Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei de la Chevron şi-au suspendat activitatea la Siliştea FOTO:adevarul
Cei de la Chevron şi-au suspendat activitatea la Siliştea FOTO:adevarul

Reprezentanţii Chevron au anunţat, astăzi, că, în urma protestelor din Siliştea, au decis suspendarea activităţii de amplasare a sondei de explorare a gazelor de şist. În paralel, consilierii locali din Pungeşti au decis joi, în şedinţă extraordinară, interzicerea exploatării gazelor de şist pe raza comunei. Viceprimarul recunoaşte, însă, că hotărârea nu are şanse să obţină avizul de legalitate din partea Prefecturii Vaslui.

UPDATE ORA 16.05 Consiliul Local al comunei vasluiene Pungeşti a decis, joi după-amiază, interzicerea lucrărilor de explorare şi exploatare a gazelor de şist pe raza localităţii. 

”Am organizat, astăzi, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în care am discutat interzicerea, pe raza comunei, a lucrărilor de explorare şi exploatare a gazelor de şist. La şedinţă au participat 12 din cei 13 consilieri locali (4 de la PSD, 4 de la PNL, 3 de la PDL şi 1 de la PP-DD), iar hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Vasile Voina, viceprimarul comunei Pungeşti. 


Conform legii, hotărârea Consiliului Local va ajunge la Prefectura Vaslui, pentru verificare şi aprobare. Viceprimarul Voina spune, însă, că, cel mai probabil, decizia consilierilor din Pungeşti nu va trece de prefect. Cauza: consilierii locali nu au putere de decizie asupra explorării sau exploatării resurselor naturale, astfel de hotărâri fiind luate de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). ”Personal, nu cred că hotărârea noastră de astăzi va trece de Prefectură şi va fi considerată legală, ci va fi atacată în Contencios Administrativ şi declarată nulă. Am făcut şedinţa mai mult la presiunea unui grup de consilieri şi a unor oameni din comună. Consiliul Local nu are putere de decizie asupra explorării şi exploatării resurselor naturale, dar a trebuit să facem şedinţa asta şi să luăm hotărârea”, a mai spus viceprimarul Voina. 

Primarul s-a îmbolnăvit subit. Consilierii vor referendum

Primarul din Pungeşti, Mircia Vlase (PSD), a lipsit de la şedinţa Consiliului Local de joi. De altfel, primarul a dispărut fără urmă, de luni, zi în care localnicii din Pungeşti au început protestele la adresa companiei americane Chevron. Viceprimarul Voina susţine că şeful său s-a îmbolnăvit şi nu poate veni la serviciu în perioada următoare. ”Chiar astăzi am discutat cu el, mi-a spus că îi e rău. E bolnav. Nu ştiu ce are, dar va mai lipsi de la Primărie”, a mai spus, pentru ”Adevărul”, viceprimarul Vasile Voina.

Conform acestuia, Consiliul Local a mai decis, în şedinţa de joi, organizarea unui referendum, la 24 noiembrie, pentru consultarea populaţiei în privinţa lucrărilor de explorare a gazelor de şist, de către compania Chevron. Consilierii au mai discutat şi despre organizarea unui referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlase, însă şapte aleşi s-au împotrivit, patru au votat pentru, iar unul s-a abţinut de la vot. 

Chevron şi-a retras utilajele şi a anunţat că suspendă lucrările la Pungeşti
 

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Chevron, prioritatea companiei este de a desfăşura o activitate „într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător".

„Chevron poate confirma astăzi (n.r. - joi) suspendarea activităţii în Siliştea, comuna Pungeşti. Prioritatea este să desfăşurăm activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea", se arată în comunicatul citat de Mediafax. 

Şi în această dimineaţă, pentru a patra zi consecutivă, oamenii din Siliştea au rămas în stradă, hotărâţi să nu plece până nu vor fi siguri că utilajele au părăsit zona. 

Peste noapte, la Pungeşti au rămas aproximativ 200 de protestatari şi 100 de jandarmi şi nu s-a înregistrat niciun eveniment. În acelaşi timp, în mijlocul protestatarilor a fost în permanenţă un echipaj al Ambulanţei Vaslui.

Citeşte şi:

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite