Ce s-a ales de operaţiunea „Curăţenia în vămi“ din 2011. Vameşii de la Albiţa, singurii care nu au fost condamnaţi şi au scăpat de orice restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 300 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost ridicaţi de DNA în 2011, când, rând pe rând, marile puncte de frontieră ale României au fost ţinta descinderilor procurorilor anticorupţie. Dintre toţi, vameşii şi poliţiştii de frontieră inculpaţi din Vama Albiţa sunt singurii care nu au primit încă sentinţa nici măcar la instanţa de fond.

Operaţiunea ”Curăţenia în vămi” a demarat la începutul lunii februarie 2011, cu descinderile la Vama Siret şi apoi la vămile Năidaş şi Stamora Moraviţa. La sfârşitul aceleeaşi luni, tăvălugul DNA a ajuns în Vama Albiţa de unde 40 de poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de anchetatori şi duşi la audieri la Bucureşti. 

Spre deosebire de celelalte vămi, la Albiţa s-a înregistrat o premieră, fiind ridicaţi exclusiv poliţişti de frontieră, niciun vameş nefiind vizat. 32 dintre poliţiştii audiaţi au primit mandate de arestare preventivă, însă ulterior, rând pe rând, toţi au fost puşi în libertate. 

La finalul anchetei, DNA a dispus trimiterea în judecată a 47 de poliţişti de frontieră, printre aceştia, afându-se şi Daniel Corban, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa. 

Judecaţi sub control judiciar, poliţiştii de frontieră au scăpat şi de măsurile de supraveghere. La cinci ani de la anchetei DNA, ultimii zece poliţişti de frontieră din lotul Albiţa I au scăpat de măsura controlului judiciar, care a fost revocată pe 14 februarie, anul curent, de magistraţii Curţii de Apel Iaşi, unde se judecă dosarul şi la această dată aflându-se la stadiul de fond. 

Poliţiştii de frontieră de la Albiţa sunt singurii vizaţi de descinderile din 2011 care nu au primit nici măcar sentinţa de la instanţa de fond. Dosarul a fost pasat mai bine de un an, între instanţe, judecătorii din Iaşi şi Vaslui declinându-şi reciproc competenţele, până când Instanţa Supremă a decis ca magistraţii Curţii de Apel Iaşi să soluţioneze dosarul. 

Din cei 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa acuzaţi de luare de luare de mită şi aderare la un grup infracţional organizat, 37 s-au întors la serviciu, unul a decedat, restul nouă părăsind sistemul. 

Albiţa II, lotul vameşilor

La doi ani de la primele descinderi în vămi, în octombrie 2013, DNA a descins din nou la Albiţa, de această dată zeci de vameşi fiind ridicaţi de mascaţi şi duşi la audieri, în urma cărora 18 vameşi au fost arestaţi preventiv. Ulterior, la începutul anului 2014, toţi vameşii au fost puşi, rând pe rând în libertate, fiind judecaţi sub control judiciar.

În urma descinderilor din 2013, procurorii DNA au ridicat saci cu bani de la locuinţele vameşilor vizaţi, sume pe care aceştia nu au putut să le justifice. Cea mai mare suma confiscată a fost de 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline, bani ridicaţi de ofiţerii anticorupţie de la locuinţa fostului adjunct al Vămii Albiţa,

Din lotul de 22, un singur vameş, unul singur a recunoscut acuzaţiile, solicitând să fie judecat în baza acordului de recunoaştere. Ceilalţi sunt judecaţi în prezent, la instanţa de fond, Tribunalul Vaslui.

Lotul Siret, 48 de vameşi şi poliţişti condamnaţi definitiv cu executare

Toate celelalte procese în care au fost inculpaţi vameşi s-au poliţişti de frontieră, procesele s-au finalizat deja, fiind date şi sentinţele defintive. În martie 2015 Curtea Supremă a pronunţat sentinţa defintivă în dosarul vameşilor de la Siret. Din cei 66 de vameşi şi poliţişti de frontieră inculpaţi, 48 au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare, restul primind pedepse cu suspendare. 

Judecătorii au confiscat de la vameşi de la Siret suma de 378.413 lei şi au pus sechestru pe 347.650 de lei, 107.807 euro, 6.805 dolari, 335 de lire sterline, 270 de zloţi polonezi (bani ridicaţi în urma percheziţiilor de la casele vameşilor) pe 31 de autoturisme, pe şase case, două garaje, şase apartamente şi 24.616 metri pătraţi de teren. Cei 66 de inculpaţi mai trebuie să achite şi suma de 758.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Lotul Moraviţa II, 5 condamnări cu executare

În iunie 2015, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa definitivă într-unul din cele mai mari dosare de corupţie de la vămile din Vestul ţării. Din cei 69 de inculpaţi doar 5 au primit pedepse cuprinse între 3 ani şi jumătate şi 4 ani, cu executare, doi au fost achitaţi, iar restul au primit pedepse cu suspendare. 

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.

Vameşii şi poliţiştii de la Moraviţa au fost acuzaţi că au primit 82.200 euro cu titlu de mită pentru a înlesni, la trecerea frontierei de stat a României, traficul ilegal cu ţigări provenite din Serbia, în valoare de 3,3 milioane de euro.

Lotul Moraviţa II, sentinţa definitivă

În martie 2016, Curtea Supremă a dat sentinţa pentru poliţişti de frontieră şi vameşi trimişi în judecată, în urmă cu cinci ani, de DNA pentru fapte de corupţie, în dosarul cunoscut Lotul Moraviţa II. Din cei 23 de inculpaţi, 12 au fost condamnaţi la pedepse cu executare, cuprinse între 3 ani şi 4 ani şi jumătate, 10 au primit pedepse cu suspendare, iar primarul din Foeni, Miomir Cismas, a fost achitat.

Lotul Naidăş, sentinţa definitivă, nicio condamnare cu executare

În februarie 2015, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul Lotul Naidăş, în care 55 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost judecaţi pentru fapte de corupţie. Iniţial, instanţa de fond, Curtea de Apel Timişoara a dispus condamnarea a patru dintre inculpaţi la patru ani închisoare cu executare, restul primind pedepse cu suspendare. În calea de atac, Instanţa Supremă a decis ca şi în cazul celor patru poliţişti de frontieră condamnaţi cu executare pedepsele să fie cu suspendare, sub supraveghere. 

Pe aceeaşi temă:

Podul de şpăgi de peste Prut. Reţeta frăţească de împărţire a mitei între vameşii români şi cei basarabeni

Procesul şpăgilor de la vama Moraviţa începe după mai bine de un an de la descinderile cu elicoptere

UPDATE Şeful Vămii Călăraşi, scos din casă de mascaţi. Ion Voicu, dus la birou pentru percheziţii

Motivare şoc în dosarul poliţiştilor „şpăgari”de la Albiţa. Citeşte cum judecătorul dinamitează dosarul

Contrabanda cu ţigări le dă bătăi de cap poliţiştilor din Caraş-Severin

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite