Batjocură made in Cipru! Angajaţii unei fabrici de confecţii din Vaslui au fost păcăliţi de patron cu ştiinţa ITM

Batjocură made in Cipru! Angajaţii unei fabrici de confecţii din Vaslui au fost păcăliţi de patron cu ştiinţa ITM

Salariaţii societăţii au cerut ajutor la şeful ITM Vaslui FOTO:adevarul

Aproximativ 40 de salariaţi ai unei fabrici de confecţii din Vaslui patronate de un cipriot au fost păcăliţi, după ce, la sfârşitul lunii februarie, acesta a promis conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) că le va achita toate restanţele salariale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nemulţumiţi, oamenii s-au prezentat, în această dimineaţă, la sediul ITM pentru a-l reclama pe patronul din Cipru. Aceasta este a doua vizită pe care salariaţii SC Emphasis Line SRL o fac la inspectoratul de muncă, după ce, pe data de 28 februarie, au cerut ajutorul şefilor acestei instituţii să medieze conflictul. Deşi atunci s-au primit promisiuni că până pe 15 martie le vor fi achitate toate restanţele salariale, oamenii s-au trezit că, doar o parte dintre ei au primit bonurile de masă din luna decembrie.

Au fugit la Dărmăneşti

Salariaţii s-au plâns celor de la ITM că încă din ziua în care s-au întâlnit prima dată, patronul cipriot a încărcat toate maşinile şi le-a transportat în comuna Dărmăneşti, judeţul Dâmboviţa, acolo unde ar vrea să deschidă o secţie. Dacă este aşa, atunci cei de la ITM Vaslui au o mare vină, deoarece pe 28 februarie au promis că va monitoriza situaţia. „Au promis că până pe 4 martie ne vor da bonurile de masă aferente lunii decembrie 2012, iar până pe 15 martie vor achita şi salariile restante din decembrie, ianuarie şi februarie. Au dat doar unora dintre noi acele bonuri, iar bani nu am văzut niciunul dintre noi“, s-a plâns unul dintre salariaţii nemulţumiţi. 

Situaţia este cu atât mai bizară, cu cât chiar cei de la ITM au recunoscut că au amendat de mai multe ori conducerea acestei societăţi din cauză că nu a respectat drepturile angajaţilor aşa cum prevede legislaţia din România. Şi de această dată directorul ITM  a promis că va face tot ce îi stă în puteri pentru a-i ajuta pe oameni. „Am încercat să luăm legătura cu doamna director, dar nu am reuşit. L-am sunat pe contabilul societăţii care a promis că luni (n.r. 18 martie2013) se va prezenta cu toate documentele, deoarece înţeleg că oamenii au muncit degeaba luni întregi“, a spus Alexandru Lăluci, şeful ITM Vaslui, care a mai precizat că salariaţii sunt în preaviz până pe 28 martie. 

Au făcut plângere la Poliţie

Mai mult, cea mai mare parte a salariaţilor s-a trezit că vechimea înregistrată la această societate este cu mult mai mică decât cea lucrată efectiv. Unii care au muncit chiar şi doi ani în această fabrică s-au trezit că aveau înregistrată o vechime de doar 8 luni. „În contabilitate erau trecute ore lucrate mai multe, iar în fluturaş ne-am trezit cu ore mult mai puţine. Nici vechimea unora dintre noi nu a fost contabilizată corect, deoarece ne-am trezit că, în loc de perioada reală lucrată, contribuţiile către CAS, şomaj şi pensii erau pentru o perioadă mult mai scurtă. Asta înseamnă fals şi uz de fals“, s-a mai plâns o salariată.

Ajutaţi de un jurist, oamenii s-au dus şi la Poliţie unde au făcut o plângere împotriva patronului. 

A tras ţeapă?

SC „Emphasis Line“ SRL a fost deschisă la Vaslui în luna februarie 2011. Activitatea principală a acesteia a fost confecţionare pentru export de îmbrăcăminte, activitate cu care a debutat efectiv în mai 2011. Ca orice început, lucrurile au mers bine câteva luni, după care patronatul a început cu disponibilizărilor, în momentul de faţă, după cum chiar conducerea firmei o recunoaşte, mai sunt aproximativ 40 de angajaţi, faţă de peste 120 de salariaţi câţi au fost la început. OPamenii spun că că au auzit despre patronul lor cipriot că acesta nu ar fi la prima ţeapă pe care a tras-o. Ei spun că, iniţial, a plecat cu această firmă în Republica Moldova, după care a fugit cu banii încasaţi din comenzi şi şi-a deschis societate în Ploieşti. De acolo, acesta a închis, din nou firma, fără a plăti angajaţilor salariile pe câteva luni şi a venit în Vaslui.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările