţului ei, ocupând un loc în galeria oficială a Parlamentului catalan. Carles Puigdemont  a fost învestit în ianuarie 2016 la conducerea Executivului Cataloniei, când misiunea de a duce regiunea spre secesiune faţă de Spania, până în 2017.

Cel puţin 884 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor catalane, în urma confruntărilor cu poliţia spaniolă, duminică, în Barcelona şi alte localităţi din Catalonia, în timpul referendumului pentru independenţă al regiunii din Spania. Madridul a declarat ilegala consultarea populară şi a trimis forţele de ordine pentru a împiedica votarea.
Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului de duminică. El a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă.

De asemenea, Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite