Băcăuanii acuzaţi de sclavie şi-au primit pedepsele: închisoare şi daune morale

Băcăuanii acuzaţi de sclavie şi-au primit pedepsele: închisoare şi daune morale

Cei trei băcăuani au fost aduşi în faţa magistraţilor FOTO:adevarul

Cei trei băcăuani acuzaţi de sclavie şi trafic de persoane şi-au primit pedeapsa. Doi dintre ei au primit câte cinci ani de închisoare, iar cel de-al treilea, patru ani. În plus, vor trebui să le achite celor 126 de persoane exploatate despăgubiri morale şi materiale care se ridică la fabuloasa sumă de aproape patru miliarde de lei vechi.

Gheorghe I. Niţă (54 de ani), Gheorghe Ghe. Niţă (37 de ani)  şi Cătălin Panaite (34 de ani), cei trei băcăuani acuzaţi de sclavie modernă şi trafic de persoane şi-au primit sentinţa. Primii doi au fost condamndaţi la câte 5 ani de închisoare cu excutare, iar cel de-al treilea a primit cu un an mai puţin de puşcărie. 

Pe lângă condamnarea la închisoare cu executare a celor trei traficanţi, judecătorii au decis acordarea de despăgubiri morale şi materiale de aproape 400.000 de lei. Cele 126 de persoane constituite părţi civile vor primi daune cuprinse între 500 şi 7.000 de lei de fiecare, dar şansele să vadă efectiv banii sunt minime, având în vedere că traficanţii nu au bunuri sau proprietăţi pe numele lor. Până în prezent, doar 900 de euro au recuperat procurorii DIICOT de la inculpatul Cătălin Panainte, sumă pe care s-a şi instituit sechestru asigurator.

Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în luna ianuarie a acestui an, după ce au fost arestaţi preventiv în luna noiembrie a anului trecut. Ei sunt acuzaţi că au exploatat 25 de persoane, printre care şi opt copii, din satul Slobozia, comuna vasluiană Gârceni, obligându-i să munceaască în condiţii inumane. Vasluienii, alături de alte zeci de persoane din judeţele Moldovei au fost ademeniţi să muncească la cules cartofi în judeţul Covasna.
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada august - septembrie 2012, inculpaţii Gheorghe Ghe. Niţă (37 de ani), Cătălin Panaite (34 de ani) şi Gheorghe I. Niţă (54 de ani), din Bacău, au recrutat zeci de victime din judeţul Vaslui, dintre care opt minori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, le-au transportat în comuna Zăbala, satul Peteni, judeţul Covasna şi le-au exploatat prin obligarea la muncă în agricultură, la cules de cartofi.
 
Mai mult, victimele au fost în mod repetat supuse unor violenţe fizice şi psihice şi cazate în condiţii improprii, fără a li se asigura hrana şi igiena corespunzătoare.
 
În ciuda acestor acuzaţii, rudele celor trei au susţinut în permanenţă că aceştia sunt nevinovaţi şi cu cerut ca ei să fie judecaţi în stare de libertate. 
 
Cercetările în acest caz au fost desfăşurate de lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui şi Iaşi, dosarul fiind instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi. Nu mai puţin de 141 de victime au fost identificate în acest dosar.
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările