Cauzele unui deces subit, în plină stradă. Ce au descoperit medicii legişti şi ce nu au putut să prevină medicii curanţi

Cauzele unui deces subit, în plină stradă. Ce au descoperit medicii legişti şi ce nu au putut să prevină medicii curanţi

Culiţă Cavalic, fiul bătrânului mort în stradă, în aşteptarea certificatului medico-legal FOTO Sabina Ghiorghe

Medicii legişti au tras o primă concluzie în urma necripsiei efectuate asupra bătrânului care a decedat în stradă după ce a ieşit pe uşa Spitalului Municipal Bârlad: analizele bune, pacientul mort

Ştiri pe aceeaşi temă

Rezultatele preliminare din certificatul medico-legal al bătrânului mort în stradă la puţin timp după ce a ieşit pe uşa spitalului bârlădean (judeţul Vaslui) duc spre ideea că acesta a murit din cauza unei "cardiomiopatii ischemice cronice decompensate". În urma investigaţiilor macroscopice, medicii legişti au constat că Gheorghe Covalic (84 ani) suferea de o pneumopatie (infecţie la plămâni) care nu putea să-i pună viaţa în pericol. Decompensarea cardiacă e posibil să fi survenit subit, după ieşirea din spital.

“Concluziile provizorii în urma efectuării necropsiei au arătat că moartea bătrânului a fost patologică şi au avut drept cauză o insuficienţă cardio-respiratorie acută. Eventualele erori de diagnostic şi de conduită terapeutică se vor face după finalizarea analizelor histopatologice”, a precizat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

Anchetele demarate de conducerea Spitalului Municipal Bârlad şi a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui bat pasul pe loc. “Echipa de control din cadrul DSP continuă ancheta. Concluziile comisiei de anchetă vor fi comunicate după informarea în prealabil a Ministerului Sănătăţii”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, printr-un comunicat.

“Încercăm să lămurim dacă i s-a spus să plece acasă sau bătrânul a plecat de capul lui. Nu a fost pus să semneze că refuză internarea. Nu am reuşit să discutăm cu tot personalul care era de tură la acel moment”, a spus, doctorul Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

A plecat pe picioarele lui

Gheorghe Covalic a fost adus cu ambulanţa la spitalul bârlădean pe  9 martie, fiind preluat chiar din cabinetul medicului de familie din comuna vasluiană Bogdăneşti, unde domiciliază. În intervalul orara 12.00-15-00, cât a fost în grija medicilor bârlădeni, a fost suspus unui text de analize de sânge, i s-a făcut o radiografie pulmonară şi un EKG. A fost consultat şi de un pneumolog care a pus diafgnostocul “pneumonie acută interstiţiară”. Recomandarea a fost de a face tratament la domiciliu. Bătrânul a plecat din spital şi s-a îndreptat către o clinică de dializă din oraş, unde ştia că fiul său este adus în acea zi pentru epurarea rinichilor. A murit în stradă, la aproximativ 3 km de spital.

Pe aceeaşi temă:

Efectul restricţionării internărilor: pacient mort în stradă la trei sferturi de oră după ce a ieşit pe uşa spitalului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: