Canicula face ravagii la Vaslui: opt persoane au decedat în doar câteva ore, alte două sunt în comă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Trei bărbaţi au murit joi după-amiază la Vaslui pe fondul temperaturilor excesive. Doi dintre ei au decedat pe câmp, unde se aflau la muncă.

UPDATE: Cadrele medicale de la Ambulanţa Vaslui au constatat joi, 23 iunie, decesul a opt persoane, pe fondul caniculei. Cel de-al optulea deces a fost costatat la o femeie de 62 de ani din satul Şerboteşti, comuna Soleşti.

UPDATE: Efectele caniculei au atins cote alarmante la Vaslui. Încă un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din satul Bârlăleşti a fost găsit decedat pe câmp. Este al şaptelea deces înregistrat în judeţul Vaslui în ultimele 48 de ore, şase dintre cazuri fiind înregistrate joi după- amiază.

UPDATE: Echipajele de la Ambulanţă au constatat un nou deces, tot în cazul unui bărbat aflat la muncă pe câmp. Bărbatul în vârstă de 60 de ani, din localitatea Fedeşti, comuna Şuletea se afla la prăşit când a început să acuze stări de rău. La sosirea echipajului de la Amulanţă, acesta era deja decedat.

Alte două persoane, un bărbat de 50 de ani, din comuna Voineşti şi un altul de 75 ani, din Simila (Zorleni),  au ajuns în comă la spital, după ce au fost luaţi de ambulanţe de pe câmp. Medicii sunt rezervaţi în privinţa prognosticului în cazul bătrânului de 75 ani.

Ştire iniţială:

Decesul celor trei persoane a fost declarat de echipajele Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Vaslui în decurs de o oră. Primul deces s-a înregistrat în comuna Dimitrie Cantemir, în satul Hurduci. Un bărbat de 51 de ani a murit pe marginea drumului. Martorii au povestit cadrelor medicale că bărbatul se întorcea de la muncă, acesta fiind angajat la o societate de panificaţie.

La scurt timp, cadrele medicale de la Ambulanţă au fost solicitate să intervină în comuna Zorleni, unde unui bărbat de 60 de ani i s-a făcut rău în timp ce se afla la muncă pe câmp. La sosirea echipajului SAJ, bărbatul era deja mort.

Cel de-al treilea deces a fost înregistrat în satul Gologofta, comuna Ivăneşti. La fel ca în cazul de la Zorleni, ambulanţierii au fost solicitaţi să acorde ajutor unui bărbat aflat pe câmp, la muncă. Din pacate, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru salvarea bărbatului de 74 de ani, acesta fiind deja decedat.

În toate cele trei situaţii, s-a dispus efectuarea necropsiilor în vederea stabilirii cauzelor exacte ale morţii. Miercuri, 22 iunie, un alt bărbat din judeţul Vaslui a murit în timp ce se afla la muncă pe câmp.

Pe fondul caniculei, echipajele de la Ambulanţă au fost luate cu asalt în ultimele zile de pacienţii care au acuzat stări de rău. Potrivit reprezentanţilor SAJ Vaslui, majoritatea persoanelor afectate de caniculă sunt persoane vârstnice, cunoscute cu afecţiuni medicale.

Medicii fac un apel populaţiei ca pe toată perioada caniculară, să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00. La orele amiezii sunt de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit). De asemenea, trebuie purtate pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise. 

Recomandările medicilor

Trebuie consumate zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Nu este recomandat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) sunt de evitat pentru că acestea sunt diuretice. 

Fructele şi legumele proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) sunt foarte importante în alimentaţie în aceste zile deorece conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. 

Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. Dacă nu există aer condiţionat în locuinţă, este recomandat ca în zilele caniculare să petreceţi 2-3 ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe închideţi ferestrele expuse la soare pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite