„Autobuzul din Carpaţi” - traseul unui rugbist de aur. Ovidiu Toniţa, sportivul care se pregăteşte să egaleze un record mondial

„Autobuzul din Carpaţi” - traseul unui rugbist de aur. Ovidiu Toniţa, sportivul care se pregăteşte să egaleze un record mondial

Ovidiu Toniţa FOTO Facebook

În pragul împlinirii unei vârste rotunde, bârlădeanul Ovidiu Toniţa (35 ani) are şanse reale să egaleze recordul mondial înregistrat de samoanul Brian Lima, singurul rugbist din lume care a avut cinci participări la Cupa Mondială de Rugby

Ştiri pe aceeaşi temă

Bârlădeanul Ovidiu Tonita (35 ani), cel mai titrat rugbist român, are în palmares patru participări la Cupa Mondială de Rugby şi un titlu de campion în Franţa. Acum, sportivul face parte din lotul lărgit de pregătire pentru Mondialele din 2015 alături de alţi zeci de rugbişti români. Dacă va fi selectat în echipa naţională, va egala recordul lui Brian Lima (Samoa), singurul rugbist din lume care a avut cinci participări la ediţii diferite.

„E un vis extraordinar. Sunt mândru când mă gândesc la o a cincea participare la Cupa Mondială. O voi face şi toată lumea va fi mulţumită. Şi francezii sunt mândri de mine, având un jucător prezent la cinci ediţii ale Cupei Mondiale. Pe unde am fost, la Perpignan, la Aix, toţi se bucură pentru mine”, a spus Ovidiu Toniţa, pentru TVR, înainte să intre în stagiul de pregătire.

“Autobuzul din Carpaţi”, cum l-a supranumit presa din Franţa, a debutat în sportul cu balonul oval la Clubul Şcolar Sportiv (CSS) Bârlad, fiind antrenat de Luca Abutoaie şi Ioan Harnagea. După ce a trecut la seniori a fost antrenat de prof. Gelu Căuia. Imediat a fost remarcat la Cupa Mondială din 1999 la numai 19 ani. A participat ca rezervă (nu a jucat) având vârsta prea mică. Imediat, de la “Rulmentul” Bârlad a plecat direct către Grenoble (Franţa).

În ultimii 15 ani a jucat pentru echipele FC Grenoble (2001-2002), Biarritz Olympique (2002-2004), Perpignan (2004-2012) şi Carcassonne (2012-2014), alături de Perpignan devenind campion al Franţei în 2009. Din 2014 este jucător la Aix-en-Provence. După participarea la Cupa Mondială din 1999, au urmat cele de la ediţiile din 2003, 2007 şi 2011. De fiecare dată, presa internaţională i-a lăudat performan'elee, considerându-l drept unul dintre cei mai buni jucători români.

Model pentru noile generaţii

Pe 6 august, Ovidiu Toniţa va împlini 35 de ani şi are ultima şansă să egaleze recordul mondial în cadrul Cupei Mondiale de Rugby din Anglia, ce se va desfăşura în intervalul septembrie-octombrie. Aflat din 25 iunie într-un cantonament prelungit alături de lotul lărgit al României la Cheile Grădiştei (judeţul Braşov), Ovidiu Toniţa a ţinut să-i cunoască pe micii sportivi de la CSS Bârlad, aflaţi şi ei la Cheile Grădiştei în prima etapă a unui turneu de pregătire.

FOTO Ovidiu Toniţa alături de juniorii de la CSS Bârlad, clubul de provenienţă a sportivului

“Ne bucurăm enorm pentru copiii noştri care au avut ocazia să-l cunoască şi să vorbească cu el. Chiar în acest weekend (1-2 august) copiii l-au avut în faţă pe Ovidiu Toniţa, un exemplu de sportiv  care a reuşit să facă înaltă performanţă, să se realizeze pe plan profesional prin sport. Pe fişele de provenineţă ale lui Ovidiu Toniţa va rămâne scris locul naşterii şi clubul de provenienţă – Bârlad. Asta nu s-o schimbe nimeni”, a spus, pentru “Adevărul”, prof. Ciprian Popa, de la CSS Bârlad.

Din anii 80 încoace, doar Ovidiu Toniţa şi alţi doi-trei sportive s-au ridicat din rândul sportivilor formaţi la CSS Bârlad. Evident, “Autobuzul din Carpaţi” a avut cele mai frumoase rezultate.

Brian Lima a fost singurul jucător care a realizat această performanţă, luând parte la ediţiile din 1991, 1995, 1999, 2003 şi 2007. Record care în toamnă ar putea fi egalat de un roman: Ovidiu Toniţa.

Citeşte şi:

Rugbistul care promite să reînvie tradiţia sportului cu balonul oval  în oraşul „Rulmenţilor”

Naţionala României de rugby a învins detaşat un adversar redutabil, Polonia

Rugbistul care promite să reînvie tradiţia sportului cu balonul oval  în oraşul „Rulmenţilor”

FOTO Rugbiştii de la Clubul Copiilor Bârlad au umilit  sportivii de la CC Cireşarii Bucureşti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: