Autorităţile din Bârlad consfinţesc locul naşterii lui Cuza. Casa domnitorului, dată asistaţilor sociali, salvată după 200 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Bârlad a domnitorului Cuza este locuită în prezent deasistaţi sociali
Casa din Bârlad a domnitorului Cuza este locuită în prezent deasistaţi sociali

Locul naşterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost disputat de-a lungul istoriei, fiind indicate argumente potrivit cărora marele domnitor s-a născut ba la Bârlad, ba la Huşi, ba la Galaţi sau Iaşi.

În majoritatea biografiilor, locul naşterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza este consemnat ca fiind în municipiul Bârlad. Ipoteza este susţinută şi istoricii locali, care îl consideră pe Cuza un fiul al Bârladului. În susţinerea acestei idei sunt aduse şi dovezile care, spun istoricii bârlădeni, confirmă, fără echivoc, faptul că Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad. Ipoteza a fost însă răsturnată de huşeni care, la rândul lor, revendică locul naşterii lui Cuza, istoricii care susţin această idee invocând că locul naşterii domnitorului ar fi fost falsificat.

În susţinerea ipotezei este indicată poziţia lui Nicolae Iorga, primul mare istoric care ar fi indicat Huşul ca fiind loc al naşterii lui Alexandru Ioan Cuza. Ba mai mult, Iorga ar fi iniţiat o serie de demersuri pentru ca presupusa casă de la Huşi a domnitorului să fie declarat monument istoric. Între timp însă, casa a fost demolată, însă istoricii locali au continuat să vină cu argumente care să ateste că Al. I. Cuza este fiul al Huşului.

Naşterea domnitorului, glonţul din tavan şi cămătarii

”La naştere sa, Ioan Cuza, tatăl lui Alexandru Ioan, conform tradiţiei strămoşeşti, a tras un foc de puşcă al cărui glonţ s-au oprit în tavan, în partea dinspre icoane. Acest fapt se petrecea în casa de pe strada I. Gh. Duca nr. 58, din Huşi; gaura glonţului putând fi văzuta ulterior şi de marele istoric Nicolae Iorga. Ioan Lupaşcu a cules informaţii despre casa în care s a născut Cuza Vodă şi despre familia acestuia de la I. Munteanu, fostul casier general al judeţului Fălciu şi de la doctorul Munteanu, pe care le-a prezentat istoricului Nicolae Iorga. După ce şi marele cărturar a verificat autenticitatea celor spuse, dar şi a documentelor existente despre fostul domnitor, casa de pe strada I. Gh. Duca nr. 58 a fost declarată prin decret regal monument istoric”, a explicat profesorul Micu Verlan.

Un alt profesor de istorie din Huşi vine şi cu un argument în privinţa indicării altor localităţi ca loc al naşterii lui Cuza. Costin Clit, autorul mai multor cărţi despre istoria locală, vine cu explicaţii inedite despre originea lui Alexandru Ioan Cuza. El susţine că, de fapt, casa de la Bârlad ar fi aparţinut unui văr de-al domnitorului, iar Cuza şi-ar fi modificat în mod intenţionat locul naşterii pentru a scăpa de cămătari, în urma datoriilor acumulate la Paris.

Consfinţirea originii lui Cuza

În anul în care se împlinesc 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, istoricii bârlădeni sunt de părere că se poate afirma, fără echivoc, că locul naşterii domnitorului este Bârladul. Pentru a consfinţa originea lui Cuza, autorităţile din Bârlad au anunţat că anul acesta vor salva casa Cuza, în primăvară fiind demarate lucrările de reabilitare.

„Acest proiect va fi dus la îndeplinire anul acesta, când ne dorim să marcăm cei 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza aşa cum se cuvine. Procesul de reabilitare a casei în care s-a născut domnitorul a fost îngreunat de proceduri şi legislaţie. După cum se ştie, casa a avut statul de locuinţă socială pentru patru familii, care vor trebui relocate. Acest lucru, potrivit legislaţie nu se poate face în perioada noiembrie-martie. Aşa că, din primăvară proiectul privind reabilitarea casei Cuza va intra în  execuţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad, Adrian Arnăutu. 

Casa Alexandru Ioan Cuza se află în cartierul Podeni din Bârlad, pe strada care poartă numele domnitorului, la numărul  95A. Autorităţile bârlădene au transformat casa lui Cuza în locuinţe sociale pentru patru familii. Totuşi, în semn de omagiu, edilii oraşului din perioada post-decembristă au dezvelit, pe 20 martie 1990, o placă comemorativă în curtea imobilului. Placa memorială a ajuns, între timp, uscător pentru rufe pentru chiriaşi.

La Huşi, casa despre care se spune că a locuit Cuza a fost demolată în octombrie 1989, dintr-o eroare, în locul unei altei case ce trebuia dărmată.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite