„Cei şapte nu sunt de vină, pentru că fata le-a făcut avansuri? Nu vă supăraţi, v-a cerut în genunchi să o violaţi?“ - mesajele de susţinere pentru fata violată continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violatorii, pe holul tribunalului FOTO: SIMONA VOICU
Violatorii, pe holul tribunalului FOTO: SIMONA VOICU

Românii scandalizaţi de drama tinerei de 18 ani din Vaslui, victimă a unui viol în grup, continuă să-i trimită adolescentei mesaje de încurajare.

„Adevărul“ vă prezintă alte câteva dintre mesajele pe care oamenii impresionaţi de cazul elevei violate le-au lăsat pe pagina de Facebook a ziarului şi în rubrica Comentarii de pe site-ul adevarul.ro. Începând de luni, 20 iulie, cotidianul ”Adevărul” şi site-ul www.adevarul.ro desfăşoară o campanie amplă în jurul acestui caz, pe care jurnaliştii noştri l-au prezentat în repetate rânduri, din noiembrie anul recut, atunci când s-a petrecut tragedia.

În timp ce eleva de 18 ani din Vaslui continuă să trăiască coşmarul început în noiembrie anul trecut, fiind supusă acum şi unei campanii de denigrare pornite în spaţiul public de cei şapte violatori şi de apropiaţii lor din comuna vasluiană Văleni, violatorii se bucură de libertate.

Vă invităm pe toţi cititorii ”Adevărul” să-i transmiteţi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.

Vă prezentăm mai jos alte câteva mesaje ale cititorilor noştri transmise după publicarea oribilului caz de la Vaslui:

Ciubotaru Madalina: Nimeni nu merita asemenea lucruri. Fata trebuie sa fie puternica, sa se gandeasca la viitorul ei si sa fie sustinuta de o tara intreaga; biata fata trebuie sa lupte contra sapte indivizi si nu numai. Trebuie sa o sustinem si sa o incurajam. Este normal ca acei sapte indivizi sunt sustinuti de un numar foarte mare de persoane din acel sat, pentru ca sunt sapte familii care la randul lor au multi oameni acolo care ii sustin. Este normal sa fie de partea lor. Sangele apa nu se face niciodata. In schimb, fata e singura si de aceea trebuie sustinuta de noi, intreaga tara. Soarta acestei fete sa o aiba ei, trauma acestei familii sa o traiasca ei pe propria piele. Fata trebuie sustinuta si de autoritati pentru a avea curaj toate persoanele care trec sau au trecut prin asa ceva sa denunte criminalii. Femeile trebuiesc ocrotite si in Romania, asa cum se intampla in tarile civilizate. Violatorii trebuiesc sa fie inchisi dupa gratii. In felul cum se comporta autoritatile in acest caz dau impresia ca incurajeaza violatorii si nu victima, asa cum ar trebui. Poate ma insel, dar eu am aceasta impresie.

Corina Babici: Psihologii pot ajuta... dar numai forţa interioara poate vindeca...Cei 7... pot sa facă 1.000 de ani puşcărie... vindecarea fetei poate dura şi mai mult… ii doresc din suflet multă putere.

Ana Anghelus: Sunt alaturi de tine. Esti invingatoare. Ai avut curaj sa denunti. In acest mod ajuti si alte fete sa nu cada in capcana.

Lucia Iacov: Nu se poate uita asa ceva! Doar cind violatorii vor fi dupa gratii vom fi mai siguri ca democratia adevarata incepe sa lucreze si in Romania si poate durerea fizica, psihica si sufleteasca prin care a trecut fata sa se mai amelioreza un pic. Iar atunci vom putea spune ca justitia incepe sa fie mai corecta si sa-si faca treaba. Daca ei vor lasa liberi acei violatori, e semn ca justitia este corupta... nu conteaza ca este un furt, un viol sau mai stiu eu ce. Cine e vinovat sa plateasca. Pana atunci nu putem fi linistiti, urmatoarea victima poate fi oricare dintre noi.

Gaspar Maria Stiti ce este grav in toata povestea asta, dincolo de drama acestei fete? Faptul ca un om de rand nu este aparat atunci cand are probleme. Atitudinea acestor indivizi este des intalnita. Am facut ceva rau? Ei si ce? Am bani, pile si o sa rezolv problema. Asa ceva nu se poate intampla intr-o tara democrata si civilizata.

Cristina Mocanu: Draga mea, nu am puterea sa-mi imaginez prin ce ai trecut. Ce m-a socat din momentul in care toata aceasta drama a devenit publica a fost aroganta acestor bestii, zimbetul cinic pe scarile tribunalului, glumitele care aratau cit de putin constientizau crima pe care au savirsit-o. La polul opus, tu cu mama ta, speriate si cu fetele acoperite, alergind pe scari la plecare.

O imagine halucinanta parca dintr-un film horror, nicidecum in Romania europeana, anul 2015. Intr-o tara unde ar exista o justitie puternica ar fi exact invers: nici o cautiune de milioane de Euro nu-i elibera din arestul preventiv. As putea analiza detaliat, dar nu o voi face, ieri i-am vazut iesind din case, mergind la controlul judiciar… tacuti, zambetul a pierit, sper sa inceapa sa realizeze ca-i asteapta ani grei de puscarie. Tu, fata draga, ridica fruntea, ai obtinut o mica victorie, am convingerea ca vei merge pe strada intr-o buna zi, eliberata de teroare. Nu esti singura victima a unui viol, din pacate nu esti prima si nu vei fi ultima.

Calea spre vindecare este apropierea de alte vicitme ale unui viol, o profesie in acest sens, e cea mai indicata. Va rog sa transmiteti respectul meu parintilor, felicitari pentru atitudine, in special tatalui, arata ca are consideratie pentru femei, greu intr-o lume ramasa in secolul II inaintea lui Hristos. Pentru tine o mare imbratisare, multa dragoste si compasiune, nu asculta la cei care afirma ca „ai cautat-o“, puteai avea ralatii intime cu 1000 de barbati, nu exista justificare pentru un viol.

Orice om pe aceasta planeta are dreptul sa spuna NU si trebuie respectata decizia.  Legea trebuie respectata, #violulecrima! As vrea sa fac o completare si aici vorbesc din experienta. Raul exista langa noi, printre noi. Culmea, cel mai grav suntem raniti de persoane care le cunoastem, mai mult sau mai putin sau cel putin asa credem. Scutul de aparare este coborit, sistemul prin care te protejezi - putin deschis si este firesc sa acorzi incredere cuiva De cele mai multe ori isi mascheaza intentiile rele foarte bine, in alte situatii suntem noi prea ocupati cu viata, munca, familie sau scoala sa le anticipam intentiile rele sau bestialitatea. Sunt convinsa ca, daca nu-l cunosteai pe cel care era cu masina, nu te urcai, nicio minte, oricit de creativa, nu si-ar fi putut imagina ce a urmat. Nu te invinovati, raul exista. Important e cit de repede ne ridicam, pentru ca trebuie sa ne ridicam, nu-i putem lasa sa invinga.

Daniela Martuneac Iti multumesc fetita draga pentru curajul de care dai dovada. Lupta si nu renunta, fiindca acum este in joc si viitorul fetitei mele. Ridica-te de la pamant, scutura-te de praf si mergi cu capul sus. Va rog, cei din strainatate care aveti posibilitatea sa-i gasiti un loc de munca, sa o ajutati asa cum ea ne ajuta pe noi. Sunt multi romani care detin functii de conducere in diferite sectoare, de aceea va rog din suflet sa o ajutati, fiindca in satul ala nu are nici un viitor.

Mioara Stanila: Putere, curaj, aplică respectul de sine şi luptă în continuare, suntem cu toată fiinta alături de tine.

Primavara Carmen Tanase: Fii puternica, incurajeaza-te singura si gandeste-te la clipa cand vor intra la puscarie, asta trebuie sa te tina tare si plina de speranta! Eu sunt alaturi de tine !

Eugenia Frunza: Sustin pe Raluca. Condamn pe cei 7 violatori , condamn familiile lor si denaturatii din acel sat. Sper ca magistratii vor da pedepsele maxime, cu inchisoare .

Felicia Dumitru: Fata sa fie puternica, pentru ca intr-o zi o sa mearga violatorii la puscarie.

Giurca Aurelia: Capu sus, Raluca, şi nu te lăsa, arată ca eşti mai puternică decât ei şapte la un loc. Dacă justiţia română nu îşi face treaba, precis justiţia divină şi-o va face. Roaga-te la Dumnezeu să îţi dea putere şi ai încrede ca Dumnezeu va face dreptate pentru tine într-o zi. Fiecare va plăti pe rând pentru ce ţi-a făcut, mai devreme sau mai tîrziu.

Gab Gab: Raluca, ţie şi familiei tale curaj şi capul sus, suntem alături de tine o ţară întreagă şi din afara ţării.

Neagu Elena: Esti un copil minunat, în primul rând pentru curajul tău de a spune lumii durerea ta. Nu ai de ce să îţi fie ruşine, vor plăti şi, sincer îţi spun, vor plăti rău de tot. Din tot ce am vizionat până in momentul de fata, mi-am dat seama ce se intampla in acea localitate. Oamenii de buna credinta spun adevarul, acei tineri cred ca daca ii iei la bani marunti sunt manjiti rău de tot, poate părinţii lor stiu. Unii sateni ii incurajeaza, poate ca sunt platiti, poate ca vor sa fie platiti. Cum poate da raspuns orice om din aceasta lume că cei şapte nu sunt de vină, deoarece fata le-a făcut avansuri. Nu vă supăraţi, v-a cerut în genunchi să o violaţi? Despre ce avansuri vorbim? Dumnezeu a lăsat-o frumoasă. Suntem o ţară civilizată, ce legi se pun în aplicare?

Mitrache Cristina-Elen: Si eu sunt alaturi de tine cu sufletul, draga mea. Tu, draga mea, trebuie, in primul rand, sa ai credinta in Dumnezeu si sa te rogi Lui cat de mult poti tu sa te ajute sa depasesti acest moment atat de dureros pentru tine, si sa te gandesti ca nu are de ce sa-ti fie rusine, caci nu este vina ta si nu trebuie sa-i lasi sa-ti distruga increderea in tine si demnitatea. Si stai linistita, caci vor plati cu varf si indesat pentru ceea ce ti-au facut. Stii tu vorba aceea: Dumnezeu nu bate cu parul, numai cu ce trebuie. Te pup si ai grija de tine!

Aurora Mittler Raluca: Sunt alături de tine toţi romanii cinstiţi din ţară şi străinătate. Dacă autorităţile române nu sunt capabile sa facă dreptate atunci ar trebui să intervina Uniunea Europeana. Oameni buni, aşa ceva nu se poate accepta. Si daca te gândeşti ca sunt o gramada de femei în aceasta situaţie şi nimeni nu face nimic. Ruşine autorităţilor.

Ade Ade: Draga noastra, ne bucuram ca, prin intermediul ziarului Adevarul, avem posibilitatea sa ajungem la tine macar cu o vorba buna. Stim ca nimeni si nimic nu-ti poate sterge trauma, nimeni nu poate da timpul inapoi. Cuvintele sunt poate de prisos pentru tine, dar noi, oamenii normali ai acestei tari, noi, cei pe care ceea ce ti s-a intamplat tie ne-a scandalizat pana in strafundul sufletului, noi, sutele de mii de romani, iti suntem alaturi. Iti multumim, draga noastra, pentru curajul de a te opune, pentru ca acest curaj al tau poate a salvat alte fete ce puteau ajunge in aceeasi situatie. Si, nu in ultimul rand, curajul tau a mobilizat o tara!

Nu am sa-ti dau sfaturi - le las in seama apropiatilor tai. Doar atat iti spun: niciodata sa nu te indoiesti de tine. Sa nu-ti cauti vina, pentru ca nu exista. Sa te gandesti mereu ca ceea ce ti s-a intamplat nu este normal si tu nu porti absolut nici o raspundere pentru asta. Cand, cu toata greutatea, te vei privi in oglinda si te vor incerca sentimente negative, uita-te in spatele tau - noi vom fi acolo, cu mana pe umarul tau! Capul sus! Trecutul e in urma, dar viitorul este inainte si te asteapta! Curaj, frumoaso, nu esti singura! Te imbratisam din Ardeal.

Marina Carpone: Sa fii puternica, nu ceda psihic, chiar dacă vor mai fi persoane care te vor denigra păstrează energia pentru a face dreptate. Dumnezeu a vrut sa rezişti sa te bucuri de viaţa. Priveşte în jurul tău si observă ca suntem mulţi care te sprijinim sa-ţi faci dreptate. Nu uita: Dumnezeu e cu tine fată nevinovată !

Paula Tofan: Viata merge inainte, ai incredere in tine si in Dumnezeu, demonstreaza-ti ca esti puternica si ca poti trece peste toate cu multa ambitie si vointa. Incearca sa gandesti ca azi esti alta persoana, ca pe cea de ieri n-o mai cunosti! Curaj, soarele rasare pentru toata lumea, indiferent cum suntem!

Transmiteţi-i şi voi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte.

Citiţi şi:

 Eleva violată de şapte bestii din Vaslui a mobilizat mii de oameni în jurul ei: „Fata aceasta e a noastră, a tuturor românilor”, „Să mergem la ea acasă, să o îmbrăţişăm“

Petiţie pentru arestarea bestiilor care au violat eleva din Vaslui. 28.000 de români au semnat petiţia: „Comportamentul animalic trebuie pedepsit“

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Sentinţă-şoc la Vaslui. Judecătorii au decis eliberarea din arest a trei dintre cei şapte indivizi care au violat ore în şir o elevă, până la leşin

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite