Ce s-a ascuns în mintea celor trei tineri din Negreşti care au ucis soţia unui medic, iar apoi au stropit-o cu vodcă şi i-au dat foc. Explicaţiile experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul minorilor care ajung să comită infracţiuni de la vârste mici creşte înspăimântător, spun specialiştii în psihologie judiciară. Dacă în trecut minorii erau implicaţi, în general, în infracţiuni ”mărunte, predominând furturile, în zilele noastre copiii ajung să comită crime, tâlhării sau violuri.

Ultimul caz deosebit de grav în care au fost implicaţi minori este crima petrecută săptămâna trecută în oraşul vasluian Negreşti, unde trei adolescenţi au ucis o bătrână de 93 de ani, soţia unui fost medic din oraş, iar după comiterea faptei au stropit victima cu vodcă şi i-au dat foc. Dincolo din cruzimea de care au dat dovadă, cei trei adolescenţi, unul dintre ei elev de clasa a VII-a, nu au schiţat nicio umbră de regret în faţa anchetatorilor.

Au descris în detaliu modul în care au acţionat, ca şi cum nu ei ar fi fost eroii filmului de groază.

„La fel ca şi in cazul adultilor, unii adolescenţi ucid deoarece suferă de  agresivitate cronică şi nu îşi pot controla impulsivitatea în anumite momente. Alţii ucid ca răspuns la un istoric de ostilitate supracontrolată.  Altii comit acest gest de infracţiune după perioadă în care sunt  abandonati de părinti plecaţi in străintate.  Pentru alţii, crima este un răspuns la un factor traumatizant pe care nu îl mai pot tolera, nu suportă absenţa figuri parentale.”, a declarat pentru ”Adevărul”, expertul în psihologie judiciară, Ionel Brătianu.

În cazul celor trei tineri de la Negreşti, expertul Ionel Brătianu consideră că avem de a face cu adolescenţi  imaturi şi narcisisti, care, deprivaţi de dragoste sau recunostinţă, s-au simtit  justificati sa folosească violenta.

Foto: Adolescentul care a incendiat victima

image

”În acest caz, crima a fost comisă de  adolescenti cu tulburari psihotice, adica de adolescenţi cărora le-au fost paralizate emoţiile, afectul,  dragostea.  Poţi să rupi emoţiile unui copil atunci cand nu are parte de dragoste, de afecţiune, încurajare, prezenţa unor părinti conştienţi de rolul lor in viaţa copiilor. Este cunoscut faptul ca, adolescenţii au tendinţa de a adopta comportamente riscante.”, a subliniat expertul în psihologie judiciară.

Valorile, atitudinile şi educaţia, contribuie deasemenea în formarea unui caracter violent, spun specialiştii.

”Acesti copii  au învăţat sau au ajuns să considere că violenţa este o metodă legitimă de a rezolva probleme personale şi conflicte întalnite în viaţa de zi cu zi. Îţi poţi da seama când au  impresia că sunt provocati, au tendinţa de a întoarce atacul, fără a încerca să găsească şi alte metode de rezolvare pe cale paşnică a situaţiei, şi, mai ales, fără a se gândi că acţiunile lor pot avea consecinţe grave sau, chiar fatale. Astăzi, suntem neputinciosi la ceea ce se vede, adică ce nu rezolvă familia, gradiniţa  şi scoala este chemată să le rezolve puşcăria prin formele lor de corecţie, din păcate.”, a conchis Brătianu.

Toţi cei trei adolescenţi din Negreşti, arestaţi preventiv pentru omor calificat, distrugere şi violare de domiciliu locuiau singuri sau se aflau în grija unor rude, mamele fiind plecate la muncă în străinătate.

Mai puteţi citi:

Soţia unui fost medic ginecolog din Negreşti, ucisă în propria locuinţă. Criminalul a dat foc apartamentului şi a smuls camera video din apropiere

Soţia fostului ginecolog din Negreşti ucisă în chinuri groaznice de trei adolescenţi, pentru bani de distracţie. Au stropit victima cu vodcă şi i-au dat foc

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite