Cazul poliţistului obligat să achite daune morale hoţului. Cum îşi motivează instanţa decizia: ”A acţionat mai mult din mândrie profesională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Malancuş
Alexandru Malancuş

Judecătorii Tribunalului Vaslui au obligat un poliţist să achite daune morale hoţului prins în flagrant invocând că agentul a acţionat cu prea multă mândrie profesională şi a încălcat dreptul la imagine al suspectului prins după ce a furat un cartuş de ţigări.

În motivarea hotărârii prin care poliţistul Alexandru Mălăncuş din Vaslui a fost obligat să achite 1.000 de lei suspectului de furt, judecătorii explică de ce acesta din urmă trebuie să primească daune morale şi unde a greşit agentul de poliţie.

Alexandru Mălăncuş, agent în cadrul Poliţiei Rutiere Vaslui, a fost dat în judecată de tânărul prins după comiterea furtului şi i s-au solicitat daune morale de 100.000 de euro. Pe 17 aprilie 2018, poliţistul se deplasa pe jos, spre domiciliu. Ajungând în zona restaurantului Nobili din Vaslui, agentul a auzit strigătele unei femei „Ajutor! Hoţii! Poliţia!”, în faţa unui magazin din care ieşiseră în fugă două persoane. Poliţistul a pornit în urmărirea uneia dintre acestea. Alergând aproximativ 350 de metri, a reuşit să-l prindă şi să-l mobilizeze pe unul dintre suspecţi, prinzându-i mâinile la spate cu cureaua de la pantalonii uniformei.

Hoţul a reclamat că a fost supus unor tratamente degradante

Avocatul suspectului a susţinut în faţa judecătorilor că poliţistul nu a folosit mijloacele specifice de imobilizare, ci l-a legat de gât cu o curea, conducându-l, în acest fel, prin oraş, la sediul Poliţiei.

”Înainte de a-l preda colegilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, pârâtul Mălăncuş Alenxadru l-a obligat să stea pe pardoseală, cu aceeaşi curea legată de gât, deşi era imobilizat cu cătuşe, având mâinile la spate şi neprezentând niciun pericol pentru viaţa sau integritatea fizică a sau a colegilor săi. Mai mult decât atât, deşi în calitatea sa de lucrător de poliţie avea obligaţia de a respecta prezumţia de nevinovăţie a oricărei persoane suspectate de săvârşirea unei infracţiuni, numitul Mălăncuş s-a fotografiat în sediul poliţiei, având un aer de superioritate, folosindu-se de acesta ca de obţinerea unui „trofeu”, a invocat avocatul hoţului în acţiunea deschisă în instanţă împotriva poliţistului.

În opinia acestuia, prin atitudinea sa, poliţistul a cauzat suspectului de furt ”suferinţe fizice şi psihice”, i-a aplicat ”tratamente degradante şi umilitoare” şi nu i-a oferit un scaun pe care să se aşeze după ce a fost adus la sediul Poliţiei.

malancus alexandru

În aceeaşi zi, în presa locală au apărut câteva fotografii care îl surprindeau pe suspectul furtului în diverse ipostaze, într-una dintre ele fiind pe pardoseală, cu mâinile încătuşate, iar într-o alta apărea alături de poliţistul Mălăncuş.

Poliţistul spune că l-a fotografiat ca să se apere în cazul unei reclamaţii de purtare abuzivă

Poliţistul a recunoscut că una dintre fotografii a fost făcută de el, însă a invocat că nu el a fost cel care a furnizat ziarelor pozele, ci că a postat respectivele fotografii într-un grup privat de watsapp destinat poliţiştilor.

În privinţa imobilizării, agentul a precizat că a folosit singurul mijloc ce îi era la îndemână, respectiv cureaua pe care i-a înfăşurat-o în jurul mâinilor şi întrucât reclamantul a manifestat o atitudine violenta la adresa sa, a încercat să îl lovească de mai multe ori, se zbătea încercând să scape a fost nevoit să treacă cureaua peste umărul său.

”Sub nicio formă acea curea nu era în jurul gatului, aspect care rezultă şi din setul de fotografii depus. Modalitatea sa de imobilizare nu a presupus vreo acţiune degradantă şi cu atât mai puţin de tortură. Reclamantul se afla jos la un moment dat astfel cum era imobilizat deoarece în momentul în care au ajuns în holul IPJ Vaslui acesta a spus că este obosit de la alergat şi că se aşează aspect care va fi confirmat de către ofiţerul de serviciu, acea poziţie a sa nu este una impusă de către el şi nici nu poate fi interpretată ca fiind una degradantă pentru persoana sa”, a declarat poliţistul Mălăncuş judecătorilor. 

Până unde a acţionat corect poliţistul, în opinia instanţei

Analizând probele administrate în acest caz: audieri de martori, înregistrări video din sediul Poliţiei, fotografii, judecătorii au apeciat că în cazul de faţă ”trebuie făcută o delimitare clară între acţiunea de prindere a reclamantului şi conducerea acestuia la sediul poliţiei şi fapta de a fotografia reclamantul şi expunerea publică a imaginilor”.
În privinţa imobilizării, instanţa a apreciat că poliţistul a acţionat în mod corect, întrucât suspectul avea un comportament agitat.

Contrar afirmaţiilor acestuia, instanţa a constatat că imobilizarea cu cureaua s-a realizat de aşa manieră încât nu i-a fost pusă în pericol viaţa sau sănătatea. Reclamantul nu a necesitat nici o zi de îngrijire medicală şi  nu  a prezentat  semne de violenţă la nivelul gâtului.

hoţ

”Reclamantul a fost imobilizat cu cureaua având un capăt dat peste umăr, pe lângă gât, fără ca această modalitate de imobilizare să-i provoace reclamantului o strânsoare a gâtului, de natură a-l strangula, a-i pune în pericol funcţia respiratorie sau de a-i îngreuna respiraţia normală. Această modalitate de imobilizare a încetat imediat ce a sosit patrula de poliţie care l-a încătuşat. Potrivit înregistrării video, reclamantul a stat în sediul IPJ Vaslui timp de 5 minute imobilizat, având mâinile prinse cu cureaua, în poziţia şezut, direct pe pardoseală. În acest timp, se poate observa că se manifesta agitat, încercând, de câteva ori să îşi elibereze mâinile”, au arătat judecătorii în motivarea sentinţei.

Poliţistul Alexandru Mălăncuş a declarat judecătorilor că a decis să îl fotografieze pe suspectul furtului pentru a se proteja, în eventualitatea în care acesta l-ar fi reclamat pentru purtare abuzivă.

În ceea ce priveşte împrejurarea că nu i s-a oferit un scaun şi a fost aşezat pe podea, instanţa a arătat că la intrarea în sediul IPJ Vaslui, nu exista un scaun sau o bancă disponibilă, în afara scaunului ofiţerului de serviciu. Oferirea unui scaun ar fi fost doar un gest de curtoazie, şi nu o obligaţie a poliţistului.

Concluzia instanţei: poliţistul a acţionat mai mult din mândrie profesională

În opinia judecătorilor, poliţistul a greşit în momentul în care a decis să îl fotografieze pe suspectului furtului şi apoi să distribuie fotografia pe un grup de watsapp, asupra căruia nu avea niciun control.

Instanţa arată că trebuie făcută o distincţie clară între fapta poliţistului de a-l prinde pe reclamant, suspectat de săvârşirea unei infracţiuni flagrante şi fapta de a-l fotografia şi ulterior, de a distribui fotografia, fără acordul său. ”Dacă pentru prima acţiune poliţistul nu poate fi tras la răspundere, putând fi chiar recompensat ori apreciat pentru profesionalismul cu care a acţionat, cea de-a doua acţiune intră în sfera ilicitului, întrucât nu are o bază legală”, au invocat judecătorii. 

În privinţa poliţistului, ”Tribunalul apreciază că acesta a acţionat mai mult din mândrie profesională”.

”Instanţa admite că circumstanţele în care s-au produs faptele ( prinderea şi conducerea la sediul poliţiei a unei persoane suspectate de săvârşirea unei fapte penale) sunt onorabile pentru poliţistul pârât, acesta având motive pentru a se simţi mândru de realizarea sa profesională ( aspect care se observă şi din modul în care a pozat colegului său, la sediul Poliţiei Municipiului Vaslui). Totuşi, pârâtul a acţionat cu imprudenţă atunci când a postat fotografia pe un grup WhatsApp larg asupra căruia nu avea controlul distribuirii informaţiilor  şi atunci când a acceptat să pozeze alături de reclamantul încătuşat şi acesta pentru că  obligaţia organelor de poliţie de a acţiona şi în timpul liber nu legitimează încălcarea normelor care garantează dreptul la imagine al oricărei persoane”, au conchis judecătorii Tribunalului Vaslui.

Sentinţa prin care poliţistul Alexandru Mălăncuş şi IPJ Vaslui au fost obligaţi să achite suspectului furtului 1.000 de lei nu este definitivă.

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite