Când DNA a bătut şi la poarta moşierului PSD din Vaslui. Dumitru Buzatu şi „prinţişorul” său, stăpânii absoluţi ai celui mai sărac judeţ al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Buzatu
Dumitru Buzatu

Dumitru Buzatu (60 ani) ţine în mâini frâiele judeţului Vaslui de pe diferite funcţii şi fotolii încă din 1992. Filozoful a lăsat catedra pentru a-şi aduna moşii şi pentru putere. Marţi, procurorii DNA au descins în Consiliul Judeţean Vaslui, condus de Buzatu, dar şi la Centrul de Afaceri Vaslui, instituţie aflată în subordinea CJ, condusă de fiul barounului PSD.

Preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, este cunoscut drept baron incontestabil al judeţului. Averea şi puterea deţinută sunt greu de cuantificat, cert e că nimeni nu mişcă în faţa acestuia. 

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi au descins, marţi dimineaţă, în sediul Consiliului Judeţean Vaslui, condus de PSD-istul Dumitru Buzatu, dar şi la Centrul de Afaceri Vaslui, instituţie aflată în subordinea CJ Vaslui şi condusă de fiul baronului, Tudor Buzatu. Flancat de jandarmi, Buzatu junior a zâmbit în faţa camerelor de luat vederi făcând cu mâna sfidător jurnaliştilor.

Oamenii legii efectuează cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada  2011-2015. Saci cu documente au fost ridicaţi din sediul Consiliului Judeţean Vaslui. Pe lângă percheziţiile de la Consiliul Judeţean şi Centru de afaceri Vaslui, procurorii anticorupţie au descins şi la trei primării din judeţ: Ştefan cel Mare, Şuletea şi Murgeni.

Cum a devenit Buzatu baron

Provenit din judeţul Iaşi, din Ruginosa, Dumitru Buzatu şi-a început cariera profesor de marxism şi leninism în liceele vasluiene. Încă din 1990 s-a înregimentat la FSN, apoi a trecut la PDSR alături de idolul său Ion Iliescu. Astfel a început o carieră politică care i-a adus mari satisfacţii, putere şi averi.

În urma primelor alegeri democratice din România a ajuns deputat de Vaslui, în 1992. Debutul a fost timid, fără a ieşi în evidenţă. Doar 14 luări de cuvânt şi o interpelare a avut în primul mandat. Din cel de-al doilea mandat din trei deţinute a devenit mult mai activ în Parlamentul României chiar dacă toate proiectele legislative iniţiate de el în perioada 1996-2000 au fost respinse. A primit votul plenului doar legea privind sistemul de stabilire a salariului de bază în sectorul bugetar şi al îndemnizaţiilor pentru persoanele care ocupă funcţii funcţii de demnitate publică.

În 2004 a revenit la Vaslui. După trei mandate de deputat a ajuns vicepreşedinte al Consiliului Judeţean  Vaslui timp de două mandate. Din 2012 este preşedintele CJ Vaslui.

Viaţă de bugetar, avere fără număr

Toată activitatea profesională a desfăşurat-o ca angajat al statului, fie că a fost profesor ori parlamentar. A reuşit să dobândească o averea cosiderabilă alături de soţia lui, Gabriela Creţu, actualmente senator PSD de Vaslui. Investiţiile în agricultură s-au dovedit a fi profitabile. 

image

Potrivit declaraţiei de avere semnată şi depusă în iunie 2013, Dumitru Buzatu are mai multe terenuri în judeţele Vaslui şi Suceava. Două dintre terenuri sunt în comuna vasluiană Zăpodeni de 7.200 mp (achiziţionat în 2005) şi altul în suprafaţă de 43.050 mp cumpărat în 2006. Alte terenuri le deţine în comuna Ştefan cel Mare cumpărate în anul 2009, respectiv în 2010. Primul este în suprafaţă de 10.400 mp, celălalt ceva mai mic: 10.000 mp. În comuna Şaru Dornei din Suceava are două terenuri. Primul l-a cumpărat în 2008 (10.000 mp), celălalt un an mai târziu, în suprafaţă de 20.000 mp.

El a mai declarat şi averea aflată pe numele soţiei Gabriela Creţu (foto jos): un teren intravilan în Vaslui în suprafaţă de 1.465 mp cumpărat în 2001. De asemenea, ea mai deţine două apartamente în oraşul reşedinţă de judeţ şi unul în Bucureşti. Un apartament cumpărat în 1992 are doar 44 mp, celălalt, achiziţionat în 2002 are 172 mp. Cel din Bucureşti a fost achiziţionat în 2011 şi are 78 mp.

image

Buzatu conduce un autoturism Lada fabricat în 2008. Nu a declarat că ar avea bijuterii, tablouri sau alte opere de artă. Preşedintele CJ Vaslui are şi depozite în bănci în valoare totală de peste 33.600 lei.

Dumitru Buzatu mai are acţiuni sau părţi sociale în societăţi comerciale: la Racova SA (valoare 6350 euro) şi SC CONSBIT SRL Vaslui (100 lei). În 2007 a făcut un împrumut de 20.000 euro cu scadenţă în 2027.
Pentru anul fiscal 2012 a declarat venituri în valoare de 57.000 lei (ca vicepreşedinte ori preşedinte a CJ, fiind an electoral). Soţia lui a încasat ceva mai mult ca senator, peste 58.000 lei.

Şpăgi pentru campanile electorală

Numele Buzatu nu a fost implicat în prea multe scandaluri, dar nici nu a fost ferit în totalitate. În 2011 a fost monitorizat de procurori când a fost arestat fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui. Remus Mitrea a luat şpăgi în valoare de 1,5 milioane lei.

Din aceşti bani, Mitrea ar fi finanţat campania electorală a liderului PSD Buzatu cu aproape 1 miliard de lei vechi. Conform rechizitoriului, Mitrea a plătit 11 persoane din alte judeţe să vină şi să voteze la alegerile locale din comuna Epureni pentru o rudă de-a sa, precum şi pentru Dumitru Buzatu, candidatul de atunci al PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean. Procurorii l-au interceptat Dumitru Buzatu discutând amizat cu Remus Mitrea. Acesta din urmă a ajuns după gratii, fiind condamnat definitiv la opt ani de închisoare. Dumitru Buzatu nici măcar nu a fost audiat de procurorii DNA în acest caz, deşi interceptările celor doi au fost folosite, inclusiv la propunerea de arestare a fostului director de la Mediu, pentru a se arăta influenţa pe care o avea la şefii judeţului.

image

Preşedintele CJ Vaslui a avut mare grijă să-i asigure viitorul fiului său, Tudor (foto sus). Acesta ocupă un post călduţ de director executiv al Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui (CRAV), înfiinţat în 2009. Centrul de Afaceri este o societate care aparţine în proporţie de 70% Consiliului Judeţean, şi 30% Consiliului Local. În plus, Tudor Buzatu îşi urmează tatăl şi pe plan politic. Dacă Dumitru Buzatu conduce Organizaţia Judeţeană a PSD, fiul său este preşedintele Organizaţiei de Tineret a PSD Vaslui. ”Eu sunt mândru că sunt fiul părinţilor mei. Oamenii au ales dupã cum au crezut, nu am fost pus în functie de către tatãl meu, am fost ales de colegii de partid. Nu au mai existat familii de politicieni în România? Nu suntem noi la nivelul familiilor istorice din România, însă mã mândresc cu ceea ce a realizat familia mea în politică”, declara Tudor Buzatu după alegerea sa ca preşedinte al tineretului social-democrat.

Citeşte şi:

Dumitru Buzatu, profesorul de marxism şi leninism care a pus stăpânire pe cel mai sărac judeţ din România

VIDEO Cum a ajuns un traseist politic să ţină hăţurile Bârladului. Povestea baronului roşu cu „liberalism prin vene”

Stăpânii politici ai Iaşiului. Ascensiunea şi apogeul lui Gheorghe Nichita şi Relu Fenechiu, baronii care au controlat judeţul transpartinic în ultimii 10 ani

FOTO Marian Oprişan şi lecţia de parvenitism în politica postdecembristă. Cum a ajuns un manechin banal în topul baronilor roşii ai României

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite