Cât de gravă a fost intoxicaţia suferită de tinerii din Colectiv. Otrava inhalată a fost folosită de nazişti pentru ucidere în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acidul cianhidric este una dintre otrăvurile conţinute în doze infime şi de fumul de ţigară. Substanţa toxică se eliberează însă în cantităţi uriaşe, sub forma vaporilor de cianură, în incendiile în spaţii închise unde ard materiale din poliuretan, poliacrilonitril, poliamidă sau mealamină.

Potrivit medicilor specialişti în medicina de urgenţă, expunerea la vaporii de cianură are efecte grave, aproape instantanee, asupra organismului uman: creşterea frecvenţei respiratorii în primele 15 secunde, apariţia convulsiilor după 30 de secunde, stop respirator în 2-4 minute de la inhalare şi stop cardiac la 4-8 minute de la inhalare.

„Acidul cianhidric, sub numele Zyklon B, a fost utilizat ca agent de ucidere în masă de nazişti. Sunt unele dintre cele mai periculoase toxice, doza letală fiind extrem de mică. Toxicitatea este dependentă de doză şi calea administrată. Marea toxicititate a cianurilor impune un diagnostic rapid şi administrarea imediată de antidot. Doza letală de cianură este 1,1 mg/kg la administrarea intravenoasă şi 100 mg/kg la expunerea cutanată“, afirmă Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.

În cazul incendiului atipic de la clubul Colectiv, din investigaţiile preliminare a rezultat că au ars obiecte din plastic, poliuretan, adică tipul de materiale care, alături de alţi compuşi sintetici pot produce concentraţii letale de cianură când ard la o anumită concentraţie a oxigenului şi la o anumită temperatură.

„Simpomele diferă de la pacient la pacient: simptome neurologice care reflectă hipoxia progresivă: cefalee, ameţeală, vertij, confuzie, convulsii generalizate, comă, gastrointestinale: dureri abdominale, greaţă, vărsături, cardiorespiratorii: dispnee, dureri retrosternale, apnee. În forma supraacută, moartea se produce în câteva minute. În forma acută apare senzaţia de constricţie toracică, laringospasm, anxietate, cefalee, vertij, greţuri, vărsături, respiraţie amplă şi frecventă, urmată de perioade de apnee, convulsii, trismus, opistotonus, colaps cardio-vascular ireversibil, midriază, bradicardie, iar cea subacută respiraţie superficială, vertij, cefalee, anxietate, slabiciune musculară, uneori pierderea cunoştinţei şi convulsii, fără perioade de apnee“, explică medicul Ciuhodaru.

Acesta adaugă că, în cazul în care bolnavul supravieţuieşte va rămâne cu sechele, iar oboseala fizică şi intelectuală vor persista câteva luni după vindecare.

Ciuhodaru explică, în plus, că atunci când există indicii temeinice cu privire la intoxicaţie nu trebuie pierdut timpul cu examene de laborator, fiecare minut fiind preţios pentru viaţa bolnavului.

Potrivit acestuia, semnele clare ale intoxicaţiei cu cianură sunt: „Brutalitatea simptomelor, mai ales respiratorii si convulsiile, mirosul de migdale amare (halena, vărsăturile), coloraţia roz a tegumentelor, în pofida dispneei concomitente, sunt argumente suficiente pentru stabilirea diagnosticului“.

Primul ajutor în cazul intoxicaţiei cu cianuri constă în:
1. Scoaterea din mediul toxic şi decontaminarea. Se face prin înlăturarea hainelor şi spălarea tegumentelor, eventual administrarea de cărbune activat 1g/kg, care trebuie dat în caz de ingestie orală de compuşi cianogeni. Medicul şi persoanele care ajută la managementul pacientului ar trebui să poarte echipament de protecţie pentru a nu se contamina;

2. Administrarea de oxigen 100% poate fi eficientă. Cu toate că teoretic administrarea de oxigen este inutilă deoarece respiraţia celulară este blocată, este foarte eficientă la pacienţii care au suferit o cointoxicaţie cu monoxid de carbon ca urmare a unui incendiu;

3. Suport volemic şi vasopresoare pentru combaterea hipotensiunii şi corectarea acidozei;

4. Antidotismul se face în cazurile în care se suspectează, în urma semnelor şi simptomelor şi a anamnezei, o intoxicaţie aproape certă cu cianură, fără să se mai aştepte confirmarea laboratorului care poate dura ceva timp.
 
„Se administrează hidroxicobalamină sau kitul antidot pentru intoxicaţia cu cianură care include perle de nitrit de amil inhalator (1 fiolă la fiecare 5 minute); nitrit de sodium 3%: se administrează 10 ml intravenos şi tiosulfat de sodium 25% intravenos, în ritm de 3 - 5 ml/ min până la doza totală de 50 ml. Kelocyanor (edetat dicobaltic) este un antidot foarte bun; formează compuşi netoxici cu grupul CN, eliminaţi prin urină. Se administrează intravenos, două fiole a 20 ml, urmate imediat de soluţie glucozată hipertonică. Dacă starea intoxicatului nu se ameliorează suficient, dupa 5 minute se administrează o nouă fiolă, urmată de glucoză hipertonă. Criteriul de urmărire a eficienţei antidotului este tensiunea arterială coborată, care trebuie să urce către valori normale“, detaliază medicul Ciuhodaru.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite