Cine sunt judecătorii care i-au eliberat pe cei şapte violatori din Vaslui. Magistrat, în motivarea de eliberare: „Pericolul social concret s-a diluat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Georgina Moldovan  a fost cea care a decis eliberarea celor trei violatori care şi-au recunoscut faptele
Judecătorul Georgina Moldovan  a fost cea care a decis eliberarea celor trei violatori care şi-au recunoscut faptele

Adevărul continuă campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Astăzi vă prezentăm cine sunt magistraţii care au decis plasarea în arest la domiciliu a celor şapte tineri din Vaslui acuzaţi că au violat o elevă până la leşin.

 „Adevărul“ a demarat o campanie numită „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Timp de două săptămâni, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani care a cutremurat România: povestea elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri. În prezent, violatorii sunt liberi.

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima pusă la zid, condamnată chiar de oamenii din comuna violatorilor, dar şi de a arăta hibele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără. Astăzi vă prezentăm cine sunt judecătorii care i-au eliberat pe cei şapte violatori.

Trei au recunoscut

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Toţi cei şapte au fost arestaţi preventiv.

Pe 2 aprilie, trei dintre inculpaţi - Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan - au anunţat că recunosc acuzaţiile aduse şi doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată. Cei trei au semnat acordul de recunoaştere, iar ulterior judecătorul de caz a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Ceilalţi patru violatori rămaşi după gratii au contestat imediat menţinerea stării de arest preventiv, iar Judecătorii Tribunalului le-au dat câştig de cauză, dispunând şi în cazul lor plasarea în arest la domiciliu.

Ambii judecători au părăsit Vasluiul

Georgina Moldovan (Judecătoria Vaslui) şi Viorel Munteanu (Tribunalul Vaslui) sunt cei doi magistraţi care au decis plasarea în arest la domiciliu a celor şapte tineri din Vaslui acuzaţi că au violat o elevă în noiembrie 2014. Prima dintre cei doi magistraţi, Georgina Moldovan, este cea care a decis pe 2 aprilie eliberarea din arest preventiv a celor trei indivizi care şi-au recunoscut faptele. O săptămână mai târziu, Viorel Munteanu a dispus eliberarea din arestul Poliţiei şi plasarea în arest la domiciliu şi a celorlalţi patru inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele.

Amândoi magistraţii erau catalogaţi drept printre cei mai titraţi „penalişti“ vasluieni, Georgina Moldovan fiind Preşedintele Judecătoriei Vaslui la data pronunţării hotărârii, iar Viorel Munteanu - preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Vaslui. Amândoi judecătorii au părăsit Vasluiul după decizia de înlocuire a măsurii arestării preventive a celor şapte violatori.

La o săptâmână după pronunţarea controversatei hotărâri, pe 7 aprilie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat numirea Georginei Moldovan în calitate de personal de instruire propriu, cu normă întreagă, la Şcoala Naţională de Grefieri (SNG), în cadrul departamentului de formare profesionala continuă, la disciplina Procedură Penală. Anterior, Georgina Moldovan a solicitat CSM demisia din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui. Plenul CSM a aprobat atât demisia din funcţia de preşedinte, cât şi detaşarea judecătorului Georgina Moldovan în cadrul SNG, pentru o perioadă de trei ani, începând cu data de 1 mai 2015, cu posibilitatea prelungirii detaşării cu încă trei ani.

Georgina Moldovan ocupa funcţia de Preşedinte al Judecătoriei Vaslui din iulie 2013.

GEORGINA MOLDOVAN SI CAZANCIU

Ministrul Justiţiei a fost în vizită la Judecătoria Vaslui pe 27 martie, cu câteva zile înainte de eliberarea primilor violatori

Fost grefier în cadrul Tribunalului Vaslui în perioada (2006-2007), aceasta a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii în 2009, când a fost numită judecător la Judecătoria Hârlău. Ulterior a fost delegată la Judecătoria Bârlad, iar din noiembrie 2011 a activat în cadrul Judecătoriei Vaslui. În mai 2013, Georgina Moldovan a promovat concursul organizat de CSM devenind judecător cu grad de tribunal.

Motivarea primei eliberări

Judecătorul Georgina Moldovan a motivat înlocuirea arestului la domiciliu a celor trei indivizi care şi-au recunoscut faptele arătând că în  „nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, pentru aceşti inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească“.

Chiar dacă au ales să fie judecaţi prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere, cei trei îşi vor afla pedepsele odată cu restul grupului. Contrar practicii instanţelor din Vaslui în astfel de cazuri, judecătorul Moldovan nu a fost de acord să disjungă dosarul în cazul inculpaţilor care şi-au recunoscut faptele, aceştia urmând ca până la sfârşitul procesului să facă doar act de prezenţă în sala de judecată.

În continuarea motivării hotărârii, judecătorul Moldovan arată că, după cinci luni de arest, cei trei violatori nu mai pot reprezenta un pericol social, cu atât mai mult cu cât au recunoscut faptele.

„La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libetate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în libertate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor“, se arată în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Vaslui.

În plus, în motivarea deciziei, judecătorul arată că faţă de inculpatul Surleac Ioan (ultimul din cei 7 ajunşi la orgia sexuală), persoana vătămată şi-ar fi manifestat voinţa în sensul retragerii plângerii faţă de infracţiunea de viol. Pe lângă recunoaşterea faptelor, toţi cei trei şi-au manifestat disponibilitatea de achita daune morale victimei. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui nu au contestat decizia Judecătoriei Vaslui, în schimb au contestat-o ceilalţi patru violatori rămaşi în arest.

A doua motivare

La Tribunalul Vaslui, instanţa de control judiciar, contestaţia celor patru inculpaţi rămaşi în arest a fost judecată de judecătorul Viorel Munteanu pe 9 aprilie. Cu o vechime în magistratură de cinci ani, Viorel Munteanu şi-a început cariera, după absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii, în 2010, ca procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Ulterior, în 2012 a fost numit judecător la Judecătoria Moineşti, respectiv cea din Bacău.

Magistratul a promovat la Tribunalul Vaslui, în urma concursului organizat de CSM în 2014. În luna aprilie, anul curent, a fost numit preşedinte al Secţiei Penale a instanţei, în urma concursului organizat de CSM, iar două luni mai târziu a fost promovat la Curtea de Apel Iaşi, instanţă în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea din 15 iunie.

image

În motivarea deciziei prin care a dispus eliberarea din arest, judecătorul Munteanu precizează că faptul că o parte dintre inculpaţi nu şi-au recunoscut faptele nu trebuie să îi excludă de la alternativa arestului la domiciliu.

„Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată“, arată judecătorul Viorel Munteanu în motivarea hotărârii.

În opinia magistratului,  în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, a avut în vedere „lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (circa cinci luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale, diminuarea odată cu trecerea timpului a tulburării sociale generate de faptele inculpaţilor“.

Violul de la Vaslui, în vizorul CSM

Eliberarea din arest a celor şapte violatori a fost condamnată public de mai multe asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Marius Badea Tudose, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări potrivit competenţelor, în cazul eliberării celor şapte violatori.

La rândul său, conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, a comunicat ziarului Adevărul că se abţine în a face o declaraţie publică referitoare la motivele care au stat la baza deciziei de a nu contesta hotărârea privind plasarea în arest la domiciliu a violatorilor care şi-au recunoscut fapta până când nu se vor finaliza verificările declanşate în acest caz de Inspecţia Judiciară a CSM şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Considerăm oportun, pentru evitarea oricăror speculaţii, ca mai întâi aceste verificări să fie finalizate, iar concluziile acestora să stea la baza exprimării unui punct de vedere riguror din partea instituţiei noastre“, se arată în răspunsul oferit ziarului „Adevărul“ de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Oana Magdalena Gurguţă.

Ziarul „Adevărul“ va continua joi Campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ cu un nou episod, în care vom prezenta povestea vasluianului din Diaspora care a transmis mesaje de încurajare victimei, după ce el însuşi a avut o prietenă care a trecut prin drama unui viol.

Mesaje de susţinere

Invităm pe toţi cititorii „Adevărul“ să transmită un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind pe Facebook hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.
 

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Petiţie pentru arestarea bestiilor care au violat eleva din Vaslui. 28.000 de români au semnat petiţia: „Comportamentul animalic trebuie pedepsit“

Membrii formaţiei Trooper, mesaj dur pentru cei şapte vasluieni care au violat o elevă: „NU înseamnă NU. Nu există provocare pentru viol“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite