Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martorii din dosarul de corupţie care vizează mai mulţi medici ginecologi de la spitalul din Vaslui au declarat anchetatorilor care erau tarifele parcticate de doctorii puşi sub acuzaţie. În funcţie de intervenţie, spaga varia între 100 şi 1.500 de lei. Una dintre doctoriţele arestare, Simona Botez, este acuzată de paciente că le vorbea urât celor de la care nu primea bani, jignindu-le atunci când se plângeau de dureri în sala de naşteri.

Tarifele practicate de ginecologi erau cunoscute în spital, de multe ori, de informarea pacientelor ocupându-se asistentele medicale sau personalul auxiliar. Dacă unii dintre ginecologi indicau în mod explicit suma de bani percepută pentru serviciul medical ce urma să îl efectueze, alţii "condiţionau emotional" pacientele, tratându-le cu seriozitate abia după ce primeau anumite sume de bani.

Astfel, pentru un avort, în funcţie de numărul de săptămâni, spaga percepută varia între 200 şi 400 de lei, pentru operaţiile de cezariană suma minimă era de 1500 lei, în timp ce pentru intervenţiile cum ar fi extirparea chisturilor ovariene sumele ajungeau până la 500 de lei. Medicii ginecologi sunt acuzaţi că primeau sume de bani inculsiv de la bolnavele de cancer. În cazul intervenţiilor chirurgicale, de regulă, şpaga era împărţită în echipă, o sumă de bani revenind medicilor care asigurau mâna a doua, dar şi asistentelor medicale.
Unii dintre angajaţii spitalului vasluian au acceptat sa colaboreze cu anchetatorii oferind detalii despre modul circuitul şpăgilor.

Cum era împărţită şpaga

"În cadrul spitalului există o practică a medicilor din cadrul Sectiei de Obstetrică Ginecologie, în sensul că se solicită sume de bani pacienţilor care au nevoie şi se prezintă pentru îngrijire medicală sau diverse operaţii. Astfel, pentru un avort la o sarcină mică, de până în zece saptamâni, se solicită suma de circa 200 de lei, fără a se taia vreo chitanta în acest sens. Pentru sarcini de peste zece saptamâni, se solicita peste 300 de lei. De regulă, aceşti bani ajung la doctori, iar în anumite situatii, o parte mai mică, de regulă suma de 50 de lei o primesc asistentele care asistă la operaţie. Banii erau luati de către medic şi împărţiţi atât către asistente sau, dupa caz, medicului anestezist. Pentru acestia din urma, se dadeau bani atunci când pacientii solicitau anestezie generală si erau sume cuprinse între 50 de lei şi 70 de lei, la fel, fără a se da vreo chitanţă", a declarat un angajat al spitalului.
Martorul a mai declarat anchetatorilor că medicii se comporta foarte urât cu pacientele sarace, de la care nu primeau bani. 
Doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei au fost arestate preventiv miercuri, 18 februarie, de Curtea de Apel Iaşi, după ce, iniţial, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis cercetarea lor în stare de libertate. Un alt treilea medic, Adrian Tănăsescu, cercetat la rândul său pentru 5 infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de favorizare a infractorului este cercetat de procurori, sub control judiciar, acesta colaborând cu anchetatorii.

Paciente umilite de dr Botez: "Stai ca vaca şi acum plângi"

Arestarea celor două doctoriţe a stârnit un val reacţii în rândul vasluienilor, site-urile de socializare fiind asaltate cu sute de comentarii. Dacă arestarea  Doina Andrei a fost privită de unele dintre vasluiene, foste paciente, cu rezerve, medicul fiind apreciat ca făcând parte din categoria celor care nu condiţionează actul medical, în cazul Simonei Botez, reacţiile au fost mult mai virulente.
Doctoriţa este acuzată că avea o atitudine foarte urâtă faţă de pacientele de la care nu primea bani, jignindu-le atunci când se aflau în sala de naşteri.
"Am trăit umilinţa doctoriţei Botez. Nu imi doresc decât să plătească pentru tot răul făcut. Pentru că nu am avut bani să îi dau la naştere, ţipa la mine "stai ca vaca şi acum te plângi". Foarte urât vorbea cu gravidele de la care nu primea bani.", a declarat una dintre fostele paciente ale doctoriţei Simona Botez.

"Şpaga este un lucru firesc în momentul în care ajungi la spital. Banii diferă de la caz la caz, însă pe lângă suma pe care o dai doctorului trebuie să ai bani deoparte pentru asistente, brancardieri şi femeia care îţi face curăţenie. Toată lumea primeşte bani. De la medicul care te tratează până la femeia de serviciu. Asta este ţara în care trăim. Trebuie să dai ca să nu fi ignorat. ", a declarat o altă pacientă.

Pacientă: "Am născut cu asistentele, doctorul de gardă se relaxa pe banii statului"

Chiar dacă multe dintre vocile fostelor paciente sunt că doctoriţa Doina Andrei nu face parte dintre cei care "jupoaie" bolnavele de bani, au fost sesizate nemulţumiri şi în cazul ei.

"Acesti medici înaite de a îmbraţişa această mererie trebuie să se gândească. Bolnavii sunt de mai multe categorii: adulţi-copii, bogaţi-săraci. Aşadar nu sunt oamenii vinovaţi ca nu le ajung lor salariile şi jupoaie tot ce apucă.Sunt oameni care nu au bani de o pâine, nu au voie sa se îmbolnăvească? Acum 10 ani am simţit pe pielea mea când am fost adusă de urgenţă la sala de naşteri unde de gardă era d-na dr Andrei, care nici macar nu a venit să mă vadă. Am născut cu asistentele, într-un spital în care doctorul de gardă se relaxa pe banii statului.", a declarat o fostă pacientă a doctoriţei Doina Andrei.

"Este încurajată mita"

O altă pacientă a doctoriţei Botez s-a plâns că "un simplu control pentru o infecţie urinară m-a costat 1000 lei". O altă vasluiancă, proaspăt mămica, s-a plâns de tratamentul oferit pe durata spitalizării:
"Platim CASS dar din păcate se moare cu zile în spitale, este încurajată mita. Nu dispun de medicamente, îţi înmânează reţeta să îţi cumperi începand de la perfuzoare...  tot! Te împrumuţi, vinzi, găseşti alternativa să te salvezi singur. Vorbesc din proprie experienţă, proaspată mamica de două saptamani. În spital am beneficiat, ca lehuză, de o singura pastilă pentru dureri. ".

Anchetă după un denunţ la la linia telverde a DGA

Ancheta cu privire la doctorii de la Secţia de Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Judetean de Urgenţă Vaslui ar fi pornit ca urmare a unui denunţ făcut de o pacientă prin intermediul liniei directe puse la dispozitie de Directia Generala Anticorupţie (DGA).
În urma flagrantului organizat pe data de 9 februarie 2015, Simona Botez a fost prinsa la scurt timp dupa ce a primit 1.500 lei de la un investigator folosit de anchetatori, pentru a efectua o intrerupere de sarcina de 17 saptamani, intervenţie ilegală, avorturile fiind permise până la 14 săptămâni, Codul Penal pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, intreruperile de sarcină de peste 14 săptămâni.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Şefa Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi şi soţul ei, arestaţi pentru luare de mită. Şpaga venea în carnetele de note, de la studenţii la UMF

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite