Când va fi ales noul episcop al Huşilor. Motivul pentru care Corneliu Bârlădeanu continuă să locuiască în palatul episcopal, spre nemulţumirea preoţilor

Când va fi ales noul episcop al Huşilor. Motivul pentru care Corneliu Bârlădeanu continuă să locuiască în palatul episcopal, spre nemulţumirea preoţilor

Corneliu Barladeanu

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se va reuni peste o săptămână pentru a alege noul episcop al Huşilor. Fostul episcop, deşi nu mai ocupă funcţia încă din luna august, continuă să locuiască în palatul episcopal, spre nemulţumirea preoţilor din judeţ, care reclamă faptul că ar fi fost îndemnaţi să semneze ”adeziuni” de susţinere a lui Corneliu Bârlădeanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un răspuns comunicat ziarului ”Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a precizat că data alegerii noului episcop de Huşi a fost stabilită pentru joi, 5 octombrie. 

”Conform hotărârii Sfântului Sinod şi a legislaţiei bisericeşti în vigoare, scaunul vacant al episcopiei Husilor va fi ocupat de un nou episcop, ales în termen de 60 de zile. Astfel, în data de 5 octombrie Sfântul Sinod se va întruni la Bucuresti pentru alegerea noului episcop al Huşilor”, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

Aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent pentru Biserica Ortodoxă Română, fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu şi-a anunţat retragerea din funcţie pe 18 august, declarând însă că este nevinovat.

Deşi, odată cu retragerea din funcţie, Sinodul BOR a decis ca fostul înalt prelat să nu mai locuiască la Episcopia Huşilor, stabilindu-i-se, într-o primă fază, domiciliul în judeţul Hunedoara şi apoi în judeţul Bacău, Corneliu Bârlădeanu a continuat să locuiască în palatul episcopal de la Huşi, spre nemulţumirea multor preoţi din judeţ. 

După retragerea din funcţie a lui Corneliu Bârlădeanu, mai mulţi preoţi din Vaslui s-au plâns că au fost îndemnaţi de superiorii de la protopopiate, în speţă de protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă, se semneze scrisori prin care să-şi arate susţinerea faţă de fostul episcop Corneliu. Aceste scrisori ar fi fost înaintate Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române afirmă că în mod firesc fostul episcop de Huşi ar fi trebuit să părăsească imobilul de aparţine Episcopiei Huşilor. Nimeni din cadrul Episcopiei Huşilor nu a informat Patriarhia Română că fostul înalt prelat continuă să locuiască acolo.

Mai multe surse bisericeşti din Huşi au precizat pentru ”Adevărul” că fostul episcop Corneliu Bârlădeanu nu a părăsit palatul episcopal şi nici nu ar intenţiona să facă acest lucru până când nu va fi ales un nou episcop.

”Fostul episcop al Huşilor trebuia, desigur, ca după predarea riguroasă a tuturor bunurilor ne-personale din cadrul sediului episcopal să se mute într-o altă locuinţă. Este foarte probabil ca fostul episcop să fi trebuit să aştepte în acest răstimp amenajarea viitoarei sale locuinţe şi, cu aprobarea superiorilor săi de la Iaşi, să fi rămas temporar în vechea locuinţă. Este însă clar ca imediat după alegerea succesorului său, el va trebui să părăseasca sediul episcopal de la Huşi”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Scandalul care a dus la îndepărtarea lui Corneliu Bârlădeanu

Scandalul care l-a avut în centrul atenţiei pe fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a izbucnit la jumătatea lunii iunie, după ce înaltul prelat, pe numele său de mirean Cornel Onilă, a depus o plângere la DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, sesizând că ar fi şantajat cu un material compromiţător, de trei preoţi din judeţ, printre care şi arhimandritul Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru. 

După doar două săptămâni ce anchetă, cei trei clerici inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA, fiind arestaţi la domiciliu. După arestarea preoţilor, presa tabloidă a prezentat o filmare în care ar apărea episcopul, în timp ce întreţine raporturi sexuale cu un fost elev de seminar, în prezent preot la o parohie din judeţul Vaslui. Respectiva filmare a fost trimisă în forma sa necenzurată către Patriarhia Română şi, ulterior, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ai căror reprezentanţi au precizat că, în ea, apare „cel mai probabil” episcopul. În replică, Corneliu Onilă a formulat o plângere acuzând că filmarea respectivă nu ar fi una autentică. 

 

Veridicitatea înregistrării, care ar fi fost realizată într-o chilie a Episcopiei Huşilor în 2006, a fost confirmată de mai mulţi preoţi din judeţ, care ştiau de existenţa filmării de mai mulţi ani, de fosta pedagoga a Seminarului Teologic din Huşi, dar şi de un fost coleg de cameră a seminaristului, despre care se afirmă că ar fi devenit partenerul episcopului, în anul trei de studii. 

Mai puteţi citi:

 

„Spotlight” moldovenesc. Filmarea păcătoasă pentru care un şef al Bisericii a purtat microfoane sub sutană

 

Descoperire scandaloasă în dosarul „sexgate în sutană“: episcopul Huşilor, filmat alături de un bărbat în ipostaze pornografice. Cine apare alături de prelat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările