Cine a inventat, de fapt, telefonul. Urechea mecanică a stârnit indignarea cercetătorilor cu 15 ani înainte de Bell

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invenţia care a ajuns în casele tuturor în secolul al XX-lea i-a fost atribuită în 1876 lui Graham Bell pentru un aparat care nu a funcţionat niciodată. Telefonul a fost inventat de fapt cu 15 ani înainte de un profesor german, cel care a şi dat numele.

Multe din invenţiile care au revoluţionat omenirea aparţin altor personae decât cele care au obţinut patentul iar cei care au avut sclipirea de inteligenţă ori au petrecut ani în şir în laboratoare au rămas iluştri anonimi.

Românul Nicolae Paulesco (1869-1931) este cel care a inventat de fapt insulina, tratamentul care a salvat vieţile a milioane de oameni în ultimul secol. Numele cercetătorului s-a pierdut însă în istorie, invenţia care a revoluţionat lumea medicinei fiind atribuită unor canadieni.  Frederick Banting şi Charles Best au obţinut premiul Nobel în 1921, fiind cei care au patentat invenţia. Exemplele pot continua.

Istoria telefonului

Pe 26 octombrie 1861, în Frankfurt (Germania) a fost prezentat pentru prima dată un aparat denumit “telephon”.  Profesorul de fizică şi matematică Johann Philipp Reiss a fost cel care a contruit primul telefon în stare de funcţionare. La acea vreme nimeni nu putea să anticipeze importanţa descoperirii şi larga utilizare. Inventatorul a făcut publică descoperirea dar nu a patentat-o. 15 ani mai târziu, pe 14 februarie 1876, a fost depusă cererea de patentare în America de către Alexander Graham Bell. Aparatul respectiv nu a fost în satre de funcţionare. În aceeaşi perioadă, Elisha Gray a făcut cerere de patentare pentru un aparat perfecţionat după cel contruit de profesorul Reiss. Din păcate, pierduse startul.

Johann Reiss şi-a închinat activitatea cercetărilor ştiinţifice în micul laborator pe care îl avea în incinta şcolii din Friederichsdorf. Mulţi ani s-a străduit să construiască o maşină care să funcţioneze pe puterea aburilor, dar nu a reuşit să lase decât schiţele unei maşini cu aburi. El a construit prima pompă de apă întemeiată pe principiile de azi ale aspiraţiei şi respingerii aerului cu ajutorul vidului. Profesorul a construit o cameră obscură pe care a montat-o pe catedră  fiind în stare să supravegheze elevii fără a ridica privirea. Printre invenţiile sale s-a aflat şi aparatul prin care sunetele vocii omeneşti erau transmise şi auzite din depărtare. Avea doar 27 de ani când a inventat telefonul  şi marea descoperire a fost prezentată  pe 26 octombrie 1861 în sala de conferinţe a Societăţii de Fizică din Frakfurt pe Main în faţa unui cerc restrâns de specialişti.

image

Telefonul lui Johann Reiss FOTO wikipedia.org

Tânărul profesor de provincie a reuşit să-i uimească pe savanţi. A construit aparatul întocmai după modelul urechii umane având înuntrul lui un timpan, un ciocan şi o nicovală. Această ureche mecanică reuşea doar să prindă undele sonore şi printr-un dispozitiv anume, pus în legătură cu current electric reuşea să preschimbe aceste unde sonore în unde electrice. De fapt, urechea mecanică corespunde acelei părţi din telefonul de astăzi în care noi vorbim. Ulterior a descoperit receptorul, acea parte a telefonului cu ajutorul căruia auzim. A construit o mică maşină cu ajutorul unei igliţe şi a unor sârme de cupru care erau capabile să reproducă sunetele şi chiar vocea omului. Cum era şi firesc, la început vocea era amestecată cu tot felul de  zgomote.

Reiss le-a explicat cercetătorilor prezenţi la conferinţă ce fenomene iau parte la producerea auzului în urechea omenească. A atras atenţia asupra undelor sonore care pun timpanul în vibraţie, ceea ce produce o ridicare şi cădere a celor două oscioare de la nivelul urechii. A explicat ascultătorilor nedumeriţi ciudăţenia telefonului pe care îl vedeau în formă de ureche omenească uriaşă aşezat pe pupitrul unde vorbea.

Criticile nu au întârziat să apară, acestea fiind legate de zgomotul care se auzea în receptor motiv pentru care au refuzat să ia în seamă descoperirea şi chiar şi-au exprimat indignarea.

Johann Reiss nu a apucat să vadă succesul invenţiei sale. S-a stins din viaţă pe 14 ianuarie 1874 la numai 40 de ani, lăsând soţia şi cei doi copii ai săi într-o sărăcie lucie. Primul telefon construit de Reiss a fost lăsat şcolii din Friederichsdorf care la rândul ei a dăruit aparatul Muzeului Poştei germane.

Citeşte şi:

Descoperirea genială care a dus la construirea paratrăsnetului. O banală jucărie artizanală a capturat fulgerul

Povestea bicicletei cu pedale. Cum a reuşit un fiu de fierar să pună pe picioare una dintre cele mai prospere afaceri din istorie

 


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite