Chevron a încheiat activităţile de explorare a gazelor de şist la Pungeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o zi după ce activiştii Greenpeace s-au legat cu lanţurile de gardurile care împrejmuiesc sonda de la Pungeşti, compania Chevron a anunţat finalizarea activităţilor de explorare a gazelor de şist în zonă. Anunţul vine, după două luni de foraj, iar informaţiile obţinute vor fi evaluate de specialişti. Surse neoficiale susţin că primele evaluările indică faptul că în zonă nu există zăcământ de gaze de şist.

Deşi, iniţial, anunţau că activităţile de foraj se vor derula timp de trei luni, până când sonda va ajunge la 4.000 de metri adâncime, oficialii companiei Chevron au anunţat încheierea activităţilor de explorare a gazelor de şist la Siliştea Pungeşti, după două luni de explorare, timp în care specialiştii au forat la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.

Anunţul oficialilor companiei a fost făcut la o zi după ce 25 de activişti Greenpeace au blocat intrarea în perimetrul din jurul sondei Chevron de la Pungeşti. Protestatarii s-au legat cu lanţurile de gardurile care împrejmuiesc exploatarea şi au decretat zonă de carantină anti-Chevron.

„Chevron anunţă că activităţile de foraj de explorare au fost finalizate la sonda sa din apropierea satului Siliştea, judeţul Vaslui. Activităţile de foraj au fost demarate la începutul lunii mai 2014, după efectuarea tuturor verificărilor de siguranţă şi performanţă, şi au fost finalizate fără incidente. În prezent, Chevron analizează informaţiile obţinute atât pe parcursul operaţiunilor de foraj. cât şi în urma investigaţiilor geofizice de sondă, pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite”, se arată într-un comunicat al  companiei Chevron România.

Lucrările de explorare a gazelor de şist în extravilanul localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, au demarat la începutul lunii mai, fiind primul loc din România unde compania petrolieră a început prospecţiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenţionale. Activităţile de foraj, realizate de firma Dafora Mediaş, au început la cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasată sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafaţă probe de roci ce, ulterior, vor fi analizate în laborator. 

Surse neoficiale spun că evaluarea probelor a început, iar primele date indică faptul că la Pungeşti nu există un potenţial zăcământ de gaze de şist.

Sonda de explorare a gazelor de şist a fost amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti, suprafaţa totală pe care se întindea platforma de extracţie fiind de 20.298 metri.

După obţinerea certificatului de urbanism şi a acordului de mediu în cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judeţean Vaslui, în octombrie 2013, şi autorizaţia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montată sonda de explorare a gazelor de şist. Lucrările au început efectiv pe 2 decembrie 2013, cu o întârziere de o lună şi jumătate din cauza protestelor localnicilor.

Proteste fără precedent la Pungeşti

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie 2013, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranţă” în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi, iar printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea sondei. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi.

Societatea Chevron România mai deţine trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în aprilie 2014, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deţinut la Puieşti.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

FOTO Sătenii din Pungeşti se plâng că sunt legitimaţi de jandarmi când ies din case

FOTO Puţurile de apă din interiorul şantierului deţinut de Chevron la Pungeşti au fost sigilate şi blindate

ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

Cine sunt speculanţii revoltelor din Vaslui: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Cine şi cum a transformat vizita vasluienilor la exploatarea Chevron din Polonia într-o şuşanea mioritică


Activistul care umblă cu apa otrăvită. Cum a transformat un protestatar de meserie inundaţiile de la Izvoarele în otrava care ameninţă Pungeştiul

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite