Au fost descoperite persoanele care au vandalizat cimitirului evreiesc Huşi: trei elevi teribilişti, inspiraţi din filmele de arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cimitir evreiesc husi

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui a anunţat că au fost identificate persoanele care au distrus cele peste 70 de monumente funerare din cimitirul evreiesc Huşi.

Cercetările poliţiştilor Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui a scos la iveală faptul că vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi a fost rodul unor acte de teribilism. Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt trei minori cu vârste între 15 şi 16 ani, din municipiul Huşi, judeţul Vaslui”, au anunţat reprezentanţii IPJ Vaslui. 

Cei trei adolescenţi sunt elevi la Colegiul ”Dimitrie Cantemir” Huşi şi şi-au recunoscut faptele. Ei au invocat că făceau demonstraţii de arte marţiale, cu pumnii şi picioarele, în cimitirul evreiesc şi astfel au doborât monumentele funerare.

Potrivit reprezentanţii IPJ Vaslui, cu ocazia cercetărilor de până acum s-a mai stabilit că o parte din pietrele funerare din cimitirul vechi au fost afectate cu ocazia tăierii unor arbori.

Cei trei tineri sunt cercetaţi în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de profanarea de cadavre sau morminte şi distrugere.
Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

"Structurile Ministerului Afacerilor Interne au demarat încă din 27 martie 2019 o anchetă pentru infracţiunea de profanare de morminte. Au fost identificate mai multe camere de supraveghere din zona cimitirului vandalizat şi imaginile surprinse de aceste camere sunt analizate pentru identificarea autorilor", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seara, de MAI.

De asemenea, s-a întocmit procedura de desemnare a expertului tehnic în construcţii şi urmează să fie dispusă expertiza după ce procurorii vor delega ofiţerii de poliţie pentru efectuarea acestor proceduri.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte pagubele produse, aşa cum a anunţat şi prefectul judeţului Vaslui, Prefectura va coordona inventarierea daunelor produse şi refacerea monumentelor şi mormintelor afectate.

"Ministerul Afacerilor Interne reiterează angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru combaterea incitării la antisemitism", mai scrie în comunicat.

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse. Faptele au fost condamnate la cel mai înalt nivel, atât pe plan intern cât şi internaţional, fiind considerate acţiuni de antisemitism. De altfel, după incidentul de la Huşi, Guvernul României a reiterat angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru combaterea incitării la antisemitism, încurajând solidaritatea ca fundament pentru o societate democratică şi modernă.

Însuşi ambasadorul SUA în România a fost prezent la Huşi, unde a declarat că îi este greu să găsească ”altă explicaţie, altceva decât nişte acte antisemite”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite