„Cârtiţa“ regelui asfaltului. Acuzaţii: şeful Serviciului Secret din Poliţie şi-ar fi turnat propriile anchete de dragul unui multimilionar în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceristul Emil Savin este un apropiat al liderilor PSD Vaslui, ginerele său fiind numit recent prefect al judeţului
Afaceristul Emil Savin este un apropiat al liderilor PSD Vaslui, ginerele său fiind numit recent prefect al judeţului

O anchetă a procurorilor  DIICOT Vaslui arată că fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Vaslui ar fi livrat informaţii din dosare unui afacerist controversat, supranumit „regele“ asfaltului din Vaslui.

Ancheta procurorilor DIICOT Vaslui vizează mai multe grupări infracţionale care se ocupă cu contrabanda cu ţigări, iar destructurarea acestora ar fi fost îngreunată tocmai din cauza scurgerilor de informaţii care se produceau din interiorul Poliţiei.

În martie 2016, procurorii DIICOT Vaslui au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă, contrabandă şi furnizarea de date şi informaţii nedestinate publicităţii.

Probele adunate de poliţiştii şi procurorii de la Crimă Organizată Vaslui indicau faptul că în zona judeţelor Vaslui şi Galaţi acţionează de mai mulţi ani un grup infracţional în sfera contrabandei cu ţigări din Republica Moldova aduse în România pe la frontiera verde, peste râul Prut, sau pe la Punctul de Trecere a Frontierei Oancea. Ţigările de contrabandă erau ulterior comercializate la negru în municipiul Bârlad şi în comunele adiacente.

Anchetele DIICOT, sabotate de colegii poliţiştilor

Destructurarea acestei reţele s-a dovedit a fi o misiune extrem de dificilă, spun procurorii, pentru că membrii grupării ar fi acţionat beneficiind de sprijin din interiorul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, inclusiv al Serviciului Secret al Poliţiei vasluiene (Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă - SIPI). Informaţiile explozive apar în ordonanţa procurorilor DIICOT prin care s-a dispus reţinerea membrilor reţelei.

„Membrii grupării săvârşesc faptele infracţionale în mod repetitiv, beneficiind de coordonare şi sprijin pe anumite momente, cât şi suport informativ din partea unor lucrători ai Poliţiei Române (din cadrul Poliţiei oraşului Murgeni, Serviciului Rutier şi un fost lucrător al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate), Poliţiei de Frontieră Române (Sectorul Poliţiei de Frontieră Fălciu şi Punctul de Trecere a Frontierei Oancea) şi Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Vaslui. Astfel, aceştia beneficiază de suport pe toate palierele de eventual control şi constatare a infracţiunilor de contrabandă (patrulare zona verde, control intrare în ţară, filtre rutiere, activităţi specifice în cadrul unor acţiuni de linie sau dosare cu acest obiect, dezvoltare de informaţii)“, se menţionează în ordonanţa procurorilor DIICOT, Biroul Teritorial Vaslui.

Surse judiciare au precizat pentru ”Adevărul” că fostul poliţist de la Crimă Organizată care ar fi sprijinit gruparea de contrabandişti cu informaţii este Mihai Lupu, agent care a demisionat din structurile Poliţiei în 2015, după ce numele a apărut într-o anchetă a Structurii Centrale a DIICOT, ce viza destructurarea unei reţele specializată în fraude informatice şi clonare de carduri.

Şeful SIPI, prieten cu regele asfaltului, acuzat de scurgeri de informaţii

Elementul cheie al grupării infracţionale este considerat de anchetatori Bogdan Plăcintă, poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Fălciu al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui. Fiul unui afacerist din Murgeni, Plăcintă ar fi beneficiat, susţine DIICOT, de sprijin informativ până la la cel mai înalt nivel al structurilor de poliţie din Vaslui. Tatăl poliţistului de frontieră este Adrian Plăcintă, fostul director al societăţii Transmir, patronată de omul de afaceri Emil Savin, supranumit şi „regele“ local al asfaltului din Vaslui. Potrivit anchetatorilor, suveica scurgerilor de informaţii acţiona prin intermediul afaceristului Emil Savin, care avea o relaţie de prietenie cu şeful SIPI Vaslui, de la acea vreme, comisar şef Dănuţ Pavel. Întâmplător, acesta a părăsit sistemul la sfârşitul anului, în toiul anchetei DIICOT, pensionându-se anticipat.

Tatăl poliţistului de frontieră vizat de DIICOT este Adrian Plăcintă, fostul director al firmei patronate de Emil Savin FOTO Simona Voicu

adrian placinta

„Agentul de poliţie Bogdan Plăcintă are şi un rol decizional în cadrul grupării cu privire la momentele efectuării activităţilor infracţionale, rolul persoanelor implicate şi beneficiază de suport informativ cu privire la eventualele mandate de supraveghere tehnică pe numerele de telefon folosite, asigurat prin aportul numitului Savin Emil şi a relaţiei apropiate pe care acesta o avea cu şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Vaslui, comisarul Pavel Dănuţ, structură care a primit spre exploatare în alte dosare cu acelaşi obiect mandate de supraveghere“, se arată în ordonanţa prin care procurorii DIICOT Vaslui au dispus reţinerea pentru 24 de ore a poliţistului de frontieră Bogdan Plăcintă.

Contrabandiştii dotaţi cu tehnică antispionaj

Nu mai puţin de 35 de percheziţii au fost efectuate pe 9 aprilie, anul curent, în acest caz, în urma cărora poliţiştii au ridicat aproximativ jumătate de milion de ţigarete provenite din contrabandă, sume importante de bani (110.000 lei, 10.000 de euro, 1500 lei moldoveneşti), 3200 de cutii cu petarde, cantitate mică de droguri (aproximativ 5 grame de canabis), un pistol, dar şi aparatură antispionaj.

În urma descinderilor, şapte persoane, printre care şi poliţistul Bogdan Plăcintă, au fost reţinute pentru 24 de ore, alte două fiind puse sub control judiciar. Ulterior, procurorii DIICOT au solicitat arestarea preventivă doar a şase dintre inculpaţi. În cazul poliţistul Bogdan Plăcintă au apreciat că, în ecuaţia anchetei, este mai utilă lăsarea în libertate a acestuia.

Potrivit anchetatorilor, poliţistul de frontieră Bogdan Plăcintă le facilita contrabandiştilor trecerea ilegală a ţigărilor din Republica Moldova în România, le asigura protecţia pe raza sa de acţiune şi îi înştiinţa pe contrabandişti când sunt turele favorabile în care nu se efectuau activităţi de patrulare riguroase.

Pe lângă informaţiile care le parveneau din interiorul Poliţiei, contrabandiştii îşi protejau activitatea infracţională folosind tehnică antispionaj. Astfel în timp ce acţionau la preluarea ţigărilor de peste Prut şi pe tot traseul, până la Bârlad (unde erau vândute ţigările pe piaţa neagră), aceştia amplasau pe maşina folosită la transport tehnică antispionaj, pentru a nu putea fi interceptaţi.

Persoanele din ordonanţă nu au nicio calitate în dosar

În prezent, ancheta procurorilor vasluieni se află în plină desfăşurare. ”Se verifică toate aspectele referitoare la toate scurgerile de informaţii, cu privire la care am avut suspiciuni în cadrul anchetei. Deocamdată, în momentul de faţă, persoanele care apar în respectiva ordonanţă nu au nicio calitate în dosar”, a precizat Irina Perjoiu, procuror-şef al Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT.

Emil Savin: socrul prefectului de Vaslui şi un apropiat al greilor PSD

Omul de afaceri Emil Savin este cunoscut  ca fiind un apropiat al mai-marilor PSD din Vaslui. Deputatul PSD Adrian Solomon i-a cununat fiica lui Savin şi i-a botezat nepoata. De asemenea, fiica lui Savin i-a botezat nepoata lui Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. Savin este şi socrul recent-numitului prefect de Vaslui, Eduard Popica. Numele lui Emil Savin a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe scandaluri. În mai 2014, afaceristul a fost suspectat că ar fi călcat intenţionat cu autoturismul un cioban, însă, la finalul anchetei, doar ginerele său, Cornel Şelaru, a fost pus sub acuzare pentru omor, fiind judecat şi în prezent de Tribunalul Vaslui. 

Emil Savin, alături de fiica şi ginerele său, prefectul de Vaslui, Eduard Popica FOTO Facebook

savin popica foto facebook

Numele lui Emil Savin a apărut şi în dosarul în care a fost judecat pentru fapte de corupţie fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui Remus Mitrea. În timp ce acesta din urmă a fost condamnat defintiv la opt ani de închisoare pentru fapte de corupţie, Savin a fost achitat, judecătorii considerând că faptele sale nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită. Savin a fost interceptat în timp ce discuta cu Remus Mitrea, lăudându-l pentru că îi ascultă directivele şi amintindu-i că a pus “băieţi deştepţi în funcţie, nu fraieri”.

Abonată la contracte la contractele pe bani publici,Transmir, societatea lui Emil Savin, a câştigat aproape toate licitaţiile Consiliului Judeţean Vaslui privind proiectarea, asfaltarea şi repararea drumurilor din judeţ. În septembrie 2016, societatea Transmir a fost trimisă în judecată, de procurorii DNA, ca persoană juridică, fiind acuzată de o fraudă de 1.000.000 lei într-un proiect cu fonduri europene ce a vizat reabilitarea  unui drum judeţean. Emil Savin a scăpat de acuzaţii, fiind trimis în judecată, alături de persoana juridică Transmir, directorul tehnic al societăţii, Adrian Plăcintă, nimeni altul decât tatăl poliţistului de frontieră Bogdan Plăcintă, cel vizat de ancheta procurorilor DIICOT.

Ce spun cei vizaţi de anchetă

Reporterii Adevărul au solicitat puncte de vedere referitoare la scurgerile de informaţii sesizate în ancheta DIICOT reprezentanţilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Vaslui precum şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. 

Reprezentanţii IPJ Vaslui au precizat că până în prezent nu au primit nicio informare privind implicarea vreunui poliţist din cadrul unităţii în acest dosar. ”În cazul în care se va primi o astfel de informare, se vor dispune măsuri în consecinţă”, se precizează în răspunsul comunicat de IPJ Vaslui ziarului Adevărul., În cazul celorlalte instituţii, nu s-a dat curs solicitării.  

De asemenea, am încercat contactarea omul de afaceri Emil Savin şi avocatul acestuia, Ionel Nechita, însă niciunul nu a răspuns la telefon. În cazul poliţistului de frontieră Bogdan Plăcintă, avocata acestuia, Gianina Poroşnicu, a precizat că „aşteptă finalizarea anchetei“. În ceea ce priveşte locul de muncă al lui Bogdan Plăcintă, acesta a fost la dispoziţia superiorilor din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, conform legii, până la finalizarea procesului. Dănuţ Pavel nu a putut fi contactat.

Mai puteţi citi:

Societatea Transmir acuzată de DNA de o fraudă uriaşă. Averea lui Farmazon, sub sechestru

Cum s-a înrudit deputatul PSD „Aldo Moro” cu regele asfaltului din Vaslui. Caracatiţa „băieţilor deştepţi” care trăiesc pe banii statului la polul sărăciei

Cât a plătit familia „regelui asfaltului“ din Vaslui rudelor ciobanului ucis în lanul cu grâu, după ce l-au hărţuit cu maşina

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite