Cele mai populare superstiţii ale românilor. Când poartă noroc frunza de trifoi, potcoava sau lenjeria intimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerate prejudecăţi sau obiceiuri păgâne, superstiţiile, spun specialiştii, sunt convingeri care s-au perpetuat de-a lungul anilor şi care acţionează la nivelul subconştientului uman.

Superstiţiile au devenit autotmatisme, astfel că dacă un anumit obiect, un gest făcut într-un anumit fel a purtat noroc, mulţi dintre oameni sunt convinşi că procedând la fel vor avea la rândul lor noroc.

"Ceea ce numim superstiţii înseamnă de fapt reminiscenţe din vechile credinţe populare, care se înscriau în orizontul magic. Înainte de religie, în momentul în care omul s-a desprins de animalitate a avut un sistem de interpretare a lumii, sistemul magic care presupunea că omul, prin anumite acţiuni, îndeplinind anumite reguli, poate să influenţeze mersul vieţii sale, destinul său propriu zis. Spre deosebire de religie, care îi fixează din alte considerente, comandamente morale, teologice, destinul uman, magia a fost considerată, de fapt, un fel de ştiinţă inversă, mergând de la convingerile umane. Erai convins că, îndeplinind un anumit act, poti prevesti viitorul. Aşa sunt şi superstiţiile, o convigere că îndeplinind anumite reguli poti să-ţi direcţionezi destinul. Unele superstiţii au plecat de la anumite întâmplări, tradiţii sau experienţe care s-au generalizat. Altele provin de la acele convingeri magice, convingeri potrivit cărora dacă faci un lucru într-un anumit fel îţi va merge bine dacă nu, îţi merge rău", a declarat, pentru Adevărul, etnologul vasluian Dan Ravaru.

Zece superstiţii care aduc noroc 

Potcoava

Este considerat un adevărat talisman aducător de noroc. Superstiţioşii susţin că dacă aşezi o potcoavă deasupra uşii de la intrarea în casă vei avea mult noroc. Tradiţia spune că pentru a-ţi intra norocul în casă este obligatoriu să aşezi potcoava cu capete în sus. Altfel, norocul te va ocoli. Şi mai norocos este considerat cel care găseşte o potcoavă, mai ales în zilele noastre. Pentru a atrage efectele benefice, trebuie urmat un anumit ritual atunci când găseşti potcoava: se ia cu mâna dreaptă, se scuipă unul dintre capete şi se pune o dorinţă.  Apoi, se aruncă potcoava peste umărul stâng, fără a mai privi înapoi unde a căzut. 

Trifoiul cu patru foi

Se spune că persoana care găseşte o frunză de trifoi cu patru foi va avea parte numai de noroc tot anul. Fiecare frunză pe care o are trifoiul cu patru foi reprezintă un tip distinct de noroc: faimă, bogăţie, dragoste şi sănătat. Se spune că, dacă ţii trifoiul cu patru foi într-un loc sigur, niciun rău nu te poate atinge.

Moneda (găurită)

Aduce noroc să porţi în portofel o monedă găurită, spun superstiţioşii. Îţi poartă noroc şi atunci când arunci o monedă într-o fântână sau găseşti o moneda în timp ce plouă. O altă superstiţie legată de bani o întâlnim la Anul Nou, când se spune că este bine să te găsească intrarea în noul an cu cu bani în buzunar, pentru a avea noroc la bani tot anul.

Buburuzele

Sunt considerate aducătoare de noroc dacă se aşază în palma ta. Aduce noroc şi atunci când găseşti o buburuză în iarbă.

Hainele îmbrăcate pe dos

Este considerat un semn de noroc sa îţi imbraci, din greşeală, hainele, mai exact lenjeria intimă, pe dos. Nu trebuie să ţi le schimbi la loc, pentru a nu îţi schimba norocul. În tradiţia populară, se spune că hainele îmbrăcate pe dos te feresc şi de deochi.
 
Găleata plină cu apă

O altă superstiţie în care mulţi dintre români cred este atunci când îţi iese cineva în cale care cară o găleată cu apă. O astfel de întâmplare îţi poate aduce momente fericite pe tot parcursul zilei.

Păşeşte cu dreptul!

Gest considerat norocos este şi atunci când ieşi din casă şi păşeşti cu dreptul. Toată ziua îşi va merge bine, spun superstiţioşii, dacă ai păşit cu dreptul. Această superstiţie a devenit un automatism, de unde şi expresia "a păşi cu dreptul la examen".

Haine noi

Pentru a avea noroc tot anul, trebuie să porţi haine noi în ziua de Paşte iar de Anul Nou haine de culoare roşie

Vâscul

Există numeroase superstiţii în jurul acestei plante, cea mai comună fiind aceea potrivit căreia cuplurile care se sărută sub crenga de vâsc  vor avea noroc, fericire şi o căsnicie de lungă durată.

Mângâiatul cheliei

Se spune că vei avea mult  noroc dacă vei reuşi să mângâi chelia unei persoane. Superstiţia a dus şi apariţia unei zicale: "pune mâna pe chelie şi câştigi la loterie". "Este posibil ca norocul de care ai parte dacă mângâi capul fără păr să aibă legătură cu practica de a atince pântecele lui Hotei, zis şi Buddha râzând, care întruchipează generozitatea", menţionează Irene Claver, în Cartea cărţilor de Superstiţii.

Cheia

Găsirea unei chei sau primirea în dar a unei chei- amuletă aduce noroc, deoarece este considerat un obiect care dă putere: capacitatea de a înfrunta şi depăşi situaţii dificile.

Superstiţiile trebuie înţelese

"Aceste convingeri s-au perpetuat şi au intrat într-un fel de automatism şi nu se mai pune problema de ce sau cum se face un anumit gest. Printr-o experienţă umană reală sau imaginară aceste gesturi au dus la rezultate bune sau invers. Şi în cazul superstiţiilor, se aplică legea negării negaţiei: teza, antiteza şi sinteza. Teza este că superstiţia este admisă de cei care au un anumit orizont cultural, cred în ea, fără să se întrebe de ce. Există un al doilea orizont, al cel care resping superstiţia. Există şi un stadiu superior, al sintezei, când încerci să le analizezi. Superstiţile nu trebuie respinse, trebuie înţelese aşa cum sunt", a concluzionat etnologul Dan Ravaru

Vă recomandăm şi:

Superstiţii de Izvorul Tămăduirii, ziua în care munca e interzisă. Cine lucrează în Vinerea Scumpă nu va termina niciodată

Apa vie şi puterile ei tămăduitoare. Cum ne protejează agheasma de duhurile rele şi de boli, spală păcatele şi goneşte gândurile necurate

Tradiţii de Izvorul Tămăduirii, Sărbătoarea închinată Maicii Domnului. De ce se sfinţesc apele în această zi şi se fac legăminte între fraţii de cruce

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite