Cine sunt laureaţii Concursului de literatură satiric0-umoristică din cadrul Festivalului ”Constantin Tănase”

Cine sunt laureaţii Concursului de literatură satiric0-umoristică din cadrul Festivalului ”Constantin Tănase”

Concursul de literatură satirico-umoristică a ediţiei din acest a Festivalului ”Constantin Tănase” şi-a desemnat câştigătorii. Tema concursului a fost una generoasă, aducând în prim plan ”turismul penal”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ediţia din acest an s-a bucurat de o largă participare, 118 de autori fiind înscrişi în concurs la cele două secţiuni: carte şi manuscris. Tema ediţiei a fost ”Călători în Costa Rica şi Madagascar”, organizatorii apreciind că subiectul politicienilor penali care au fugit în diverse colţuri ale lumii, pentru a scăpa de puşcărie, este de actualitate şi ar putea aduce un plus de valoare creaţiilor artistice. 

”Festivalul de la Vaslui nu este unul în care dăm o temă simplă, despre sex, alcool sau politică, ci dăm teme care să probeze calităţile deosebite ale participanţilor. De la o ediţie la alta am constatat că cei mai mulţi scriitori de umor suburban renunţă să mai trimită lucrări la acest concurs, pentru că ştiu rigoarea juriului şi ştiu că din start aceste lucrări sunt excluse de la jurizare. Am avut, ca de fiecare dată, personalităţi de marcă din rândul creatorilor de umor în juriile celor două secţiuni. Vreau să mulţumesc din suflet colegilor bibliotecari, care au muncit pentru acest festival, să mulţumesc din tot sufletul pentru înţelegerea de care au dat dovadă membrii celor două jurii şi, nu în ultimul rând, să le mulţumesc celor care au îndrăznit să trimită lucrări la acest concurs”, precizat Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

George Corbu, preşedintele juriului de la secţiunea manuscris, a ţinut să-i confere directorului bibliotecii vasluiene o diplomă de excelenţă pentru ”sărbătoarea naţională a umorului”, reflectată prin organizarea celei de a 25-a ediţii a Salonului de Literatură Umoristică.

”Evenimentul de astăzi este major în viaţa umorului românesc, o manifestare bienală şi mărturisesc că încă de la începutul anului o aşteptam. Speranţa a fost răsplătită prin lucrările dumneavoastră, înregistrându-se un salt în calitate. Ne adunăm într-un conclav al umorului la Vaslui. Nu vom alege un Papă, nu vom oferi un titlu suprem, n-avem putinţa să declarăm aici măcar o zi naţională a umorului. Există în fiecare zi, câte una naţională, mondială sau europeană. Se sărbătoresc lucruri dintre cele mai caudate. Am o listă de vreo 40, dintre care unele mai năstruşnice decât altele. Astăzi este ziua mondială a animalelor de companie. Asta întruneşte adeziunea noastră”, a spus George Corbu.

Preşedintele juriului de la secţiunea carte, Cornel Udrea, regret faptul că generaţia tânără nu mai este preocupată de scris şi literatură.

”Văd în spate un grup de tineri. Să nu vă speriaţi de noi. Suntem scriitori, avem tot două mâini şi două picioare. Mi-ar plăcea să văd că unul dintre voi are curaj să scrie. Să meargă la profesoara lui de româneşte şi să-i spună că scrie şi să-i citească, iar colegii să aprecieze. Am găsit câţiva copii care scriu. Se ascundeau, ca şi când ar fi fost o boală venerică. E un privilegiu să vă pună Dumnezeu mâna pe creştet pentru aşa ceva. Mai ales în domeniul umorului, unde suntem superiori multora”, a afirmat Cornel Udrea.

Câştigătorii concursului

La secţiunea manuscris, câştigători sunt: Nicuşor Constantinescu (premiul I şi Trofeul Festivalului), Gheorghe Bâlici şi Any Drăgoianu (premiul II), Petre Ion Florin Vasilescu şi Mihai Sălcuţan (ambii premiul III). Vlad Poiană (Vaslui), Ion Moraru, Petruş Andrei (Vaslui), David Valentin şi Cătălina Orşivschi au primit menţiuni.
La secţiunea carte au fost premiaţi Petru Brumă, Vasile Larcă, Vali Slavu, Nichi Ursei, Florentina-Loredana Dănilă, Nicolae Dragoş şi George Petrone.
Premiu special-Ştefan Cazimir, George Zarafu.
Premiul special ”Tănase 25”-Laurenţiu Ghiţă şi Mihai Batog Bujeniţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările