Cei trei preoţi din Vaslui acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop al Huşilor au fost condamnaţi. „Fac un an de puşcărie, dar tu ai pierdut totul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei preoţi condamnaţi pentru şantaj Foto: arhivă Adevărul
Cei trei preoţi condamnaţi pentru şantaj Foto: arhivă Adevărul

Arhimandritul Sebastian Jitaru a pus la cale şantajarea fostului episcop alături de consilierii lui Cornel Onilă (numele de mirean al fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bîrlădeanul). Arhimandritul a luat în calcul şi varianta că ar putea fi omorât, astfel că a depozitat o filmare compromiţătoare într-o casetă de valori, care ar fi urmat să fie dată publicităţii în cazul în care s-ar fi întâmplat acest lucru.

Cristi Sebastian Jitaru, Gheorghe Damian şi Mihail Răzvan Bumbu, preoţii acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop al Huşilor, Cornel Onilă, au fost condamnaţi astăzi, 10 octombrie, de Tribunalul Vaslui la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Verdictul nu este definitiv.

“Pentru mine, ca avocat al părţii vătămate, episcopul Huşilor, este o soluţie previzibilă, având în vedere probele din dosar. Totodată, s-a dovedit ca cele susţinute de acesta în plângerea formulată au fost reale”, ne-a declarat Liviu Bran, avocatul fostului episcop al Huşilor.

Cei trei preoţi sunt acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop cu materiale compromiţătoare. Potrivit DNA, tăvălugul şantajului ar fi fost declanşat de un apropiat al fostului episcop Corneliu. Este vorba de arhimandritul Sebastian Jitaru care îşi dorea funcţia de episcop vicar al Episcopiei Huşilor.  

La sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie 2017, el a contactat consilierii episcopului Corneliu cărora le-a spus că are o filmare compromiţătoare şi le-a dezvăluit planul său. Pentru a fi convingător le-ar fi arătat secvenţe din înregistare de pe telefonul său mobil.

Jitaru le-a explicat că acele înregistrări erau făcute cu „aparatură acreditată pe care a primit-o de la un general de securitate de la Iaşi”. Tot Jitaru ar fi spus că dacă i se întâmplă ceva „el va publica acel material la presă, dar nu în ţară, ci în străinătate”. Filmul original ar fi fost depozitat într-o casetă de valori, Jitaru ar fi spus că în cazul în care i s-ar întâmpla ceva a delegat o persoană să ridice materialul şi să-l dea publicităţii, cel mai probabil la o televiziune din Republica Moldova.

”Ori să te facă episcop,  ori nimic”

Într-o discuţie cu un consilier din Episcopie, Jitaru explica că pe el îl interesa doar funcţia de episcop vicar.

Consilier: Dar tu altceva nu vrei? Vrei numai asta?
Jitaru: Atât.
Consilier: Ori să te facă episcop, ori nimic.
Jitaru: Nimic.
Consilier: Şi dacă te face episcop, tu eşti mulţumit? Nu mai dai la presă, nu mai faci nimic?
Jitaru: Nu mă mai interesează nimic altceva.

În cazul în care nu ar fi primit funcţia de episcop. Jitaru cerea ca şi Corneliu Bârlădeanu să plece din Biserică. Cristi Jitariu explica acestuia că nu se teme dacă episcopul se duce să-l denunţe pentru şantaj: „Păi, nu am nimic de pierdut. «Fac un an de puşcărie, dar tu ai pierdut totul». Că filmul îi real, părinte. Numai că nu ştiu ce. Deci nu mai umblăm cu trucaj. Trebuie să mergem pe normalitate. Îi real.”. „«Uite, episcopul s***». A, că se face prin spate, vai, că nu apare public…apare! Dar nu în ţară la noi apare. Nu în ţară la noi. Deci să fiţi ferm convinşi. Apare la o televiziune străină, unde ăia ştiu, au interesul. Uite, episcopul, şi uite aşa şi uite aşa. Şi atunci mai opriţi valul!”, explica consecinţele Jitaru. 

Episcopul s-a plans că în acelaşi timp alţi doi preoţi îi cer suma de 50.000 de euro pentru a nu da publicităţii înregistrarea.
 

Corneliu Bârlădeanu: Îi presiunea prea mare părinte cu banii asupra mea.

Jitaru: Prea Sfinţia Voastră, de ce s-a ajuns aicea, Prea Sfinţia Voastră? Prea Sfinţia Voastră, de ce s-a ajuns aici?
Corneliu Bârlădeanu: Păi eu ştiu de ce?
Jitaru: (pe un ton dojenitor-nr) Prea Sfinţia Voastră, de câte ori v-am rugat nişte lucruri, n-am vrut, Prea Sfinţia Voastră, eu nu vreau lucrurile astea, eu nu vreau vreun ban de la Prea Sfinţia Voastră, n-am vrut Prea Sfinţia Voastră, am vrut să ajung şi Patriarhul României. Că nu vroiam lucrurile astea. De cât timp v-am spus Prea Sfinţite şi aţi crezut că eu glumesc. Am venit la Prea Sfinţia Voastră şi v-am spus Prea Sfinţia Voastră … Prea Sfinţia Voastră îmi dau lacrimile, mi-i milă de Prea Sfinţia Voastră, că sunt şi eu pus într-o situaţie urâtă. Mi-e milă. Chiar credeţi că vreau să vă fac lucrurile astea?

Dacă ar fi fost propus episcop, Jitaru nu ar mai fi avut nicio problem cu episcopul. „Prea Sfinţia Voastră, dacă mă ajutaţi … ţineţi minte ce vă spun eu, dar să nu credeţi că glumesc, nu vreau să fiu împotriva Prea Sfinţiei Voastre sub nicio formă…”, spunea acesta.
Corneliu Bârlădeanu: Deci, asta-i dorinţa ta?
Jitaru: Atât. Altceva nimic.
Corneliu Bârlădeanu: Episcop vicar la Huşi?!
Jitaru: Altceva nimic Prea Sfinţia Voatrsă. Nu vreau … şi să dea Dumnezeu să ajungeţi Patriarhul României că nu vă încurc sub nicio formă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite