FOTO Camera ludică din spital, visul împlinit al unui actor: "Hrana sufletului pentru copiii internaţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera ludică, locul unde copiii uită cât de amară e pastiluţa FOTO Sabina Ghiorghe
Camera ludică, locul unde copiii uită cât de amară e pastiluţa FOTO Sabina Ghiorghe

PROIECT UNIC Proaspăt devenit tătic, actorul George Sobolevschi (39 de ani), de la Teatrul „V. I. Popa” Bârlad, a amenajat, alături de colegii din Asociaţia culturală „Gepetto”,  o sală de relaxare pentru copii şi cadre medicale în secţia Pediatrie din oraş

Ideea înfiinţării unei “Camere ludice” în incinta pavilionul Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad s-a născut în vara anului trecut, după un spectacol susţinut pentru copiii internaţi. George Sobolevschi, actor al Teatrului “Victor Ion Popa” din oraş şi preşedinte al Asociaţiei culturale “Gepetto”, alături de ceilalţi patru colegi din fundaţie, au adus puţină bucurie micuţilor spitalizaţi cu un spectacol de păpuşi.

Nu era prima dată când “Hansel şi Gretel” ori alte personaje de basm prindeau viaţă în faţa copiilor din spital. Însă, atunci a fost prima dată când s-au gândit că ar putea să transforme sala de şedinţe, locul unde susţineau periodic spectacole, într-un loc primitor în care micuţii să evadeze din saloanele neprietenoase care făceau ca suferinţa să pară şi mai grea.

Alături de Teodora Spînu, secretar literar la teatrul bârlădean, actriţa Petronela Ene, Constantin Spînu şi Daniel Ene au reuşit să arate concitadinilor câte lucruri se pot realiza prin implicare şi dorinţa a schimba lucrurile în bine. Au căutat sponsori, au adunat  9.000 de lei şi cu  munca depusă de ei au realizat o cameră de relaxare pentru micuţii pacienţi.“Ne-am gândit că am putea să facem un loc de relaxare pentru copii şi cadre medicale. Din leafa de actor nici nu putea fi vorba să putem face aşa ceva, aveam nevoie de sponsori. Peste tot ni se spunea că au epuizat plafonul de sponsorizări”, a povestit actorul George Sobolevschi pentru “Weekend Adevărul”.

Proiect abandonat

Primele încercări au fost sortite eşecului. Nu au primit nicio mână întinsă, ci doar refuzuri. Au reuşit să strângă câteva cărţi, jucării, CD-uri şi DVD-uri cu desene animate. Parte dintre ele erau aduse de acasă, de la copiii membrilor “Gepetto”. În decembrie 2013, de Crăciun, le-au oferit unei grădiniţe din mediul rural. “Camera ludică” a rămas un vis ce nu părea să poată fi pus în practică. Lunile au trecut şi când proiectul a fost dat uitării s-a întrezărit o nouă speranţă. Un bârlădean stabilit în Bucureşti, Florin Sava, un în asigurări, s-a întâlnit întâmplător cu Sobolevschi. “Mi-a plăcut idea lui şi am decis să le sprijin demersurile. Nu contează suma cu care am contribuit. Mă bucur că au reuşit să facă ceva frumos”, a spus sponsorul.

image

Actorul-zugrav

Întâlnirea fericită dintre cei doi a avut loc în preajma sărbătorilor pascale şi imediat după Paşte, trupa “Gepetto” s-a apucat de treabă. Banii nu le ajungeau să facă ce îşi doreau aşa că şi-au suflecat mânecile şi s-au pus pe treabă. Au apelat la prieteni şi s-au apucat de zugrăvit. “Cătălin Scutaru, regizor tehnic la teatrul bârlădean, a fost cel care a gleduit şi zugrăvit pereţii, eu doar l-am ajutat atât cât m-am priceput. Poate dăm un exemplu comunităţii să se implice mai mult şi să facă şi alţii măcar atât cât am făcut noi”, a adăugat George Sobolevschi.

camera ludica spital barlad

Trupa "Gepetto" şi sponsorii FOTO Sabina Ghiorghe

În paralel a căutat noi sponsori pentru a amenaja “Camera ludică” cu tot ce trebuie: mochete, perdele, draperii, mobilier, videoproiector, plasmă TV, sistem home cinema, jucării, cărţi şi DVD-uri cu poveşti şi desene animate. Au cumpărat chiar şi un asipirator pentru că spitalul nu avea aşa ceva. Cei cinci asociaţi ai trupei “Gepetto” au lipit decoraţiunile pe pereţi, au făcut o selecţie de carte şi s-au îngrijit ca totul să iasă perfect.

"A-i hrăni, spăla şi trata nu e suficient. Contează mai mult hrana sufletului. Aici o să fie locul unde copilaşii internaţi vor putea să uite cât de amară e pastiluţa prescrisă de medici şi cât de tare doare injecţia făcută de asistente”

Într-un final, pe 15 iunie, au reuşit să inaugureze locul de recreere pentru copiii spitalizaţi şi pentru cadrele medicale. Evenimentul a avut loc la câteva zile după ce actorul Sobolevschi a devenit tătic pentru prima dată sau, cum îi place să spună, a primit “cele două aripi care l-au transformat din omidă în future”.

“Mai trebuie să umplem biblioteca. Am făcut o selecţie de 100 de cărţi pe care le-am comandat şi aşteptăm să ne fie livrate. A-i hrăni, spăla şi trata nu e suficient. Contează mai mult hrana sufletului. Aici o să fie locul unde copilaşii internaţi vor putea să uite cât de amară e pastiluţa prescrisă de medici şi cât de tare doare injecţia făcută de asistente”, a spus Teodora Spînu.

Banii de buzunar ai unei studente

Printre oamenii care au înţeles idea proiectului s-a enumerat şi o studentă la Facultatea de drept din Iaşi, Anda Constantinescu. Nu a putut să-i ajute altfel, însă, a reununţat la banii de buzunar pentru a cumpăra o cutie plină cu cărţi pentru copii. Alţi bârlădeni au contribuit cu ce au putut. Alexandru Curelaru a cumpărat o parte din echipamentele electronice, iar alte două familii din oraş, Drăguţ şi Buganu au venit cu partea de mobilier şi alte donaţii.

Copii care n-au văzut desene animate

Proiectul actorilor a fost salutat deopotrivă de cadrele medicale, copii cât şi de părinţi micuţilor spitalizaţi. Secţiile Pediatrie I şi II din cadrul spitalului bârlădean au corp separat de restul unităţii, într-o clădire pe trei nivele. Mai sunt două camere special amenajate pentru joaca copiilor, dar sunt neîncăpătoare. “Camera ludică” este la ultimul etaj, pe acelaşi nivel cu secţia Neuropsihiatrie Infantilă, unde sunt copii cu boli cronice severe.

camera ludica spital barlad

Dr. Magdalena Cozma (FOTO), şef secţie Pediatrie, a ţinut să sublinieze importanţa proiectului pus în aplicare de cei cinci bârlădeni: “Am ajuns să ne cunoaştem după ce au dat mai multe spectacole care i-au încântat pe copii. Câteodată contează mai mult implicarea spirituală, decât cea materială. Aici avem şi copii care vin din mediul rural şi n-au văzut niciodată un desen animat. Ei vor asocia spitalul cu un loc frumos, unde se ascultă poveşti şi vor transmite mai departe”.

Camera ludică, refugiul unui orfan

Curiozitatea şi încântarea copiilor a fost răsplata de care aveau nevoie. Andrei, un băieţel pirpiriu de 13 ani, nu s-a ferit să-şi arate încântarea. Nu are părinţi şi asistentul maternal la care a fost plasat l-a învineţit în bătaie. Cadrele de la Protecţia Copilului l-au adus la spital, noua lui casă. “Stau aici de vreo săptămână. Nu ştiu când o să plec şi nici unde o să mă ducă. Mă cam plictisesc şi-mi place în sala nouă”.

Singurul necaz al beneficiarilor este că accesul la “Camera ludică” este limitat. Doar o oră pe zi pot petrece acolo pentru că trebuie să fie supravegheaţi şi nu este suficient personal. În plus, trebuie făcut programul şi în funcţie de orele de consultaţii şi de tratament.

“Aşa mai uită şi copiii că sunt în spital. Vin la spital cu Mario, băieţelul meu, aproape în fiecare lună. E mai mofturos şi faptul că are un loc unde să se joace îi distrage atenţia”, a spus Adriana Cobzaru, o mămică din Murgeni, al cărei băieţe suferă de o boală cronică.

Citeşte şi:

Şcoală ortodoxă din Bârlad la care orele încep cu o rugăciune, un vis încurajat de părintele Iustin Pârvu

FOTO „Urăsc frumuseţea fetiţei mele, e un handicap”. Disperarea unei mame a cărei copilă de 4 ani suferă de autism

FOTO Tânărul din Bârlad a cărui viaţă s-a schimbat după o bursă în străinătate: „M-am îndrăgostit de România printre americani”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite