Atenţie la inimă: 4 simptome care indică declanşarea unui infarct. „Recunoaşterea şi reacţia rapidă sunt esenţiale“

Atenţie la inimă: 4 simptome care indică declanşarea unui infarct. „Recunoaşterea şi reacţia rapidă sunt esenţiale“

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar incidenţa acestora în rândul persoanelor tinere a crescut alarmant.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupun bolile cardiovasculare şi ne oferă o serie de recomandări în acest sens. 

Potrivit medicului urgentist, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece nu supravieţuieşte.  În fiecare zi în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic. Unul din cinci supravieţuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an. La nivel mondial, 17,9 milioane de persoane au murit din cauza acestora într-un singur an (31% din numărul total al deceselor).

”Boala coronariană vă rămâne tot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani (12,2 % din mortalitatea generală). Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ,,atacuri de panică”). Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaţilor) este tot mai frecvent la femei. Vârsta nu mai este un factor de siguranţă. Înainte era apanajul celor de peste 65 de ani dar acum a crescut de trei ori numărul de cazuri la tineri (am tratat pacienţi şi de 30-35 de ani). Recunoaşterea şi reacţia rapidă sunt esenţiale. În România prevenţia este la pământ. Nu există educaţie pentru sănătate sau programe naţionale de diagnostic precoce (screening). În Norvegia după un program care a durat 15 ani, în care pacienţii au fost educaţi să se prezinte la analize, incidenţa afecţiunilor cardiovasculare a scăzut cu 80%!”, atrage atenţia medicul Tudor Ciuhodaru, care a propus introducerea orelor de educaţie pentru sănătate ca disciplină şcolară precum şi a celor de prim ajutor (şi în şcoli dar şi la cursurile din şcolile de şoferi). Proiectele de lege sunt în parlament. 

Nu neglijaţi aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. Sunt patru semne de alarmă, care indică declanşarea infarctului miocardic:

1. Durerea precordială ,,clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.

2. Nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice de tip:
2.1. Osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul gâtului. braţelelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.
2.2 Respirator: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
2.3 Digestiv: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

7 metode pentru prevenirea unui infarct:

1. Renunţaţi la fumat.
2. Reduceţi stresul.
3. Faceţi mişcare.
4. Slăbiţi
5. Controlaţi tensiunea arterială.
6.Faceţi un Ekg.
7. Verificăţi nivelul colesterolului şi glicemiei.

Nu uitaţi:
1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă. !!!
2. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.
3. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală!

citeste totul despre: