Centrele sociale din satele vasluiene, în care s-au investit sute de mii de euro şi care ar fi trebuit să ajute copiii săraci, stau cu lacătul pe uşă de ani de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrele sociale de zi destinate copiilor ce provin din familii devavorizate, construite în urmă cu cinci ani în mai multe sate vasluiene stau cu lacătul pe uşă încă de la inaugurare, pentru că autorităţile locale nu au fondurile necesare pentru cheltuielile de personal.

Centrele de zi, de tip after school, au fost construite pentru a se veni în sprijinul copiilor ce provind din familii nevoiaşe, care nu acasă condiţiile optime pentru învăţare. Proiectul a fost pus în practică, însă obiectivul - ”îmbunatăţirea situaţiei şcolare şi familiale a copiilor cu o situaţie financiară precară a părinţilor” - nu a mai fost atins pentru că centrele au fost inaugurate de autorităţi pentru ca imediat să fie închise, pentru că nu au luat în calcul şi costurile aferente pentru angajarea personalului. 

 Două centre de acest tip, construite cu fonduri europene în comunele Soleşti şi Vutcani, stau nefolosite de ani de zile. Primarii au făcut eforturi şI au obţinut finanţări pentru investiţiile respective. Au ridicat, mobilat şi utilat centrele la standard europene, dar imediat după inaugurarea lor au pus lacătul pe uşă. Şi asta din cauză că primăriile respective nu dispun de resurse financiare pentru a angaja personal şi pentru a asigura plata salariaţilor. 

Cum centrele sociale cu pricina stau închise de aproape cinci ani de zile, investiţiile riscă să se degradeze, cu toate că au costat sute de mii de euro. 

„Un astfel de centru ar fi necesitat un număr de peste 10 angajaţi, iar asigurarea salariilor este un efort financiar prea mare pentru noi, pentru că sunt momente în care abia ne descurcăm cu plata salariilor angajaţilor din primărie”, a declarat primarul comnei Soleşti, Mona Bujor. 

Centru de zi de la Soleşti a fost şi el închis după inaugurare FOTO Simona Voicu

centru de zi serbotesti

Pentru că proiectele finanţate cu bani europeni sunt foarte stricte şi obligă autorităţile locale să păstreze un anumit număr de ani destinaţia centrelor respective, nu s-a putut face nimic pentru ca aceste clădiri să fie folosite în alte scopuri. Conducerea Consiliului Judeţean a propus în urmă cu câţiva ani ca centrele să fie preluate de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, însă acest lucru nu a fost posibil. 

„Am venit încă din anul 2009 cu ideea ca aceste instituţii să treacă în subordinea noastră şi să fie folosite, pentru că este păcat ca nişte clădiri noi, construite după ultimele satndarde, dotate cu toate cele necesare, să stea nefolosite şi să se degradeze, în condiţiile în care ne confuntăm cu atâtea probleme de natură socială, dar guvernul de atunci nu a fost de acord. Pentru că, între timp a trecut termenul în care clădirile trebuiau să-şi păstreze destinaţia iniţială, încercăm să vedem ce se poate face pentru ca centrele să fie preluate şi să fie transformate în azile pentru bătrâni. Totul ar fi doar o formalitate, dar necesită timp”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi. 

Mai puteţi citi:

Patru copii din Huşi, înfometaţi şi neglijaţi, scoşi din familie la solicitarea poliţiştilor

5 copii din Huşi, salvaţi de vecinii care nu au mai suportat să vadă abuzurile. Oamenii au sunat la 112, îngroziţi de ţipetele unui bebeluş muşcat de mamă

Doi soţi din Vaslui acuză autorităţile că le-au luat cu forţa cei nouă copii: „Au venit noaptea, cu jandarmi şi poliţişti“. Motivul: „Minorii erau neglijaţi“

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite